24 Şubat 2022 09:43

Hukukçular Aysel Tuğluk için adliye önündeydi: Serbest bırakın

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen çok sayıda hukukçu, adalet nöbetinin 102’ncisinde Kandıra 1 Nolu Cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekti.

Hukukçuların Aysel Tuğluk için yaptığı açıklama | Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul'da hukukçular, hastalığına rağmen tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmasını istedi.

Adliye kapısının merdivenlerinde açıklama yapan hukukçuların nöbetine TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TBB Başkan Yardımcısı Gürkan Altun’un yanı sıra avukatlar katıldı.

Hukukçu Mebuse Tekay, Rusya’nın Ukrayna müdahalesine işaret ederek, bir önce son bulmasını dilediğini söyledi. Aysel Tuğluk’un haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulduğuna dikkat çeken Tekay, Tuğluk’un İstanbul Barosu üyesi olduğunu ancak baronun sahip çıkmadığını söyledi. İstanbul Barosunun duyarsız kaldığını ve bunu unutmayacaklarını belirten Tekay, “İstanbul Barosunun görmezden geldiği Tuğluk milyonlarca kişinin iradesidir. Bir hukuk devletinde yaşıyor olsaydık serbest bırakılırdı. AİHM, HDP’lilerin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ihlal olduğuna karar verdi. Ancak hukuk devleti olmadığımız için bu kararlar yerine getirilmiyor” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’DE ATK SORUNU VARDIR"

Şebnem Korur Fincancı da Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine değinerek, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye’de birçok insanın özgürlüğünden yoksun bırakıldığını, bunun ötesinde cezaevinde ölüme terk edildiğini belirten Fincancı, “20 yıl önce ölüm cezası yasal olarak kalktı yalnız şu an fiilen uygulanıyor. Ağır hasta tutuklular bile tek kişilik hücrede tutuluyor. Hapishanede kalmaları olanaksız olmasına rağmen Adli Tıp Kurumunun (ATK) eliyle çıkmaları engelleniyor. Ayrıca ATK hekimleri, meslektaşlarımız kullanılıyorlar. Türkiye’de bir ATK sorunu vardır” ifadelerini kullandı.

ATK’ye liyakatsız atamaların yapıldığına vurgu yapan Fincancı, “En son yeni bir atama yapıldı. Bu atama ile Tuğluk hakkında bilim dışı rapor hazırlandı. Bu hepimizin sorunudur. Bu haksız ve hukuksuz durumu görünür kılmak durumundayız ve hızlıca tutukluların serbest kalması gerekiyor” dedi.

"ATK, RAPORU DİKKATE ALMADI"

TBB Başkan Yardımcı Gürkan Altun, Tuğluk hakkında hastanenin verdiği rapora işaret ederek “Raporda infazının ertelenmesi gerektiğine dair görüş var. Buna rağmen tahliye edilmemiştir” dedi. Tuğluk’un hakkında hazırlanan raporun ATK tarafından dikkate alınmadığını dikkat çeken Altun, “Anayasa’nın 17’inci maddesi açıktır; herkes yaşama ve maddi ve manevi bütünlüğünü koruma hakkına sahiptir. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz. Kimse insan hasiyetine yaraşmayan bir cezaya tabi tutulamaz” diye belirtti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi destekliyor

SONRAKİ HABER

Aliağa gemi sökümde bazı şirketler işçi çıkarmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa