24 Şubat 2022 09:32

EMEP İzmir İl Örgütü: Gemi Söküm işçileri hem kendi yolunu aydınlattı hem de dersler bıraktı

11 gün boyunca direnen Aliağa Gemi Söküm işçileri için açıklama yapan Emek Partisi İzmir İl Örgütü, "Gemi Söküm işçisi hem kendi yolunu aydınlattı hem de önemli deneyim ve dersler bıraktı" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, ekonomik, sosyal haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 11 gün boyunca direnen Aliağa Gemi Söküm tesislerinde çalışan işçilerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Gemi Söküm işçilerinin üretimi durdurarak başlattıkları direnişin, 11. gününde önemli deneyim ve dersler bırakarak sona erdiği belirtilen açıklamada, “Kuralsız çalışmanın ve örgütsüzlüğün dolayısıyla da iş cinayetlerinin sıradanlaştırıldığı gemi söküm işyerlerinde, işçiler patronların çalışma koşullarını tek yanlı olarak belirlemesine isyan etti. Bu isyan anlık bir tepki gibi görünse de yılların birikimini yansıtmaktaydı. İşçi sınıfı toplumun en devrimci gücü olarak baskı ve zorbalığa, sömürüye karşı bir kez daha, ülkenin birçok yerinde ve Aliağa gemi sökümde ayağa kalktı” denildi.

Gerçek ücretlerde yüzde yüze varan erimeler karşısında, Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Aliağa Gemi Söküm tesislerinde de işçilerin, kayıplarının karşılanacağı bir ücret beklentisi içinde oldukları hatırlatılan açıklamada, “Ancak kölelik düzeninden vazgeçmeyen işverenlerin hepsi birlik olarak, işçilerin talebini karşılayan Temurtaş işverenine de geri adım attırarak (yapılan ücret zammını geri aldırarak) işçilere kölelik ücretini dayattılar. Zamları geri alınan Temurtaş işçileribaşta olmak üzere bütün gemi söküm işçileri istedikleri ücret zammının gerçekleşmesi için üretimden gelen güçlerini kullanarak direnişe başladılar” ifadeleri kullanıldı.

"DİRENİŞ ÜLKE GÜNDEMİNDE SES GETİRDİ"

Örgütlenme ve eylem tecrübeleri nispeten zayıf olan işçilerin kısa sürede direnişin öğreticiliği ışığında eksiklerini gidermeye başladığını ifade edilen açıklamada, “Temsilcilerini belirledi. Taleplerini listeledi. Eylem kamuoyunun, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve emekten yana siyasi parti ve çevrelerinin de desteğiyle ülke gündeminde büyük bir ses getirdi” denildi.

“Ancak GEMİSANDER etrafında örgütlü olan işverenler, işçilerin taleplerini gözeterek anlaşma yoluna gitmek yerine, ‘Hepinizi işten çıkarırım, Hindistan’dan 500 işçi getirir üretime devam ederim’ türünden tehditlerle baskıyı arttırma yoluna gitti” denilen açıklamada, işçilerin tek tek evlerinden aranarak işbaşı yapmazlarsa işlerinden olacakları şeklinde tehdit edilerek baskı altına alındıkları belirtildi.

Eylemin ilerleyen günlerinde kimi kırılmalar olsa da işçiler büyük oranda birliklerini koruyarak direnişlerini sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Yıllar boyu işçiler üzerinden milyonlarca dolar kârlar elde eden işverenler bu parasal güçleriyle (kolluk güçlerini de yanlarına alarak) işçilerin taleplerini soğukkanlı bir şekilde yanıtsız bıraktılar. Ekonomik şartların dayatması, gemi söküm işçilerinin başka işyerlerinde fazla bir iş tecrübesinin olmaması ve neredeyse çocukluktan itibaren bu işi yapması, sendikal örgütlenme deneyiminden yoksunluk vb. gibi nedenlerle kırılmaların artmasıyla birlikte kalan işçiler de işbaşı yapmak zorunda kaldılar. Buna rağmen, herkesin işbaşı yaptığı bir noktada, işçilerin taleplerinde ısrarcı olduğu ve büyük oranda elde ettiği işyerleri de oldu. İşverenler kamuoyunda teşhir olmalarıyla birlikte, sigorta bildirimlerini gerçek ücret üzerinden yapmayı kabul ettiler” denildi.

"TALEPLERİN BÜYÜK ORANDA ELDE EDİLDİĞİ İŞYERLERİ OLDU"

Gemi Sküm işçileri için artık önemli bir eşiğin aşıldığı belirtilen açıklamada, son olarak şunlar kaydedildi:

“Birliklerini daha da güçlendirme ve bunu sağlam bir sendikal örgütlülükle perçinleme ihtiyacı can alıcı bir şekilde ortaya çıktı ve işçiler bundan sonra bu eksikliklerini de gidermek için işe koyulacaklar. Gemi söküm işçisi hem kendi yolunu aydınlatmış hem de Türkiye işçi sınıfı tarihine geçecek önemli bir miras bırakmıştır.

Partimiz direnişin ilk gününden itibaren işçilerin yanında olmuş, onların kendi inisiyatiflerini geliştirmelerine yardım etmiştir. Bundan sonrası için dedirenişin ardından ortaya çıkacak olan baskı ve işten atmalara karşı işçilerin yanında olacaktır. Direnen gemi söküm işçilerini bir kez daha selamlıyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam