Rusya, Ukrayna'ya saldırdı | Dakika dakika, ilk gün yaşananlar

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'ya askeri müdahale başlattı; Ukrayna "tam teşekküllü işgal başladı" dedi, ülkede sıkı yönetim ilan edildi.

5 soruda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde askeri müdahale başlattı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

Dakika dakika gelişmeler canlı blog sayfamızda...

24 Şubat 2022 02:37
Son Güncellenme: 25 Şubat 2022 03:31
.
04:42

Paylaş

BLİNKEN: RUSYA, UKRAYNA YÖNETİMİNİ DEVİRMEYE ÇALIŞACAK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'da Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABC kanalına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini ve Joe Biden yönetiminin getirdiği yaptırımları değerlendirdi.

ABD yönetiminin Moskova'yı hedef alan yaptırımlarının etkili olmasını beklediklerini anlatan Blinken, "Rusya'nın en büyük 10 finansal kurumunu ve banka varlıklarının yüzde 80'ini hedef aldık. Bunun çok ağır etkileri olacaktır" dedi.

Blinken, Rus güçlerinin Kiev'i hedef almaya başladığını ve kentin kuzeyinden, doğusundan ve güneyinden adeta bir kuşatma harekatının yapıldığını dile getirdi ancak kentin 24 saat içinde düşebileceği yorumları için şu anda bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.

Blinken, "Putin'in Ukrayna'da yönetimi devirmeye çalıştığına kani misiniz?" şeklindeki soruya, "Onun bunu deneyeceğine ikna olmuş durumdayım" diye yanıt verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e doğrudan yaptırım seçeneğinin de halen masada olduğunu belirten Blinken, Putin'in Ukrayna'nın ötesinde bir NATO ülkesine saldırı yapması durumunda 5. Madde'nin devreye gireceğini sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

 

03:49

Paylaş

UKRAYNA, RUSYA'NIN KAYBININ 30'DAN FAZLA TANK, 130 ZIRHLI ARAÇ VE 7 UÇAK OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini öne sürdü.

Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, "Bu zorlu saatler boyunca 'düşman' ele geçirme planlarına ulaşamadı" dedi.

Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini öne süren Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı. (HABER MERKEZİ)

 

03:31

Paylaş

ABD, RUS ASKERLERİNİN ÇERNOBİL'DE ÇALIŞANLARI REHİN TUTTUĞUNU İDDİA ETTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyen Rus askerlerinin Çernobil nükleer santralinde çalışanları rehin tuttuğunu öne sürerek bu durumu kınadıklarını açıkladı.

Psaki düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rus askerlerinin Ukrayna'daki Çernobil nükleer santralinin kontrolünü ele geçirdiğine işaret eden Psaki, şöyle konuştu:

"Rus askerlerinin Çernobil nükleer santrali çalışanlarını rehin tuttuğuna ilişkin güvenli raporları öfkeyle karşılıyoruz. Nükleer atık tesislerinin korunmasını sağlamak için çalışan sivil çalışanları rehin tutmak, kanunsuz ve son derece tehlikelidir. Bu konuda çok endişeliyiz. Bu eylemi kınıyoruz ve çalışanların bir an önce salıverilmesi çağrısı yapıyoruz." (HABER MERKEZİ)

02:26

Paylaş

ZELENSKİY: ÜLKENİN SAVUNULMASINDA YALNIZ BIRAKILDIK, BATI SADECE DESTEK AÇIKLAMASI YAPTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus sabotaj gruplarının Kiev'e girdiğini açıkladı.

Zelenskiy,  yaptığı açıklamada, "Öncü verilere göre, 137 tane kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik. Asker ve sivil" ifadesini kullandı.

Hükümet merkezinde kalarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Zelenskiy, "Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar" ifadesine yer verdi.

Zelenskiy, "Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun" ifadesini kullandı

Sputnik'te yer alan habere göre de bir videoyla durum değerlendirmesi yapan Zelenskiy şunları söyledi: "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, ancak bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de, onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?"

Zelenskiy, Ukrayna'nın ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldığını ve Batı'nın sadece destek açıklaması yaptığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

 

02:10

Paylaş

ZELENSKİY'DEN AB'NİN RUSYA'YA DOĞAL GAZ VE PETROL AMBARGOSU UYGULAMASI ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB'ye, Rusya'ya doğal gaz ve petrol ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Zelenskiy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, olağanüstü AB Konseyi toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerekli cevabı almazsa, daha ileri gideceğini belirten Zelenskiy, bir an önce Rusya'ya karşı güçlü ekonomik yaptırımlar ile doğal gaz ve petrol ambargosu uygulanması gerektiğini ifade etti.

Vladimir Zelenskiy, ayrıca Donbas'ta barışı koruma operasyonunun desteklenmesi gerektiğini aktararak, şu anda uluslararası güvenlik garantilerine ihtiyaçlarının olduğuna dikkati çekti. (AA)

01:24

Paylaş

UKRAYNA'DA GENEL SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığından paylaşılan kararnameye göre, yürürlüğü girdiğinden itibaren seferberlik 90 günü kapsayacak.

Seferberlik kararının, Rusya'nın askeri harekatı nedeniyle ülkenin savunmasını güçlendirmek için Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyinin önerisi kapsamında alındığı belirtildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, seferberlik kapsamında, kaç kişinin silah altına alınacağını belirleyecek. (HABER MERKEZİ)

01:13

Paylaş

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TAHLİYE GERÇEKLEŞENE KADAR GÜVENLİ BİR YERDE KALMANIZI RİCA EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliye işlemi gerçekleşene kadar güvenli bir yerde kalmaları talep edildi. Tahliye durumunda irtibat kurulabilmesi için adres ve telefon numaralarının belirtildiği açıklamada, "Ukrayna'da yaşayan veya bulunan değerli vatandaşlarımız, mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı ve tahliye operasyonu gerçekleştiğinde irtibata geçmek üzere, kendinizin ve beraberinizdeki birinci derece yakınlarınızın (eş, çocuk) isim ve kimlik bilgilerini, bulunduğunuz şehri ve size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarasını acilen aşağıdaki adrese e-posta ya da cep telefonuna whatsapp veya sms mesajı olarak iletmenizi rica ediyoruz" denildi. Gerekli bilgilerin 'cagrimerkezi@mfa.gov.tr' veya '+90 538 095 88 31' adreslerine gönderilmesi talep edildi. (HABER MERKEZİ)

00:58

Paylaş

THY, UKRAYNA, MOLDOVA, BELARUS VE ROSTOV SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY), Ukrayna, Moldova, Belarus ve Rusya'nın Rostov kentine düzenlenecek seferleri iptal etti.

THY'nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "2 Mart (dahil) tarihine kadar Rostov-na-Donu çıkışlı/varışlı uçuşlar, 26 Şubat'a (dahil) kadar Belarus çıkışlı/varışlı seferler ile 4 Mart'a (dahil) kadar Moldova çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir." denildi.

Açıklamada, Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle 25-26 Şubat tarihli Ukrayna çıkışlı ve varışlı uçuşların da iptal edildiği bildirildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

00:37

ÇAVUŞOĞLU: TAHLİYELER İÇİN HAZIRIZ AMA HAVA SAHASI KAPALI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesine ilişkin konuştu. Tahliye için hazırlıkların tamamlandığını ancak Ukrayna hava sahasının kapalı olduğunu belirten Çavuşoğlu, karadan tahliye seçeneğinin de masada olduğunu söyledi.

Ukrayna'daki vatandaşların durumunun yakından takip edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Biz vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama şu anda hava sahası kapalı. Biz şubatın başından itibaren bu hazırlıkları yapmaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat'tı, özellikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı tek tek arayarak bu bölgeyi terk etmelerinde istedik" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

00:00

Paylaş

CHP MYK’Sİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

CHP Dış Politika Danışma Kurulu ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinin de katıldığı toplantıda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinin olası etkilerinin ve Türkiye'nin durumdan en az şekilde etkilenmesi için CHP'nin atacağı adımların ele alındığı öğrenildi

Parti genel merkezinde 2,5 saat süren toplantıya, Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile CHP Dış Politika Danışma Kurulu ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri de katıldı.

Olağanüstü MYK'ya ilişkin, CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın yarın bir toplantı düzenleyeceği bildirildi.

 

23:47

RUSYA'YA AİT ASKERİ KARGO UÇAĞI DÜŞTÜ

Sputnik'in haberine göre, Rusya Batı Askeri Bölgesi, Lugansk Halk Cumhuriyeti'yle sınırı bulunan Rusya'nın Voronej Bölgesi'nde AN-26 tipi bir Rus askeri kargo uçağının düştüğünü açıkladı. Açıklamada, "24 Şubat'ta Voronej Bölgesi'nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti" denildi. (HABER MERKEZİ)

23:45

Paylaş

ÇAVUŞOĞLU, BLINKEN İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken'la yaptığı görüşmede "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik desteği sürdüreceklerini" belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Çavuşoğlu ayrıca, Ukrayna'nın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğimizi vurguladı, diplomasi ve itidal için çaba göstereceğimizi belirtti. Bakan Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşıyla ayrıca, konuya ilişkin BM, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi'nde devam etmekte olan süreçler hakkında da görüş alışverişinde bulundu" ifadelerine yer verildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Çavuşoğlu ve Blinken'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Price açıklamada, "Bakan Blinken, Türkiye'ye Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması için verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür etti." ifadesini kullandı. (AA)

23:42

Paylaş

PUTİN, MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ile Macron'un Ukrayna çevresindeki durum hakkında ciddi ve açık bir görüş alışverişi gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı'na Donbass'ta askeri operasyon düzenlenmesi kararının sebepleri ve koşullarına ilişkin kapsamlı bir bilgilendirmede bulunduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)

23:35

Paylaş

AB RUSYA'YA KARŞI EK YAPTIRIMLARI KABUL ETTİ

AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti. 

AB liderlerinin Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu gündemiyle toplandığı olağanüstü zirvenin sonuç bildirisinde Rusya'ya tüm askeri eylemlerini durdurma, tüm kuvvetlerini koşulsuz geri çekme çağrısı yapıldı.

Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ile kişilere yönelik olmak üzere ek yaptırımları kabul eden liderler, ayrıca yaptırım listesini oluşturma yöntemini de değiştirdi.

Bildirgede Gürcistan ve Moldova'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıkları yinelendi.

Bildirgede AB Komisyonu enerji de dahil olmak üzere beklenmedik durumlar için tedbirleri ortaya koymaya davet edildi.

AB liderleri ayrıca Belarus'un da saldırılardaki dahlini kınadı ve Minsk yönetimini de içerecek bireysel ve ekonomik yaptırımlar için hazırlıkları başlatma kararı aldı. (AA)

23:22

Paylaş

UKRAYNA SAĞLIK BAKANI: 57 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko, Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ilk gününde 57 kişinin hayatının kaybettiğini, 169 kişinin yaralandığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

23:09

Paylaş

ABD’DEN RUSYA'NIN WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ MÜSTEŞARINI SINIR DIŞI ETME KARARI

ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alarak, Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliğindeki çalışanların tahliyesine başladığını bildirmişti. (AA)

 

22:51

Paylaş

AB LİDERLERİ, RUSYA'YA YAPTIRIM PAKETİYLE TOPLANDI

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya'ya verilecek karşılığı ve uygulanacak yeni yaptırım paketini görüşmek üzere bir araya geldi. Acil nitelikli olağanüstü AB Liderler Zirvesi Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılıyor. Liderlerin gündeminde Ukrayna'ya askeri harekat başlatan Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırım paketi bulunuyor.

Paketin içeriğinde özellikle ekonomi ağırlıklı geniş kapsamlı kısıtlamalar yer alıyor. Yaptırımların ihracat yasağı, finansal sektör kısıtlaması, ulaştırma, enerji ve vize kısıtlamaları gibi konuları kapsadığı belirtiliyor.

RESMEN KABUL EDİLECEK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptırımların teknoloji, finans, inovasyon gibi sektörleri kapsayacağını, "güçlü bir paket" olacağını, Belarus'u da içereceğini bildirdi. Borrell, bu gece liderlerin görüşeceği yaptırımların yarın dışişleri bakanlarını bir araya getiren AB Dış İlişkiler Konseyinin olağanüstü toplantısında kabul edileceğini açıkladı.

AB, Ukrayna'nın doğusundaki yönetimlerin Rusya tarafından tanınması üzerine önceki gün ilk yaptırım paketini kabul etmişti.

(HABER MERKEZİ)

22:44

Paylaş

YUNANİSTAN, UKRAYNA'YA ASKERİ MÜDAHALEYİ KINADI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kriz Yönetimi Birimi ile yaptığı toplantının ardından açıklamada bulundu. Toplantının amacının, Ukrayna'da bulunan Yunan vatandaşlarının ve soydaşların güvenliğinin sağlanması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi olduğunu belirten Dendias, hala Ukrayna'da bulunan Yunan vatandaşlarının gerekmedikçe seyahat etmemelerini ve ülkedeki Yunan makamları ile temas halinde olmalarını tavsiye etti.

Dendias, talimatı üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Themistoklis Demiris'in, Rusya Federasyonu'nun Atina'daki Büyükelçisi Andrey Maslov'a "girişimde bulunduğunu" aktararak, "Rus Büyükelçiye, Rusya'nın bugünkü Ukrayna'ya yönelik saldırısını şiddetle kınadığımızı vurguladık" dedi. (AA)

 

 

22:21

Paylaş

ABD, EK BİRLİKLER KONUŞLANDIRACAK

Pentagon, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı. 

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine, 7 bin ek askeri Almanya'ya konuşlandıracaklarını açıkladı. Yetkili, gazetecilere yaptığı kısa yazılı açıklamada, "Başkanın talimatıyla, Savunma Bakanı Austin, yaklaşık 7 bin ek askerin Avrupa'ya konuşlandırılması emrini verdi. Bu, gerekli yetenek ve imkana sahip bir zırhlı tugay muharebe ekibinden oluşacaktır." ifadesini kullandı.

ABD daha önce de Polonya ve Almanya ile Romanya'ya 5 bine yakın asker sevk etmişti. Almanya'da konuşlu 1000 ABD askeri de Romanya'ya kaydırılmıştı. Pentagon, önceki gün de Avrupa'dan Baltık bölgesine 800 askerin yanı sıra 8 adet F-35 uçağı ile 32 adet Apachi tipi AH-64 helikopteri kaydırmıştı. (AA)

 

22:17

Paylaş

UKRAYNA, HOSTOMEL HAVAALANININ KONTROLÜNÜ KAYBETTİĞİNİ AÇIKLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiklerini açıkladı. (AA)

 

21:53

Paylaş

BIDEN: RUSYA'NIN EN BÜYÜK BANKALARININ VARLIĞINI DONDURUYORUZ

ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulunuyor:

"Putin bu savaşı tercih etti. Şimdi kendisi ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak"

"Rusya ordusunun finansmanını kısıtlayacağız"

"Güçlü yaptırımlar verdim ve yeni sınırlamalar getirdim. Bu yaptırımları özellikle tasarladık ki uzun vadeli etkisi güçlü olsun. G7 liderleri ile konuştum ve hepimiz tümüyle anlaştık. Rusya'nın dolar, pound ve yen üzerinden işlem yapmasını engelleyeceğiz."

"Rusya borsası yüzde 50 oranında değer kaybetti. Şimdi Rus merkez bankasını engelliyoruz. 1 trilyon dolar değerindeki varlığını donduruyoruz. En büyük bankalarının varlığını donduruyoruz. 4 tane daha bankalarını bloke ettik ABD'deki tüm varlıkları dondurulacak." 

"Şunu da ifade edeyim. Ordumuz, güçlerimiz hiçbir şekilde Ukrayna'da Rusya'yla savaşmayacak. Güçlerimiz Avrupa'ya gidip Ukrayna'da savaşmayacak. Orada sadece NATO müttefiklerimizi koruyup, müttefiklerimize destek vereceğiz. HABER MERKEZİ)

21:43

Paylaş

SCHOLZ: "PUTİN, NATO'NUN TÜM ÜYELERİNİ SAVUNMA KARARLILIĞINI HAFİFE ALMAMALI"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin konuştu. "Durum çok ciddi. 75 yılı aşkın süreden beri Avrupa'da yaşamadığımız bir savaşın başlangıcına tanık oluyoruz." diyen Scholz, "Bu, bağımsız ve egemen bir ülkeye yapılan saldırıdır. Hiçbir şey ve hiç kimse bunu haklı çıkaramaz. Bu, Avrupa içindeki sınırları zorla kaydırma, hatta belki de bütün bir ülkeyi dünya haritasından silme girişimidir" ifadesini kullandı.

Sorunu sonuna kadar diyalogla çözmeye çalıştıklarını savunan Scholz, "Umutlarımız vardı ancak saf değildik. Bu yüzden aynı anda acil durumlar için hazırlandık" ifadesini kullandı. Scholz, Avrupa Birliği, NATO ve G7'deki müttefik ve ortaklarla Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım paketi üzerinde anlaştıklarını belirterek, "Buradaki hedefimiz, Rus yönetimine bu saldırganlık için yüksek bir bedel ödeyeceklerini açıkça belirtmekti" dedi.

Yaptırımların Rusya'nın ekonomisini ağır bir şekilde vuracağını söyleyen Scholz, "Aynı zamanda, bu ihtilafın diğer Avrupa ülkelerine yayılmamasını da sağlamalıyız. Elimizdeki tüm araçlarla bunu önlemek için ABD Başkanı ve Avrupalı ​​dostlarımızla hemfikirim. Putin, NATO'nun tüm üyelerini savunma kararlılığını hafife almamalı." dedi.

"Biz kararlıyız ve birlikte hareket ediyoruz. Özgür demokrasiler olarak gücümüz buradan geliyor. Putin kazanamayacak." diyen Scholz, "Büyük güçlerin daha küçük devletlere hükmettiği 19. yüzyıla geri dönüş yok. Süper güçlerin dünyayı kendi etki alanlarına böldüğü Soğuk Savaş günlerine geri dönüş yok ve 1989'dan öncesine de dönüş yok" diye konuştu.

"Bu savaş Putin'in savaşıdır." diyen Scholz Putin'e seslenerek, "Çatışmaları derhal durdurun. Rus birliklerini Ukrayna'dan çekin. Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yasa dışı olarak tanınmasını iptal edin" dedi. (AA)

 

21:31

Paylaş

"RUSYA ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ'NİN KONTROLÜNÜ ELE GEÇİRDİ"

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinin Danışmanı Mykhailo Podolyak, Çernobil Nükleer Santrali'nin Rusya'nın kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Podolyak Unian Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Rusların, tamamen anlamsız saldırısından sonra Çernobil Nükleer Santrali'nin güvende olduğunu söylemek mümkün değil” dedi. Podolyak, "Bu, bugün Avrupa'daki en ciddi tehditlerden biridir" ifadelerini kullandı.  (HABER MERKEZİ)

 

21:28

Paylaş

MOSKOVA’DA EYLEM YAPANLAR GÖZALTINA ALINDI

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi protesto edildi. RIA Novosti muhabirinin aktardığına göre, Puşkin Meydanı’nın dışında farklı yerlerde toplanan kitle sloganlar atıyor. Polis eylem yapanları gözaltına alıyor.

Rusya'nın askeri müdahalesi birçok Avrupa ülkesinde protesto edildi. Hollanda, Yunanistan, Belçika, İtalya, Bulgaristan, Karadağ, Hırvatistan ve Sırbistan'da yapılan eylemlerde savaşın durması istendi. (HABER MERKEZİ)

 

21:03

Paylaş

"RUS HAVA İNDİRME BİRLİKLERİ HERSON'A GİRDİ"

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan "Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi" açıklaması yapıldı. (HABER MERKEZİ)

 

20:58

Paylaş

UKRAYNA'DA BAŞKENT KIEV VE BAZI ŞEHİRLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK

Ukrayna'da başkent Kiev başta olmak üzere bazı şehirlerde saat 22.00'den 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ukrayna Stratejik İletişim Merkezinden yapılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı boyunca toplu taşıma araçlarının görev yapmayacağı ancak metro istasyonlarının sığınak olarak kullanılabileceği aktarıldı.

Açıklamada, Kiev başta olmak üzere Çerkasi, Dnipro, Mikolayiv şehirlerinde akşam 22.00'den sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi. (AA)

20:54

Paylaş

BIDEN: G7 LİDERLERİ ANLAŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik konseyi toplantısının ardından konuştu. Biden, "G7 liderleri Rusya’ya sert ve yıkıcı yaptırım paketleri üzerine anlaştı" dedi. Joe Biden Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Bu sabah G7'deki mevkidaşlarımla görüşüp Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya yaptığı sebepsiz saldırıyı konuştuk ve Rusya'yı sorumlu tutmak için mahvedici yaptırım paketleri ile ekonomik önlemler uygulama konusunda anlaştık. Ukrayna'nın cesur halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

20:44

Paylaş

G7 ZİRVESİNİN ARDINDAN BİLDİRGE YAYIMLANDI

Almanya, ABD, İngiltere Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından çevrim için yaptıkları zirve sonrası ortak bildirge yayımlandı. Bildirgede, G7’nin Rusya’ya karşı "sert ve koordineli ekonomik ve finansal yaptırımları" öne alınacağı belirtildi.

Bildirgede, öne çıkan ifadeler şöyle oldu:

"Rusya Federasyonu'nu akan kanı durdurmaya, gerilimi derhal azaltmaya ve askeri güçlerini Ukrayna'dan çekmeye çağırıyoruz"

"Belarus'un Ukrayna'ya karşı bu saldırganlığa dahil olmasını kınıyor ve Belarus'u uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz"

"Uluslararası toplumun tüm paydaşlarını bu saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınamaya, Ukrayna ile omuz omuza durmaya, uluslararası barış ve güvenliğin temel ilkelerinin bu açık ihlaline karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz"

“Bu (Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi), Avrupa-Atlantik güvenlik ortamını temelden değiştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin Avrupa kıtasına yeniden savaşı getirdi, kendisini tarihin yanlış tarafında konumlandırdı.”

“Yasa dışı işgal edilen Kırım'ın ve kendi kendini cumhuriyet ilan eden bölgelerin (Donetsk ve Luhansk bölgesi) Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu bir kez daha teyit ediyoruz" (AA)

20:38

Paylaş

İNGİLTERE'DEN BİR RUS BANKASI VE HAVA YOLU ŞİRKETİNE YAPTIRIM

İngiltere, Rusya'ya VTB Bank'ın tüm varlıklarının dondurulması ve Aeroflot hava yolu şirketinin yasaklanması dahil yeni büyük yaptırımlar getireceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johsnon, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında Rus ulusal havayolu Aeroflot’un İngiltere’ye uçuşlarını yasaklandığını duyurdu. Johnson, "Rusya'ya daha önce uygulamadığımız en ağır yaptırımları uygulayacağız. Büyük Rus bankalarının varlıklarını donduracağız" dedi. Johnson, İngiltere'nin yaptırımlarının, tüm büyük Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100'den fazla şirket ve kişiyi hedef alacağını bildirdi. (HABER MERKEZİ)

20:37

Paylaş

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada "Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin atışları sonucunda, Ukrayna askeri altyapısının toplam 83 kara tesisi kullanılmaz hale getirildi. Özel askeri operasyonun başından bu yana iki Su-27, iki Su-24, bir helikopter ve dört Bayraktar TB-2 saldırı insansız hava aracı vuruldu" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

20:18

Paylaş

AKAR, ABD SAVUNMA BAKANI İLE KONUŞTU

Milli Savunma Bakanı Akar ve ABD Savunma Bakanı Austin telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeler, ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konuları ele alındı. (AA)

20:12

Paylaş

AKŞENER: TÜRKİYE S-400'LERDEN ACİLEN KURTULMALI

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, sosyal medya hesabından bir dizi paylaşımda bulunarak, "Türkiye, Rusya ile kurduğu asimetrik ilişki modelinden sıyrılmalı, kendisini kırılgan hale getiren S400'lerden acilen kurtulmalı, Akkuyu nükleer santralini derhal millileştirmeli, bölgesel istikrara risk oluşturabilecek Kanal İstanbul projesini durdurmalıdır" dedi. (HABER MERKEZİ)

20:08

Paylaş

LİTVANYA SAVUNMA BAKANLIĞI: ABD F-35 SAVAŞ UÇAKLARI LİTVANYA'YA ULAŞTI

Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "24 Şubat'ta ek ABD birliklerinin konuşlandırıldığı Siauliai'deki Litvanya Hava Kuvvetleri üssüne ABD’nin silahlarla donatılmış F-35 savaş uçakları iniş yaptı. ABD ayrıca önemli ve gerekli bir karar aldı; Litvanya’daki ’3-66 Armor’ taburunun rotasyonu sürüyor” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

 

20:02

Paylaş

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI: BELARUS'TAKİ RUS KUVVETLERİ KIEV'E İLERLİYOR

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda Rusya'nın özellikle komuta kontrol ve hava savunma tesisleri olmak üzere askeri altyapının hedef aldığı belirtilerek "Belarus'taki Rus kuvvetleri Kiev'e doğru ilerliyor. Rusya, Kiev yakınlarındaki bir hava sahasına hava saldırısı düzenledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri kararlı bir direniş sergiledi ve önemli şehirleri elinde tutmaya devam ediyor. Kesin rakamlar şu anda belirsiz olsa da her iki tarafta da ağır kayıplar var." denildi. (AA)

 

19:52

Paylaş

ERDOĞAN MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı. (HABER MERKEZİ)

 

19:40

Paylaş

PUTİN: BİZE BU ŞEKİLDE HAREKET ETMEKTEN BAŞKA BİR YOL BIRAKMADILAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'daki büyük şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, "Şu anda yaşananlar zorunlu olarak alınması gereken önlemlerdi. Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar" dedi.

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Başka türlü davranmaktan başka şansımız yoktu. Durumu değiştirme amaçlı önceki girişimlerimizin tamamı sonuçsuz kaldı" 

"Bu önlemleri almaya mecbur bırakıldık. Rusya hâlâ küresel ekonominin parçasıdır. Ait olduğumuz sisteme zarar vermeyi planlamıyoruz"

“Güvenlik garantileri konusunda milimetre ilerleyemedik. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz ve yaptırımlara hazırlandık” 

"Güvenlik alanında öyle riskler yarattılar ki, buna başka araçlarla karşılık vermemiz imkansızdı. Sizlerden yaşananlara anlayışla yaklaşmanızı ve üretimi, ekonomiyi, istihdamı destekleyecek araçların aranmasında hükümetle dayanışma içinde çalışmanızı isterim" (HABER MERKEZİ)

19:30

Paylaş

ZELENSKIY: SWIFT DAHİL RUSYA’YA YÖNELİK ETKİLİ ADIMLAR ATILMASINI TALEP EDİYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü açıkladı.Twitter hesabından yapan Zelenskiy, “Avrupa Birliği'nden Rusya Federasyonu'na yönelik ek sert yaptırımlar paketi yolda. Emmanuel Macron ile tüm detayları tartıştık. Rusya'nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesini, Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge yapılmasını ve saldırganın durdurulmasına yönelik diğer etkili adımların atmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

19:23

Paylaş

PUŞİLİN: TAHLİYELER, CEPHE ARKASINDAKİ DURUMUN SAKİN OLMASI NEDENİYLE DURDURULDU

Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin, Rus medyasına açıklamasında, "Bugün, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin cepheden uzak olan yerleşim birimlerinden tahliyeleri durdurma kararını aldık, çünkü orası güvenli” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

19:15

Paylaş

LAVROV: RUSYA DİYALOĞA HAZIR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, RIA Navosti ajansına açıklamasında “Maalesef Batılı dostlarımız uluslararası hukuka saygı göstermiyor. Uluslararası hukuku mahvetmeye ve kurallara dayalı düzen dedikleri bir sistemi dayatmaya çalışıyor” dedi.

Lavrov şöyle devam etti: “Amerikalı ve NATO üyesi diğer mevkidaşlarımızla yoğun ve ayrıntılı müzakereler yürütmüştük. Umarım hâlâ uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülüklerimize dönme fırsatımız vardır. Rusya her zaman bizi tekrar adalet ve BM sözleşmesinin ilkelerine döndürecek bir diyaloğa hazırdır.” (HABER MERKEZİ)

 

 

19:09

Paylaş

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon'dan yapılan açıklamada, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiği, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığı ve 10 hava üssünü vurduğu iddia edildi. (HABER MERKEZİ)

18:59

Paylaş

ZELENSKY: UKRAYNA, BARIŞ YOLUNA DÖNMEYİ ÖNERİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram kanalından yayınladığı video mesajında, “Ukrayna'nın savaş yolunu seçmediğini vurguluyoruz. Fakat Ukrayna barış yoluna geri dönülmesini teklif ediyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

18:47

Paylaş

KIEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve gece saatlerinde şehir içinde seyahat edilemeyeceğini duyurdu. Kliçko, "Şu an itibarıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve gece saatlerinde kentte seyahat edemeyeceğinizi bilmeniz gerektiğini söylemek isterim" dedi. Belediye Başkanı, sokağa çıkma yasağının tam olarak hangi saatler arasında ve hangi tarihe kadar süreceğine dair bilgi paylaşmadı.

Kliçko, Kiev metrosunun kırmızı hattındaki Beresteyskaya, Nivki, Svyatoşin ve Jitomirskaya istasyonlarının şu anda sadece sığınak olarak kullanıldığını, diğer istasyonların olağan şekilde çalıştığını ifade etti.

(HABER MERKEZİ)

 

18:36

Paylaş

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDAKİ GÜVENLİK ZİRVESİ'NE İLİŞKİN AÇIKLAMA 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen güvenlik zirvesi sona erdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ele alındı. Zirvede, Rusya'nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu, bölge ve dünya güvenliğine tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği, Türkiye’nin Ukrayna'nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

18:26

Paylaş

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: İKMAL YOLLARI KAPALI OLDUĞU TAHLİYE ORGANİZASYONU YAPILAMIYOR

Hükümet Sözcüsü Ömer Çelik, elçilik çalışanlarının görevlerinin başında olduğunu, ülkeden ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için, ikmal yolları kapalı olduğu için bir organizasyon yapılamadığını açıkladı.

Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Diplomatik misyonlarımızın Ukrayna’dan çekildiği yönünde, böyle bir şey söz konusu olmadı. Oradaki bütün devlet görevlilerimiz vatandaşımızın hizmetindedir."

"Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini güçlü bir şekilde savunmaya devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)

18:16

Paylaş

BIDEN, RUSYA'YA YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLARI DUYURACAĞI BİR KONUŞMA YAPACAK

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri müdahalenin ardından, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları duyuracağı bir konuşma yapacak.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, bugün Washington DC yerel saatiyle 12.30'da (TSİ 20.30) konuşacak.

Biden, dün yaptığı yazılı açıklamada G7 liderleri ile görüşmesi sonrası Rusya'ya Ukrayna'ya askeri harekatı için ABD ve müttefikleri tarafından uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağı bir konuşma yapacağını ifade etmişti. (HABER MERKEZİ)

18:13

Paylaş

ZELENSKIY: "RUSYA ÇERNOBİL SANTRALİNİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada Rusya'nın Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalıştıklarını ileri sürdü, bunun tüm Avrupa için bir savaş ilanı olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

 

18:05

Paylaş

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI: 2022'DE GIDA ARZINDA SIKINTI ÖNGÖRÜLMEMEKTE

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "(Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi) 2022 yılı hububat üretimine yönelik olumlu beklentilerle birlikte ülkemiz gıda arzında bir sıkıntı öngörülmemektedir" dedi. (HABER MERKEZİ)

17:53

Paylaş

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ, "İNSAN HAKLARI" VURGUSU YAPTI

Uluslararası Af Örgütü, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahalenin ardından uluslararası insan hakları hukuku ve insancıl hukuka eksiksiz saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü, bir kez daha tüm tarafları uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukuna sıkı sıkıya bağlı kalmaya çağırmaktadır. Sivillerin hayatı, evleri ve sivil altyapı korunmalıdır. Gelişigüzel saldırılar yapılmamalı ve misket bombaları gibi yasaklı silahlar kullanılmamalıdır. Ayrıca, insani yardım örgütlerinin çatışmalardan etkilenen sivillere erişimine izin verilmesi ve erişimin kolaylaştırılması çağrımızı da yineliyoruz. Uluslararası Af Örgütü, tüm tarafların işleyebileceği uluslararası hukuk ihlallerini ortaya çıkarmak için durumu yakından izleyecek." denildi. (HABER MERKEZİ)

17:49

Paylaş

"MARSHALL ADALARI BAYRAKLI GEMİDE CAN KAYBI YA DA YARALI YOK"

Denizcilik Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre "AAKKM'ye gelen Odessa açıklarında MARSHALL ADALARI bayraklı Türk sahipli YASA JUPITER gemisine bomba isabet ettiği bilgisi üzerine, yapılan görüşmede geminin yardım talebi olmadığı, Romanya kara sularına intikal halinde olduğu, can kaybı olmadığı ve güvende olduğu öğrenilmiştir." denildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

17:47

Paylaş

ANKARA'DA UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE EYLEM

Rusya'nın, Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahale Ankara'da yaşayan Ukrayna vatandaşları tarafından Ukrayna Büyükelçiliği önünde protesto edildi. (AA)

17:36

Paylaş

ARJANTİN'DEN RUSYA'YA UKRAYNA'DAKİ ASKERİ MÜDAJALEYİ DURDURMA ÇAĞRISI

Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Arjantin, BM'nin aktif katılımıyla uluslararası toplumun tüm mekanizmalarının bunun için harekete geçirilebileceğine olan bağlılığını ve güvenini teyit eder. Savaş rüzgarlarının yoğunlaşması, yaşamı korumak acil hedefini ciddi şekilde engelliyor. Tüm ulusların barışını ve kapsamlı güvenliğini garanti etmek için ilgili herkesin en büyük ihtiyatla hareket etmesi ve çatışmayı tüm yönleriyle hemen şimdi azaltması esastır." denildi. Arjantin vatandaşlarına Ukrayna'dan ayrılmalarını önerdi. (HABER MERKEZİ)

17:24

Paylaş

UKRAYNA: BELARUS BÖLGESİNDEN ÜLKEMİZE 4 BALİSTİK FÜZE ATEŞLENDİ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Belarus bölgesinden Ukrayna'nın güneybatısı yönüne 4 balistik füze ateşlendiğini ileri sürdü. (HABER MERKEZİ)

17:19

Paylaş

RUSYA, UKRAYNA’DA 74 ASKERİ TESİSİN İMHA EDİLDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da 11 hava sahası dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 74 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini iddia etti. 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rusya’ya ait bir Su-25 savaş uçağının pilotaj hatası nedeniyle Ukrayna’da düştüğünü aktardı. (HABER MERKEZİ)

17:17

Paylaş

ZELENSKY: "ANTİ-PUTİN" KOALİSYONU OLUŞTURDUK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında "Anti-Putin’ koalisyonu oluşturduklarını söyleyerek “Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

17:16

Paylaş

BIDEN GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın Ukrayna işgali karşısında ulusal güvenlik konseyini topladığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

17:15

Paylaş

AKAR, UKRAYNA SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. (HABER MERKEZİ)

 

17:11

Paylaş

BRÜKSEL'DE NATO-AB ZİRVESİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. Stoltenberg, von der Leyen ve Michel, görüşme sonrası Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Rus ekonomisini ciddi şekilde geriletecek" yaptırımlar belirlendiğini söyledi. AB'deki Rus varlıkları dondurulacak ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasasına erişimi durdurulacak. 

Von der Leyen mülteci göçü ile ilgili "Ukrayna'dan gelen mültecileri hemen karşılamak ve ev sahipliği yapmak için net acil durum planlarımız var." dedi. Von der Leyen, Ukrayna'ya yönelik mevcut 1,2 milyar avroluk yardımın ek olarak yeni desteklerin de verileceğini söyledi.

Stoltenberg ise yarınki NATO Liderler Zirvesi'ne von der Leyen ve Michel'i de davet ettiğini söyledi.

Belarus'a seslenen Michel ise Minsk yönetimini Rusya'nın eylemlerinde yer almamaya çağırdı.

Bir gazetecinin "Ukrayna sizin kuruluşlarınıza yakın olmak istediği için saldırı altında. Saldırıyı engellemek için yaptıklarınız işe yaramadı. Başka ne yapabilirdiniz?" sorusunu yanıtladı. Stoltenberg, soruya, "Ukrayna'da şu an olanların tek sorumlusu Rusya" yanıtını verirken, Von der Leyen Ukrayna'nın AB'ye yakınlaşması sürecinde son iki yılda büyük yol katettiğini, Serbest Ticaret Anlaşması'na imza atıldığını ve AB'nin halihazırda Ukrayna'nın elektrik şebekesini Rusya'dan ayırma çabasında destek verdiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

17:01

Paylaş

PUTİN, PAKİSTAN BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Pakistan Başbakanı İmran Han Moskova'da Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. 

Kremlin'den yapılan açıklamada, iki lider arasındaki 3 saat süren görüşmede ikili ilişkilerin konu alındığı kaydedildi. Pakistan Enerji Bakanlığı, Pakistan Akımı adlı doğalgaz boru hattı hakkında, “Her iki ülke de projeyi en kısa sürede başlatmaya istekli” dedi. (HABER MERKEZİ)

16:54

Paylaş

UKRAYNA RUSYA FEDERASYONU İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'yla diplomatik ilişkileri kestiklerini, tüm partnerlerini de aynısını yapmaya çağırdı. Kuleba, "Bu somut adımla Ukrayna'nın yanında olduğunuzu ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en bariz saldırganlığı reddettiğinizi göstereceksiniz." ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

16:45

Paylaş

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN RUSYA-UKRAYNA KRİZİ AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasının ardından konuya ilişkin açıklama yayımladı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yayımlanan "Rusya-Ukrayna arasında yaşanan son dönemdeki gelişmeler ve olası yansımalarına ilişkin basın duyurusu" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Uluslararası alanda yaşanan bu gelişmenin olası ekonomik ve finansal yan etkileri; tarım turizm, dış ticaret enerji ve müteahhitlik dahil her boyutuyla, bakanlığımızca ve ilgili bakanlıklarla istişare içinde takip edilmektedir. Şimdiye kadar olduğu gibi bu süreçte de gerekli kararlar alınacaktır.

Bu çerçevede uluslararası finansal piyasalarda bu gerginliğin neden olduğu oynaklıklara karşı vatandaşlarımızın Türk Lirası ve Türk Lirası cinsi varlıklara olan güveninin devam etmesinin ve riskli pozisyon almaktan kaçınmalarının her açıdan önemli olduğu değerlendirilmektedir."

“BUĞDAY BULAMAYABİLİZ”

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ile tarımda artan bağımlılık tekrar gündeme geldi. Çiftçi üretimden uzaklaşırken, vatandaşın fahiş fiyatlarla gıda tüketmesine iktidarın çözümünün, “Ekmek ithal ederiz, ihraç etme içeride piyasayı düşürürüz” politikası olduğunu ifade eden Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye’nin bu savaştan hem ithalat hem de ihracat bakımından olumsuz etkileneceğini belirterek Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithal eden konuma gelen Türkiye’nin buğday bulamaz hale gelebileceğini söyledi.

16:41

Paylaş

MACRON, RUSYA'DAN, BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE HESAP VERMESİNİ İSTEYECEKLERİNİ SÖYLEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'ndan halka sesleniş konuşmasında Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Rusya'dan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hesap vermesini isteyeceklerini belirtti. Rusya'ya uygulanacak yaptırımların askeri ve ekonomik olarak saldırılarla orantılı olacağını belirten Macron, bugün ve yarın düzenlenmesi planlanan G7, Avrupa Birliği (AB) ve NATO Zirvelerinde bazı kararlar alacaklarını belirtti.

Macron'un açıklamaları şöyle:

"(Rusya Devlet) Başkan (Vladimir) Putin diplomatik yolları reddederek ve savaşı tercih ederek sadece Ukrayna'ya saldırmadı, aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğini hiçe saymaya ve Avrupa'mızda son on yıllardaki barışa ve istikrara yönelik en ciddi saldırıyı gerçekleştirmeye karar verdi"

"Bu savaş eylemine zayıflık göstermeden, soğukkanlılıkla, kararlılıkla ve birlik içinde yanıt vereceğiz." 

"Bu gece yaşananlar Avrupa tarihinde bir dönüm noktasıdır. Hayatımızın ve kıtanın jeopolitiği üzerinde kalıcı ve derin sonuçları olacaktır." (AA)

16:17

Paylaş

UKRAYNA’DA SAVAŞIN ORTASINDA KALAN TÜRKİYE VATANDAŞLARI EVRENSEL'E ANLATTI

Kiev’de yaşayan Türkiye vatandaşları elçiliğe ulaşmakta zorluk yaşadıklarını ve ülkeye dönmek için beklediklerini anlatıyor.

Ukraynalıların saldırılar başlayana kadar savaş beklemediğini anlatan vatandaşlar, savaşın ortasında kalan Kiev’deki son durumu Evrensel’e aktardı.

Taksicilik yapan 24 yaşındaki Bedirhan: Tahliye için bilgi verilmesini istedik, ne yapmamız gerektiğini öğrenmek için konsolosluğu aradık. Ailemle Türkiye’ye geri dönmemi istiyor ama dönecek bir yol bulunmuyor. Havaalanları kapandı. Savunma sistemi engellese de havaalanı da bombalandı. Arkadaşlarım elçiliğe gidip konuştu. Tahliye için haber vereceklermiş. Elçilik ve Dışişleri Bakanlığı evlerimizde kalmamızı istedi.

16:04

Paylaş

UKRAYNA ASKERİ UÇAĞI DÜŞTÜ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait, 14 kişinin içinde bulunduğu askeri uçak başkent Kiev’in güneyinde düştü.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Kiev bölgesindeki Zhukivtsi ve Trypillya arasında 14 kişiyi taşıyan ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçak düştü. Toplam can kaybının belirlenmek için incelemeler sürüyor” denildi. Açıklamada, uçağa Rusya müdahalesi olup olmadığına ilişkin bilgi paylaşılmadı. (DHA)

 

16:00

Paylaş

RUSYA BİRLİKLERİ KİEV BÖLGESİNDE

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin bir danışmanı, Rusya'nın şu aşamada her türlü görüşmeyi reddettiğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya azami düzeyde zarar vermeye çalıştığını ifade eden yetkili, şu an itibarıyla Rusya'nın 30'dan fazla sivil ve askeri tesise saldırı düzenlediği kaydetti. Kiev yakınlarındaki Hostomel askeri havaalanında yoğun çatışmaların olduğunu belirten yetkili, Rusya paraşütçülerin Kiev'e inerek, hükümet binalarını ele geçirmeye çalışmasının mümkün olduğunu öne sürdü. (HABER MERKEZİ)

15:54

Paylaş

İNGİLTERE, RUSYA'YA "BÜYÜK YAPTIRIM" UYGULAYACAĞINI DUYURDU

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Rusya ekonomisini sekteye uğratmak için büyük bir ekonomik yaptırım paketini kabul edeceklerini bildirdi.

Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından TSİ ile 10.30'da düzenlenen Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) sonrası halka seslendi.

Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'da savaş başlattığını söyledi.

Johnson, Putin'in herhangi bir provokasyon veya inandırıcı bir mazeret olmaksızın dost bir ülkeye saldırdığını dile getirerek, "Tamamen masum bir halkın üzerine sayısız füze ve bomba yağıyor. Karadan, denizden ve havadan büyük bir işgal sürüyor." ifadesini kullandı.

Son aylarda Rusya'nın gözdağı vermesiyle alarma geçtiklerini vurgulayan Johnson, İngiltere'nin, Avrupa'da Ukraynalılara yardım için savunma silahları gönderen ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

Johnson, şunları kaydetti:

"Bugün müttefiklerimizle uyum içinde, Rus ekonomisini sekteye uğratmak için zamanında tasarlanmış büyük bir ekonomik yaptırım paketini kabul edeceğiz. Bu amaçla Putin'e çok uzun süredir Batı siyaseti üzerinde hakimiyet sağlayan Rus petrol ve gazına olan bağımlılığı toplu olarak durdurmalıyız. Misyonumuz belli. Vladimir Putin'in bu korkunç ve barbar girişimi diplomatik, politik, ekonomik ve nihayetinde askeri olarak başarısızlıkla sonuçlanmalıdır."

"BU SALDIRGANLIK SADECE UKRAYNA'YA YÖNELİK BİR SALDIRI DEĞİL"

Johnson, Ukrayna halkının da yanında olduklarının altını çizerek, ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın egemenliğinin ve bağımsızlığının yeniden tesis edilmesini sağlamak için birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Başbakan Johnson, şunları kaydetti:

"Çünkü bu ahlaksız ve pervasız saldırganlık, sadece Ukrayna'ya yönelik bir saldırı değil. Doğu Avrupa'da ve tüm dünyada demokrasi ve özgürlüğe yönelik bir saldırıdır. Bu kriz, özgür, egemen bağımsız bir Avrupa halkının kendi geleceğini seçme hakkıyla ilgilidir ve bu İngiltere'nin her zaman savunacağı bir haktır." (AA)

15:43

Paylaş

UKRAYNA DIŞİŞLERİ, MOSKOVA’DAKİ BÜYÜKELÇİLİK BİNASINI TAHLİYE ETMEYE BAŞLADI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki Maslahatgüzarının istişareler için Kiev'e geri çağırıldığını ve Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği'nin tahliyesine başlandığını bildirdi.

Bakanlığın resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'ndaki Ukrayna Maslahatgüzarı Vasiliy Pokotilo'yu istişareler için Kiev'e geri çağırdı ve Moskova'daki Ukrayna Büyükelçiliği’nin tahliyesine başladı” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

15:36

Paylaş

UKRAYNA: KİEV BÖLGESİNDE 2 RUSYA HELİKOPTERİ VURULDU

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Kiev bölgesindeki Gostomel kasabasında 2 Rusya helikopterinin vurulduğunu duyurdu.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada da Kiev bölgesindeki Jukivtsiy kasabası yakınlarında bir Ukrayna askeri uçağının düştüğü ve 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. (AA)

15:20

Paylaş

RUSYA'NIN UKRAYNA SALDIRISINA TEPKİLER YÜKSELDİ: İŞGALE VE SAVAŞA HAYIR

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle siyasi partilerden savaş ve işgal karşıtı açıklamalar geldi. EMEP, HDP, SOL Parti ve TİP’ten Rusya saldırısına tepki açıklamaları geldi. Partiler yaptıkları açıklamada savaşın halkların yarına olmadığına vurgu yaptı. Emperyalist savaşa karşı olduklarını ifade eden siyasi partiler işgal ve saldırısının sonlandırılması isteyerek, barış için kapsamlı müzakere ve diyaloğun bir an önce sağlanmasını istedi. Denizli programını yarıda kesen CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidara Montrö Sözleşmesini hatırlatarak, sözleşmenin farklı uygulanmaması çağrısı yaptı.

 

15:18

Paylaş

KREMLİN: UKRAYNA İLE "BELİRLİ ŞARTLAR" KARŞILANIRSA GÖRÜŞEBİLİRİZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "belirli şartlar" içerisinde Ukrayna yönetimi ile görüşebileceklerini belirterek, "Bu şartlar, tarafsızlık durumu ve silahların konuşlandırılmasının reddedilmesiyle ilgili. Eğer Ukrayna yönetimi bunu konuşmaya hazırsa" dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Peskov, "Hedefler, Putin tarafından Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazizm’den arındırılması olarak tanımlandı. Her ikisi de ülkemiz ve halkımız için tehdit oluşturuyor. Zaman çerçevesi, sonuçlara ve ilerlemeye bağlı olacak ve doğal olarak Putin tarafından tanımlanacak.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya yönelik askeri harekatın başlamasıyla Rus piyasalarında ve rublesinde yaşanan değer kayıplarıyla ilgili de konuşan Peskov, "Piyasaların duygusal tepkisi zaten öngörülmüştü ve tepki süresinin olabildiğince kısa olması için gerekli tüm önlemler alındı." dedi.

Peskov, Putin’in bugün Rusya’daki şirketlerin üst düzey yöneticileriyle de bir araya geleceğini aktardı. (AA)

15:12

Paylaş

UKRAYNA'NIN İKİ RUS ASKERİ ESİR ALDIĞI İDDİA EDİLDİ

AA'da yer alan bilgiye göre iki Rus askeri, ülkenin başkenti Kiev çevresinde silahlarıyla esir alındı.

Esir askerler ve ele geçirilen silahlara ilişkin görüntüler, sosyal medyadan paylaşıldı. (HABER MERKEZİ)

 

15:07

Paylaş

İSTANBUL’DA, UKRAYNALILAR RUS BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE TOPLANDI

İstanbul'da yaşayan Ukraynalılar, Beyoğlu'ndaki Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanarak eylem yaptı.

Kitle, konsolosluktan çıkan görevlilere tepki gösterdi. Toplananlar adına konuşan Tatyana Özyıldız, "Haber çok zor geliyor. Çok kişi öldü diye düşünüyoruz. Çünkü gece vurulmaya başlandı" dedi.Kitle, “Savaşa hayır, Putin'i durdurun” sloganları attı. Polis çevrede geniş güvenlik önlemi alırken kimi Ukraynalılar ise gözyaşlarını tutamadı.

Rus konsolosluk görevlilerinin dışarı çıktığı sırada sloganlar atarak tepki gösteren kalabalık adına Tatyana Özyıldız konuşma yaptı.

Özyıldız, ailelerine ulaşmakta zorluk çektiklerini belirterek, “Neden herkes susuyor? Biz milletimize destek vermek için toplandık. Şu an telefonlar arada çalışıyor. Ama zor ulaşıyoruz. Birkaç şehir vuruldu. Haber çok zor geliyor. Çok kişi öldü diye düşünüyoruz çünkü gece vurulmaya başlandı. Putin dur" dedi. (DHA)

15:00

Paylaş

DONBASS KRAMATORSK KENTİ ÜZERİNDE SAVAŞ JETLERİNİN SESİ DUYULDU

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi sırasında başkent Kiev dahil birçok kent vurulurken Ukrayna, 5 Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı. (AA)

 

14:54

Paylaş

UEFA, RUSYA'NIN UKRAYNA'YA ASKERİ MÜDAHALESİ NEDENİYLE TOPLANACAK

UEFA, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini görüşmek amacıyla yarın olağanüstü toplanma kararı aldı.

Yapılan açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan durumun değerlendirilmesi amacıyla yarın TSİ 12.00'de UEFA İcra Kurulu'nun olağanüstü toplanacağı belirtildi.

Toplantının ardından konu hakkında "gereken kararların alınabileceği" vurgulanırken, detay verilmedi.

UEFA'nın 28 Mayıs'ta Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Krestovsky Stadı'nda yapılması planlanan Şampiyonlar Ligi final maçının yerini değiştirmesi bekleniyor. (AA)

14:46

Paylaş

UKRAYNA, RUSYA VE BELARUS İLE ELEKTRİK ALIŞVERİŞİNİ EN AZ 3 GÜNLÜĞÜNE DURDURDU

Ukrayna, Rusya ve Belarus ile elektrik alışverişini üç günlük deneme süresi için tamamen durdurduğunu açıkladı.

AA muhabirinin uluslararası elektrik verilerini paylaşan Energy Charts'dan derlediği bilgiye göre, Ukrayna, Belarus'tan elektrik alımını 23 Şubat saat 00.00 itibarıyla durdurdu.

Kiev'in Moskova'dan aldığı elektrik miktarı da 23 Şubat saat 22.00 itibarıyla sıfırlandı. Kesintilerin 26 Şubat gün sonuna kadar devam edeceği ve bu sürede Ukrayna'nın elektrik sistemini test edeceği belirtiliyor.

İki ülkeye de küçük miktarlarda elektrik gönderen Ukrayna, Belarus ile bu alışverişine dün 13.00'te, Rusya ile de bugün saat 09.00'da son verdi.

Belarus, son olarak 22 Şubat'ta günün belirli saatlerinde mümkün olan maksimum seviye 900 megavata ulaşan elektriği Ukrayna'ya göndermişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Şubat 2021'de yaptığı açıklamada ülkesinin, 2023 sonuna kadar Belarus ve Rusya ile elektrik şebekesini kesmeyi planladığını duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)

 

14:38

Paylaş

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAREKAT KABUL EDİLEMEZ, REDDEDİYORUZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki güvenlik zirvesinin ardından konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım bölgenin barış huzuru ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir.
  • Rusya'nın Ukrayna topraklarına başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum.
  • Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüğümüz, yakın siyasi, ekonomik, sosyal ilişkiler içerisinde bulunduğumuz Rusya ve Ukrayna'nın bu şekilde karşı karşıya gelmiş olmasından dolayı samimi olarak üzüntü duyuyoruz.
  • Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğini biraz önce konuştuğum Zelensky'ye de tekrar ifade ettim.
  • Kendi vatandaşlarımız ile bölgedeki Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna'da yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanması konusunda üzerimize düşenleri yapacağız.
  • Derin tarihi bağlarımız ve dostluk ilişkilerimiz olan Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Dün Sayın Putin'e de bunları ifade etmiştim.

 

14:36

Paylaş

G7 TOPLANACAK

G7 liderleri, Ukrayna'yı görüşmek üzere bir araya gelecek. (HABER MERKEZİ)

 

14:30

Paylaş

NATO: UKRAYNA'YA ASKER GÖNDERME PLANIMIZ YOK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik harekatı hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Stoltenberg'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
  • Rusya, tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor
  • Uluslararası hukukun tamamen ihlal edildiğini görüyoruz.
  • Avrupa-Atlantik güvenliği tehdit altında.
  • Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz.
  • 100'den fazla jet ve 120'den fazla gemi denizde bekliyor.
  • Gerekli olan her şeyi yapmayı sürdüreceğiz.
  • NATO temsilcileri, kriz esnasında üye ülkelere acil müdahale güçlerinin konuşlandırılmasını öngören planda mutabık kaldı.
  • Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok, savaşın NATO topraklarına sıçramaması için savunma planlarımızı aktive ediyoruz.

(HABER MERKEZİ)

14:24

Paylaş

50 RUSYA ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ, 7 UÇAK VURULDU İDDİASI

Ukrayna, 50 Rusya askerinin öldürüldüğünü, 7 Rus uçağının düşürüldüğünü ve 4 tankın vurulduğunu iddia etti.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "50 Rus işgalci öldürüldü, 7 Rus uçağı vuruldu, 4 tank imha edildi." ifadesi kullanıldı. (AA)

14:22

Paylaş

ERDOĞAN-ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. (HABER MERKEZİ)

 

14:18

Paylaş

TUNUS, VATANDAŞLARININ UKRAYNA'DAN TAHLİYESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Tunus Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Enformasyon Direktörü Muhammed Trabelsi, vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi için dost ve müttefik ülkelerle dayanışma içerisinde çalıştıklarını söyledi.

Yerel medyaya konuşan Trabelsi, yaklaşık 200 Tunus vatandaşının Ukrayna'dan ayrılmak için talepte bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Savunma Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli olarak çalışıyoruz. Tunus'a dönmek isteyen vatandaşlarımızın tahliyesini güvenli bir şekilde tamamlamayı umuyoruz." (AA)

14:12

Paylaş

UKRAYNA'DAKİ BANKALARDAN DÖVİZ ÇEKMEK YASAKLANDI

Ukrayna'daki bankalardan döviz çekme işlemlerine yasak getirilirken vatandaşların ATM'lere akın etmesi üzerine günlük para çekme limiti 100 bin Grivna olarak belirlendi.

Merkez Bankası Başkanı Szewczenko günlük para çekme limitinin 100 bin Grivna (yaklaşık 48 bin TL) olarak belirlendiğini açıklarken, nakit içermeyen işlemlerde ise herhangi bir sınırlama olmadığını aktardı.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Szewczenko ayrıca döviz cinsinden nakit para çekmenin tamamen yasaklandığını duyurarak, tüm yurtta bankaların açık olduğunu, bankacılık sisteminin normal şekilde işlemeye devam ettiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

14:09

Paylaş

EMEP: EMPERYALİST SAVAŞA KARŞI BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTELİM

Emek Partisi (EMEP), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine dair açıklama yaptı.

"Bekleyemeyiz, izleyemeyiz" denilen açıklamada işçi sınıfının, emekçilerin ve halkların yapması gereken şeyin her yerde savaşa tepki göstermek, emperyalist politikalara karşı barışın sesini yükseltmek olduğu vurgulandı.Açıklamada "Ülkemizdeki sermaye kesimlerine ve tek adam hükümetine karşı devam eden emek ve demokrasi mücadelesi, gelinen aşamada emperyalist savaşa karşı mücadeleyle birleşmek zorundadır. Bu çerçevede yerel platformlar bir an önce toplanmalı, eylem, kampanya ve gösteri takvimi çıkarılmalıdır. Olmayan yerlerde savaş karşıtı platformlar kurulmalıdır. Emek Partisi, bütün işçileri ve halkımızı emperyalist savaşa karşı tutum almaya çağırmaktadır" çağrısı yer aldı.

Ayrıca NATO'nun emperyalist bir savaş örgütü olduğunun altı çizilerek "Türkiye NATO’dan çıkmalı, emperyalist savaşlarda Türkiye’yi taraf yapan tüm anlaşmalar iptal edilmelidir" denildi.

14:05

Paylaş

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ASKERİ OPERASYON KABUL EDİLEMEZ

Dışişleri Bakanlığı, "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz. Rusya Federasyonu'nu (Ukrayna'ya yönelik) haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz" dedi. (AA)

14:01

Paylaş

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI, RUSYA’YA KARŞI SERT YAPTIRIMLARIN UYGULANACAĞINI BİLDİRDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’ya karşı sert yaptırımların uygulanacağını söyledi.

Baerbock, Berlin’de yaptığı açıklamada, Rus yönetiminin Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesiyle dünyanın gözü önünde uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğnediğini yineleyerek, "Rusya, tek başına bu yolu seçti." dedi.

Baerbock, “Bugün farklı bir dünyada uyandık. Bu gece aylarca süren hazırlık, yalan ve propagandadan sonra Başkan Putin, tehditlerine korkunç eylemlerini takip ettirdi." ifadesini kullandı.

Baerbock, şunları kaydetti:

"Bu sabah hepimiz şaşkınız ancak çaresiz değiliz. Bu olaylara hazırlandık ve şimdi ortaklarımızla ve müttefiklerimizle ilerleyeceğiz ve Ukrayna’daki dostlarımızla her adımı koordine edeceğiz. Bugün AB, NATO ve G7’de eş güdüm içinde olacağız. Rusya'ya karşı en ağır yaptırımları içeren tüm paketi yola koyacağız. Güvenliğimizi ve müttefiklerimizi güçlendireceğiz."

Diğer ülkelere de çağrıda bulunan Baerbock, ”Dünyadaki diplomatik ağlarımızla bizim gibi Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'ne inanan tüm devletlere bu saldırganlığa karşı birlikte durma çağrısı yapıyoruz." dedi.

ALMANYA VATANDAŞLARINA UKRAYNA'YI TERK ETME ÇAĞRISI

Ukrayna’da bulunan vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmelerini isteyen Baerbock, "Son günlerde bu yönde birçok kez çağrıda bulunduk. Ülkeyi güvenli şekilde terk edemiyorsanız şimdilik güvenli bir yerde kalın.” uyarısında bulundu.

Baerbock, Kiev'deki Alman Büyükelçiliğinde kalan geçici personelin güvenlik nedeniyle geri çekilmesi kararını aldığını belirterek, "Duruma göre Büyükelçiliğin çalışmalarına geçici olarak Lviv'den mi yoksa başka bir yerden mi devam edeceğine karar vereceğiz." şeklinde konuştu.

Bu müdahalenin Almanya'da da sonuçlarının olacağına işaret eden Baerbock, "Doğrudan çevremizdeki bu savaşın Almanya'da bizim için de sonuçları olacaktır. Rusya'ya yönelik yaptırımlar, fiyatların yükselmesi ve borsaların düşmesi Almanya'yı da etkileyecek. Bu durumu biz seçmedik.” dedi. (AA)

13:57

Paylaş

UÇUŞLAR İPTAL OLDU, UKRAYNALI YOLCULAR İSTANBUL HAVALİMANINDA KALDI

Rusya’nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından uçuşları iptal olan Ukraynalı yolcular İstanbul Havalimanında kaldı.

Bilet iptal işlemlerini tamamlayan bazı yolcular havayolu şirketleri tarafından otellere yerleştirildi. Ukraynalı yolcular ülkede bulunan ailelerinin durumlarından endişe duyduklarını belirtti.

Ukraynalı Ruslan Lomovytskyi, "Bilet değişikliği yapıp Polonya'ya gitmeye çalışıyoruz. Varşova'ya gidip oradan Kiev'e gitmeye çalışacağız. Varşova'dan bulabilirsek tren, otobüsle Kiev'e gideceğiz. Bir gün otelde kalıp yarın Polonya'ya gideceğiz. Akrabalarımızla konuştuk. Durum şimdilik normal, panik yok. Sabah saatlerinde durum çok kötüydü. Savaş çok kötü. 7 yıl Kiev'de yaşadım. Donbas yakınlarında bir kentte doğdum. Rus saldırıları nedeniyle Kiev'e taşındık. Savaş yine başladı” dedi.

Rusya'nın Perm şehrine gitmek için İstanbul Havalimanı'na gelen ve saldırılar nedeniyle uçuşlarının iptal olduğunu öğrenen Anna Shcherbakova, "Ukrayna ve Rusya hava sahası kapalı. Biz bundan dolayı burada kaldık. Uçuşumuzun iptal edilmesinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Açız, su içmek istiyoruz. Çocuklar da var yanımızda. Tatil için ailecek buraya gelmiştik. Şimdi buradayız ve ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu. (İstanbul/DHA)

13:55

Paylaş

RUSYA'NIN LONDRA BÜYÜKELÇİSİ, İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin, ülkesinin Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Rus Büyükelçisi'ni benimle buluşması ve Rusya'nın yasa dışı, sebepsiz yere Ukrayna'yı işgalini açıklaması için (bakanlığa) çağırdım. Ağır yaptırımlar uygulayacağız ve ülkeleri Ukrayna'yı desteklemek için bir araya getireceğiz." ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

13:52

Paylaş

İSRAİL: RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRISI DÜNYA DÜZENİNE YÖNELİK BÜYÜK BİR SALDIRIDIR

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini "dünya düzenine yönelik büyük bir saldırı" şeklinde nitelendirerek kınadı.

Lapid, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini değerlendirdi.

İsrailli Bakan, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünya düzenine yönelik büyük bir saldırıdır. İsrail, Ukrayna halkına yardım etmeye hazır." dedi.

İSRAİL VATANDAŞLARINA "KARA YOLUYLA ÜLKEYİ TERK ETMELERİ" ÇAĞRISI

Bu hafta başında Kiev'deki İsrail Büyükelçiliğinin tahliye edilerek Polonya sınırına yakın Lviv kentine taşıma emri verdiğini hatırlatan Lapid, şunları kaydetti:

"Tüm İsrail vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmeleri ve hala yollar açıkken sınırdan geçmeleri çağrısı yapıyorum." (AA)

13:49

Paylaş

GÜVENLİK ZİRVESİ SONA ERDİ

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan güvenlik zirvesi sona erdi.

Zirve, 1 saat 50 dakika sürdü.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan'da bulunması nedeniyle zirveye katılmadı. (AA)

 

Paylaş

13:45

Paylaş

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: DONBASS'TA RUS ORDUSUNUN DESTEĞİYLE KARŞI SALDIRI BAŞLATILDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta Rusya ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatıldığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'taki güncel duruma ilişkin bilgi verdi.

Ukrayna ordusuna yönelik suçlamalarda bulunan Konaşenkov, şunları kaydetti:

"Ukrayna ordusu, Donbas'ın barışçıl şehirlerini bombalamaya devam ediyor. Sivil halk arasında kayıplar var. Şu anda (sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti ve (sözde) Lugansk Halk Cumhuriyeti, Rus ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatmış durumdadır." (AA)

 

 

13:42

Paylaş

BELARUS CUMHURBAŞKANI LUKAŞENKO: BİRLİKLERİMİZ OPERASYONDA YER ALMIYOR

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus ordusunun Ukrayna’daki Rusya müdahalesine katılmadığını bildirdi.

Lukaşenko, Bağımsızlık Sarayı'nda askeri yetkililer ile acil toplantı yaptı.

Sabah saatlerinde Ukrayna devlet sınırının Belarus tarafından desteklenen Rusya askeri birlikleri tarafından saldırıya uğradığı yönündeki haberleri gördüğünü belirten Lukaşenko, “Bizim askeri birliklerimiz (Ukrayna’daki) bu operasyonda yer almıyor” ifadelerini kullandı.

Lukaşenko, daha önce Ukrayna’yı uyardığını hatırlatarak, iki tarafın kan dökülmemesi ve savaşı önlemenin yollarını aramaları gerektiğini söyledi.

Ukrayna ve Rusya tarafına Minsk’te müzakereler yapılmasını öneren Lukaşenko, “Biz Slavız, üç Slav halkı. Haydi oturalım ve sonsuza kadar kaderimizin geleceğini belirleyelim. Ben (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy olsam buna sarılırdım. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ‘Biz işgalci değiliz, Ukrayna’yı işgal etmeyeceğiz’ diyor. Daha ne lazım? Müzakerelerin temeli budur.” dedi. (AA)

13:28

Paylaş

UKRAYNA: SALDIRILARDA 10'A YAKIN SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanı, şu ana kadar Rusya saldırılarında en az 40 Ukrayna askerinin, 10'a yakın sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

13:19

Paylaş

KİEV'DE YENİ PATLAMA SESİ DUYULDU

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu.

Kiev’de öğle saatlerinde duyulan yeni bir patlama sesine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. (AA)

 

13:16

Paylaş

BALKAN ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA TEPKİ

Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleye sert tepki gösterdi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Kiril Petkov da Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesini kınadı.

Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna topraklarındaki altyapısına yönelik konvansiyonel saldırısı kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Ukrayna'da Bulgaristan kökenli 4 bin civarında vatandaş bulunduğunu kaydeden Radev, bu vatandaşların tahliyesini talep ettiklerini söyledi.

Radev, Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle vatandaşların kara yoluyla tahliye edileceğini bildirdi. (HABER MERKEZİ)

13:09

Paylaş

DANİMARKA, KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİ'Nİ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE KAPATTI

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Kiev Büyükelçiliği'nin Rusya'nın Donbass'a yönelik harekatının ardından güvenlik gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kiev'deki büyükelçilik güvenlik nedenleriyle geçici olarak kapatıldı. Ukrayna'nın kuzeyinde, doğusunda ve güneyinde patlama ve füze saldırıları olduğuna dair haberler var. Hava sahası kapalı" denildi. (HABER MERKEZİ)

13:03

Paylaş

"NATO ACİL TOPLANSIN" TALEBİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 'acil NATO zirvesi' talebinde bulundu.

Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından düzenlenen Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) sonrası Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu, kıtamız için bir felakettir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili bu sabah ulusa hitap edeceğim. G7 liderleriyle de görüşeceğim ve tüm NATO liderlerini mümkün olan en kısa sürede acil toplantıya çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Johnson'ın, TSİ ile 20.00'de de parlamentoda konuşma yapması bekleniyor.

 

 

(HABER MERKEZİ)

 

13:01

Paylaş

LİTVANYA, OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi karşısında olağanüstü hal ilan edeceklerini duyurdu.

Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu'nun (LRT) haberine göre, Nauseda yaptığı açıklamada, olağanüstü hal kararnamesi imzalayacağını, parlamentonun da bu kararnameyi olağanüstü oturumda onaylayacağını ifade etti.

Rusya'nın müdahalesini "nedensiz askeri saldırı" olarak niteleyen Nauseda, kayıtsız kalamayacaklarını söyledi.

Devlet Başkanı Nauseda, ülkenin savaş hazırlığını güçlendirmek için devlet savunma konseyini toplayacağını aktararak, NATO müttefikleri ve Avrupa Birliği ortaklarıyla aktif istişareler içinde olduğunu kaydetti.

Başbakan Ingrida Simonyte de olağanüstü halin Litvanya vatandaşlarına yönelik sınırlamalar içermeyeceğini, devlet kurumlarının altyapı alanındaki acil durumlara hızlı reaksiyon vermesi ve devlet yedek fonlarını kullanmaları için koşulları sağlamaları gerektiğini kaydetti. (AA)

12:58

Paylaş

KİEV’DE HALK, MARKETLERDE SIRA OLDU

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de halk su ve erzak almak için kuyruklar oluşturdu.

 

(HABER MERKEZİ)

 

12:54

Paylaş

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİ: ASKERLİK DENEYİMİ OLAN HERKESİ ORDUYA ÇAĞIRIYORUM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Zelenskiy'in açıkamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Ukrayna'nın her vatandaşı halkımızın geleceğini belirleyecek, lütfen gelip orduya katılın. Askerlik deneyimi olan herkesi orduya çağırıyorum.
  • Silah kullanabilecek herkes için kısıtlamaları kaldıracağız. Bu sabah tarihi bir sabah. Ukrayna artık kendisini müdafaa ediyor.
  • Ukrayna hava saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Biz savunma silahları kullanıyoruz.

 

12:48

Paylaş

UKRAYNA ORDUSU: 50 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, Harkov kenti yakınlarında dört Rus tankının vurulduğu, ülkenin doğusundaki Luhansk yakınlarında 50 Rus askerinin öldürüldüğü ve yine ülkenin doğusunda altı Rus uçağının düşürüldüğü iddia edildi.

Ancak Rusya tarafından yapılan açıklamalarda, zırhlı araçların imha edildiği veya uçakların düşürüldüğü yönündeki haberler yalanlandı. 

Öte yandan, Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Herson bölgesinde üç personelin hayatını kaybettiğini, yedisinin de yaralandığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

12:44

Paylaş

AKDENİZ: EMPERYALİST SAVAŞA KARŞI BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTELİM

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu savaşın silah tekellerinin, emperyalistlerin savaşı olduğuna dikkat çeken Akdeniz, "Bize, halklara düşen; bulunduğumuz her yerde tepkimizi ortaya koymak, barışın sesini yükseltmektir" dedi.

{{455820}}

 

12:43

Paylaş

UKRAYNA’NIN SINIR KOMŞUSU POLONYA'DAN NATO'YA ÇAĞRI

Polonya Hükümeti Sözcüsü Piotr Muller, "NATO'nun doğu kanadının acilen güçlendirilmesi gerekiyor. Bu tür kararların şimdiden alınması gerekiyor." dedi. Muller ayrıca, Ukrayna'daki Polonya diplomatik temsilciliklerinin "mümkün olduğu sürece" açık tutulacağını kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya-Ukrayna krizinin tırmanması üzerine, Polonya'ya 3 bin ilave asker gönderilmesi talimatı vermişti. (HABER MERKEZİ)

12:03

Paylaş

GÜVENLİK ZİRVESİ BAŞLADI

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başladı.

 

11:51

Paylaş

KILIÇDAROĞLU: GÜVENLİK ZİRVESİNDEN SONRA TBMM'Yİ ACİLEN TOPLAYIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Güvenlik zirvesinden sonra TBMM'yi acilen toplayın" çağrısında bulundu.

11:33

Paylaş

TÜRKİYE MENŞELİ MARKALAR UKRAYNA MAĞAZALARINI KAPATTI

Dünya gazetesinden Yener Karandeniz’in haberine göre; Ukrayna’da faaliyet gösteren LC Waikiki’den Colin’s’e ve English Home’a kadar birçok Türkiye menşeli marka, ülkede bulunan 200 civarında mağazasını güvenlik nedeni ile kapattı. (HABER MERKEZİ)

11:05

Paylaş

ZELENSKİY, ACİL DURUM TOPLANTISI YAPTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ile ilgili olarak hükümet üyeleri, savunma sektörü ve ekonomi temsilcileriyle acil durum toplantısı yaptı.

(AA)

10:57

Paylaş

AGİT, RUSYA'YI KINADI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)'ten yapılan yazılı açıklamada, AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid'ın ortak açıklamasına yer verildi.

Açıklamada, "Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını şiddetle kınıyoruz. Ukrayna'ya yönelik bu saldırı, milyonlarca insanın hayatını ciddi bir şekilde tehlikeye attığı gibi uluslararası hukuk ve Rusya'nın taahhütlerinin ihlali anlamına geliyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Tüm askeri faaliyetlerin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz." görüşü paylaşıldı.

AVUSTURYA VE ÇEKYA'DAN TEPKİ

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Rusya’nın askeri müdahalesini kınadı.

Nehammer, ülkesinin Ukrayna’nın yanında olduğunu belirterek, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik bu yeni saldırı cevapsız kalmayacaktır." dedi.

Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de yaptıkları açıklamada, Rus askeri müdahalesine tepki gösterdi. (AA)

10:47

Paylaş

UKRAYNA 8 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİNİ AÇIKLADI

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırıları sonucunda şimdiye kadar sekiz kişinin hayatını kaybettiği, dokuz kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Ukrayna Sınır Muhafızları, Rusya askeri birliklerinin Çernihiv, Harkov ve Luhansk bölgelerinden Ukrayna'ya girdiğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)

10:39

Paylaş

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: BOĞAZLARIN RUS SAVAŞ GEMİSİNE KAPATILMASINI İSTİYORUZ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’den Rusya’ya karşı yaptırım uygulamasını istedi ve Rus gemilerine Boğazlar’dan geçişin kapatılması çağrısı yaptı.

Büyükelçi, Rus uçaklarına Türkiye hava sahasının kapatılmasını da istedi ve "Savaştayız" açıklaması yaptı.

“Nükleer silah sahibi bir devlet ilk kez açık savaş başlattı.” diyen Bodnar, Ukrayna’ya yardım edilmesini istiyoruz, savunma kaynaklı askeri yardım istiyoruz. Mali yardım istiyoruz.” dedi.

Bodnar, Rusya’ya karşı yaptırım çağrısı da yaparak, “Rus iş dünyasının hisselerine el koyulmasını istiyoruz” dedi.

Büyükelçi, “Umuyoruz ki Türk halkı, Ukrayna’nın bu haklı davasını destekleyecektir” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

10:37

Paylaş

KİEV'DE SİREN SESLERİ

Sosyal medyada, siren seslerinin yükseldiği Kiev'den videolar paylaşılıyor.

 

(HABER MERKEZİ)

10:33

Paylaş

ERDOĞAN GÜVENLİK ZİRVESİNİ TOPLUYOR

Rusya'nın Donbass'a askeri müdahalesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenlik zirvesini topluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın acil olarak güvenlik zirvesini toplayacağı belirtildi.

Toplantı saat 11.00'de Beştepe'de yapılacak. Gündemde Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi var. (HABER MERKEZİ)

10:19

Paylaş

UKRAYNA'DAN BATI'YA "HAVA SAHASINI KAPATIN" ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batı ülkelerine hava sahasını kapatma çağrısında bulundu.

Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hava sahasını kapatın” dedi.

Ukrayna lideri, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbaknı Boris Johnson dahil birkaç dünya lideriyle telefon görüşmelerini gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

 

(HABER MERKEZİ)

10:14

Paylaş

AB KOMİSYONU RUSYA YAPTIRIMLARI İÇİN TOPLANIYOR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya'ya uygulanması beklenen yeni yaptırım paketi konusunda acil toplantı yapacak.

AB Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, bu akşam Brüksel'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Komisyon üyelerinin sabah acil toplantı yapacağını duyurdu.

AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu, yaptırımların içeriğini belirliyor ve yaptırım paketini hazırlıyor.

AB Liderler Zirvesi'nde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in hazırladıkları yaptırım paketini, liderlere sunacağı bildirilmişti.

Liderlerin, yaptırım paketinin içeriğini tartışması ve AB Konseyi'nin Rusya'yı hedef alacak bu tedbirleri kısa sürede kabul etmesi bekleniyor.

Öte yandan, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in bu sabah yapması planlanan görüşmenin de Rusya'nın askeri müdahalesi sonrasında ertelendiği bildirildi.

Görüşmenin ne zaman yapılacağına dair bilgi verilmedi. (AA)

10:11

Paylaş

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMALAR

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Rus uçağı düşürdüğüne yönelik açıklamasını yalanlayarak, ülkedeki hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'nın Rus uçağı düşürdüğüne yönelik basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi, Rus birliklerine direnç göstermemektedir. Ukrayna hava savunma sistemleri etkisiz hale getirilmiştir." ifadesine yer verildi. (AA)

10:10

Paylaş

PİYASALAR ALTI ÜST OLDU, EMTİA FİYATLARI YÜKSELDİ

Küresel piyasalar, Rusya'nın Donbass'a askeri müdahalesiyle alt üst oldu, Asya borsaları ve ABD ile Avrupa endeks vadeli kontratlarında düşüş yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı Eylül 2014'ten bu yana ilk kez 100 doları test etti. Altının ons fiyatı 1,949 doları gördü. Buğday fiyatlarında yükseliş yüzde 6'ya yaklaştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

10:07

Paylaş

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

10:04

Paylaş

AB'DEN RUSYA SAVUNMA BAKANI ŞOYGU'YA YAPTIRIM

Avrupa Birliği (AB), aralarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da yer aldığı, çok sayıda üst düzey yetkiliyi yaptırım listesine aldı.

AB'nin Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgeyi tanıması ve bölgeye asker göndermesi nedeniyle hazırladığı yaptırım listesi, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresindeki kişiler, yaptırım listesinde bulunuyor.

Yaptırım listenin en üst sırasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu yer alıyor.

Putin'le yakın çalışan ve özel kalem müdürü görevini yürüten Anton Vaino da yaptırım listesinde bulunuyor.

Rusya Başbakan Yardımcıları Marat Khusnullin ve Dmitriy Yuryevich Grigorenko ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maxim Gennadyevich Reshetnikov da yaptırım uygulanan kişiler arasına eklendi.

Ayrıca Rus Donanmasının başındaki Nikolay Anatolyevich Yevmenov, Rus Kara Kuvvetleri Başkomutanı Oleg Leonydovych Salyukov ve Rus Hava Kuvvetleri Komutanı Sergei Surovikin'e de yaptırım uygulanacak.

Vneshtorbank Başkanı Andrei Leonidovich Kostin, Russia Today'in (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Bilgi ve Basın Dairesi direktörü ve Sözcüsü Maria Zakharova da AB yaptırım listesinde bulunuyor.

İnternet Araştırma Ajansı, Rossiya Bank, Promsvyazbank ve Vnesheconombank (VEB.RF) ise yaptırım listesinde yer alan kurumlar oldu.

Ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıyan karara onay veren Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma'nın 351 üyesi de listede yer aldı.

AB yaptırım listesindeki kişilere seyahat yasağı getirildi. Kişi ve kurumların mal varlıkları donduruldu ve bunlara fon sağlanması yasaklandı. (AA)

10:02

Paylaş

NATO VE AB'DEN RUSYA'YA KINAMA

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğunu savunan Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

09:59

Paylaş

RUS PİYASALARINDA İŞLEMLER DURDURULDU

Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, tüm piyasalardaki işlemlerin bir sonraki uyarıya kadar durdurulduğu belirtildi.

 

09:58

Paylaş

BRENT PETROL 100 DOLARI GÖRDÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya başlattığı askeri müdahale sonrası petrol fiyatları varil başına 2014'ten sonra ilk kez 100 doların üzerine çıktı.

09:57

Paylaş

THY VE PEGASUS UKRAYNA UÇUŞLARINI İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY) Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebi ile bugünkü tüm Ukrayna seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

Pegasus Hava Yolları, Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle ülkeye düzenlendiği seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

Pegasus Hava Yolları'nın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Ukrayna hava sahası kapatılması nedeniyle 24.02.2022 tarihli Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, değişiklik ya da iade işlemlerinin internet sitesinden ve mobil uygulamadan ya da 0850 250 67 02 numaralı çağrı merkezi üzerinden ücretsiz yapılabileceği belirtildi.

09:49

Paylaş

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna hava sahasının halen kapalı olduğuna işaret edilerek, Türkiye vatandaşlarına mevcut aşamada evlerinde veya güvenli bir yerde kalmaları ve seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Açıklamada, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığına ulaşmak isteyenlerin şu numaraları arayabileceği kaydedildi:

"Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi +903122922929

Kiev, Çernihiv, Çerkassiy, Himelnitskiy, Harkiv, Ternopil, Sumi, Rivne, Poltava, Lviv, Luhansk, Jitomir, Dnipropetrovsk ve Volin’de yaşayan vatandaşlarımız için Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612

Odesa, Mikolayiv, Kirovohrad, Kropivnitskiy, Ivano-Frankivsk, Çernivtsi, Herson, Zaporijya, Ujhorod, Donetsk, Vinnitsa’da yaşayan vatandaşlarımız için Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026" (HABER MERKEZİ)

 

09:49

Paylaş

BIDEN İLE ZELENSKİY TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde askeri operasyonunu kınadı ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğini yineledi.

Biden, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile konuştuğunu ve kendisini uluslararası kınama için yaptığı görüşmeler hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Zelenskiy'nin kendisini Ukrayna halkının yanında olmaya çağırdığını belirten Biden, "G7 liderleri ile görüşeceğim. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak" dedi.

09:49

Paylaş

ÇOK SAYIDA KENTTE PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki muharebe bölgesinde bulunan Ukraynalı askerlere silahlarını bırakıp evlerine dönmeleri çağrısında bulundu.

BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, kentte beş ila altı patlama sesi duyduğunu bildirdi. Adams, ülkenin başka yerlerinde de patlamalar olduğunu yönelik haberler geldiğini aktardı.

AFP haber ajansı, Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol şehrinde patlamalar duyulduğunu bildirdi.

09:48

Paylaş

JOHNSON: İNGİLTERE VE MÜTTEFİKLERİMİz KARARLI BİR ŞEKİLDE YANIT VERECEK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Ukraynalı mevkidaşı ile görüştüğünü söyledi.

Putin'in "Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini" belirten Johnson, Twitter mesajında, "İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" diye yazdı.

09:48

Paylaş

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES: BU SAVAŞIN ANLAMI YOK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon için "Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor." dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Rusya'nın operasyon kararının genel bir savaşa yol açması durumunda tahminlerde bulunmanın zor olduğunu belirten Guterres, ancak çok sayıda insanın öleceğini, yerinden edileceğini ve geleceğe dair umutlarını kaybedeceğini söyledi.

Guterres, "Açık olan şey bunun sonuçları olacaktır. Ve benim için açık olan şu ki, bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor. Eğer durdurulmazsa Avrupa'da büyük acılara sebep olabilir." dedi.

Savaşın durdurulması için kendi açısından çağrıda bulunabileceğini aktaran Guterres, ancak Güvenlik Konseyi'nin tüzük tarafından bu durumu ele almak için yetkilendirildiğini hatırlattı.

09:48

Paylaş

"TAM TEŞEKKÜLLÜ İŞGAL BAŞLADI"

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba "Putin, Ukrayna'ya tam teşekküllü işgal başlattı" dedi.

Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Putin, Ukrayna'ya tam teşekküllü işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri saldırı altında. 

Bu bir saldırı savaşı. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalı. Harekete geçme zamanı" yazdı.

09:47

Paylaş

UKRAYNA'DA SIKI YÖNETİM

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

09:47

Paylaş

SİVİL UÇUŞLAR KAPATILDI

Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

09:47

Paylaş

BIDEN EKİBİNDEN BRİFİNG ALDI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Donbass'a askeri müdahalesine ilişkin ulusal güvenlik ekibinden brifing aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, resmi Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Biden'ın Ukrayna konusundaki son temaslarına değindi.

Psaki, "Başkan Biden, bu akşam Rus askeri birliklerinin Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırısına ilişkin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan brifing aldı." ifadesini kullandı.

09:46

Paylaş

Rusya Savunma Bakanlığında yapılan açıklamada operasyonun, ülkedeki sivillere yönelik tehdit oluşturmadığı iddia edildi.

Kiev'de hava saldırısı sirenlerinin duyulduğu, patlama seslerinin ardından Kiev'de yaşayanların bir kısmının şehri terk etmeye başladığı aktarıldı.

Rusya askerleri Donbass'a girdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülke çapında sıkıyönetim ilan etti. Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmalarını ve evlerinden çıkmamalarını söyledi.

Rusya'ya çok sayıda kınama ve açıklama geldi. (HABER MERKEZİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa