24 Şubat 2022 08:09

Kaos GL'den "LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu": Nefret söylemi arttı, ifade özgürlüğü engellendi

Kaos GL tarafından "LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu" yayımlandı. Geçen yıl en az 8 nefret cinayeti raporlandı, aktivistlere yönelik işkence arttı, derneklere idari baskı yoğunlaştı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Kaos GL Derneği, "LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu"nu komuoyu ile paylaştı. Av. Kerem Dikmen’in hazırladığı raporda; 2021 yılında LGBTİ’lerin insan haklarına erişimini engelleyen uygulamalar ve insan hakları ihlallerine ilişkin vakalar yer aldı.

“Her şeye rağmen” başlığıyla hazırlanan 51 sayfalık rapor, çevrimiçi yapılan toplantıyla paylaşıldı. Toplantıda raporun yazarı Av. Kerem Dikmen ve İnsan Hakları İzleme Uzmanı Defne Güzel, 2021 yılını ve raporda öne çıkan sonuçları değerlendirdi.

Rapora göre, 2021’de LGBTİ’lerin en çok ifade özgürlüğü engellendi, en az 8 nefret cinayeti raporlandı, aktivistlere işkence arttı, derneklere yönelik idari baskı yoğunlaştı.

"HAK İHLALLERİ GİDEREK ARTTI"

2021'in LGBTİ’ler açısından, önceki yıllardan süregelen hak ihlallerinin derinleştiği, bunların yanına yeni alanlarda yeni hak ihlallerinin eklendiği bir yıl olduğuna dikkat çekilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Seçilmiş veya atanmış üst düzey kamu yöneticileri ve siyasetçilerin ürettiği ve yaydığı nefret söylemine paralel olarak devlet destekli medya ile sürdürülen nefret kampanyası, LGBTİ+’lar açısından insan haklarında önemli bir gerileme anlamına gelmiştir. 2021’e Cumhurbaşkanı, bakanlar ve üst düzey kamu yöneticileri dahil olmak üzere seçilmiş ve atanmışların, LGBTİ+’lara dönük kimi zaman nefret söylemi de içeren ayrımcı söylemleri damga vurmuştur."

"İHLALLERİN YÜZDE 29,4’ÜNÜ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLUŞTURDU"

Rapora göre, 2021, LGBTİ’ler açısından ifade özgürlüğü hakkının çok yoğun olarak ihlal edildiği bir yıl oldu. Bütün ihlallerin yüzde 29,4’ünü ifade özgürlüğü ihlali oluşturdu. İhlallerin illere göre dağılımında metropollerin ağırlığı dikkat çekti. Tabloda İstanbul başı çekti.

"8 NEFRET CİNAYETİ RAPORLANDI"

2021’de sekiz nefret cinayeti raporlandığının belirtildiği raporda, yaşam hakkı ihlali sayıca az raporlansa da gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğunun tahmin edildiği aktarıldı.

Raporda, “Yaşam hakkı ihlallerinin, incelenen 117 vakanın yüzde 5,3’ü olduğu göz önünde bulundurulduğunda, sayı ve oranın oldukça büyük olduğu görülmektedir” denildi.

HAK İHLALLERİ

Raporda yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

  • "2021 yılında polis özellikle toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında veya sonrasında işkence ve kötü muamele yasağını birçok defa ihlal etti. Aydın, Çanakkale, Ankara, İstanbul, İzmir gibi ülkenin birçok yerinde gerçekleşen en az yedi olayda en az 12 kişiye karşı bu yasak ihlal edildi. Emniyet Müdürlükleri veya İçişleri Bakanlığı bu olaylardaki işkence veya kötü muamele yasaklarını ihlal eden personel hakkında idari veya adli soruşturma açıldığına dair bir bilgi vermedi.
  • Boğaziçi Üniversitesi ve destek eylemleri sırasında yaygınlaşan kötü muamele LGBTİ+ aktivistlere karşı çoğu zaman işkence boyutuna ulaştı.
  • Toplanma ve gösteri yapma hakkına dönük katı devlet müdahalesi özgürlük ve güvenlik hakkı yönünden yoğun ihlalleri beraberinde getirdi. Boğaziçi eylemlilikleri, 8 Mart yürüyüşleri, İstanbul Sözleşmesi protestoları, Onur Yürüyüşleri bir araya geldiğinde yüzlerce LGBTİ+ özgürlük ve güvenlik haklarından mahrum bırakıldı; şiddet kullanılarak gözaltına alındı.
  • Salgın gerekçesiyle uygulanan sokağa çıkma yasakları LGBTİ+’ları evlere mahkum ederken kamu kurumları ve iktidar koalisyonu ortağı partilerin takipçileri, toplu etkinliklerde bir araya gelmeye devam etti.
  • Öğrenciler tarafından yapılan yurt eylemlerine katılan LGBTİ+’ların fişlendiği, bizzat İçişleri Bakanı tarafından itiraf edildi.
  • Devlete ait yayıncı kuruluş TRT, LGBTİ+ görünürlüğüne asla yer vermezken, dijital ve analog yayınları denetleyen Radyo Televizyon Üst Kurulu; önceki yıllarda olduğu gibi LGBTİ+ görünürlüğünün söz konusu olduğu yayınlarla ilgili yaptırımlarını sürdürdü; yaptırım uygulanmayan durumlarda ise başkanı aracılığıyla yayıncı kuruluşlara LGBTİ+ karakterlere yer vermemeleri için gözdağı verildi.
  • LGBTİ+ görünürlüğünü sembolize eden gökkuşağı renkleri sosyal hayatta yasaklanıp kriminalize edilirken; LGBTİ+ çocukları içeren yayınlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından sansürlenmeye devam edildi.
  • Müzisyenler, LGBTİ+ olmaları gerekçe gösterilerek Konya, Diyarbakır, Gaziantep ve Bursa’da sahne yasaklarına maruz bırakıldı.
  • LGBTİ+ hak örgütlerinden, kuruluşu 2020 ve öncesine dayananların önemli bir kısmı gerekçesiz olarak denetim sürecine alındı, denetlenenlerin bir kısmı idari para cezası ödemek zorunda kaldı."

(İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Halka açık akciğer hastalıkları kongresi başlıyor: Katılım ücretsiz, soru sormak serbest

SONRAKİ HABER

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna'ya asker gönderme planımız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa