Ukrayna’da savaşın ortasında kalan Türkiye vatandaşları: Hâlâ elçilikten haber bekliyoruz

Kiev’de yaşayan Türkiye vatandaşları elçiliğe ulaşmakta zorluk yaşadıklarını ve ülkeye dönmek için beklediklerini Evrensel'e anlattı.

24 Şubat 2022 11:01
Son Güncellenme Tarihi: 24 Şubat 2022 22:53
Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Kiev’de yaşayan Türkiye vatandaşları elçiliğe ulaşmakta zorluk yaşadıklarını ve ülkeye dönmek için beklediklerini anlatıyor. Ukraynalıların saldırılar başlayana kadar savaş beklemediğini anlatan vatandaşlar, savaşın ortasında kalan Kiev’deki son durumu Evrensel’e aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından ülkenin birçok yeri bombalandı. Aylardır süren gerilimin ardından çatışmaların başlamasının ardından, birçok kentte tahliyeler başladı. Başkent Kiev’de halk marketlere akın ederek erzak depolarken, kente girişler yasaklandı. Birçok ülke vatandaşlarını tahliye ederken, Türkiyeli vatandaşlar henüz tahliye edilemedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlara evlerinde kalmaları ve beklemeleri uyarısında bulundu. Kiev’de yaşayan Türkiye vatandaşlarıyla son durumu konuştuk. Konuşmamız sırasında sürekli uçak sesleri duyuluyordu. Saldırılar karşısında sosyal medya ağlarında, Watsapp gruplarında birbirleriyle haberleşen vatandaşlar, birbirlerine bombalanan yerleri ve güvenli alanları aktarıyor.

SABAHA KARŞI BOMBA SESLERİYLE UYANDIK

Taksicilik yapan 24 yaşındaki Bedirhan, bir yıldır Ukrayna’da yaşıyor. Sabaha karşı saat 4’te üç arkadaşıyla yaşadıkları evlerinde bomba sesleriyle uyandıklarını anlatan Bedirhan, “Ne olduğunu anlamak için Twitter’dan haberleri izledik, sonra dışarı çıktık. Toplu bir yaşam alanındayız. Herkes eşyasını toplamış gidiyordu. Gidenlerin çoğu Ukraynalı değildi. Genellikle gençlerdi. Az öne arkadaşım yolcu aldı Lviv’e gidiyordu. Geri dönmesini istedim. Çünkü Kiev’den çıkışlar serbest ama girişler yasaklandı. Ayrıca yolda ne olacağı belli değil ve güvenli bölge denilen Lviv’de de saldırılara başladı” dedi.

UKRAYNALILAR SAVAŞ BEKLEMİYORDU

Son bir hafta konuştuğu müşteriler ve Ukraynalıların aslında savaş beklemediğini söyleyen Bedirhan, “En son Rusya açıklama yapınca akşam arkadaşımla markete indik. Bir çocuk, Türk olduğumuz görünce savaş hakkında ne düşündüğümüzü sordu. Biz de ne olursa olsun savaş iyi bir şey değil dedik. Onlar da bir şey olmayacak, her şey düzelecek diyerek bizi teselli etmeye çalıştılar” dedi,.

ELÇİLİĞE SABAH 9’DAN SONRA ULAŞTIK

Sabah saatlerinde elçiliği aradıklarını ama ulaşamadıklarını aktaran Bedirhan, “Normalde saat 9’da açılıyor ama bombalar düştüğü andan itibaren açık olması gerekiyordu. Bugün de saat 9’da açılmış. Tahliye için bilgi verilmesini istedik, ne yapmamız gerektiğini öğrenmek için aradık. Ailemle Türkiye’ye geri dönmemi istiyor ama dönecek bir yol bulunmuyor. Havaalanları kapandı. Savunma sistemi engellese de havaalanı da bombalandı. Arkadaşlarım elçiliğe gidip konuştu. Tahliye için haber vereceklermiş. Elçilik ve Dışişleri Bakanlığı evlerimizde kalmamızı istedi” dedi.

Çevresindekilerle konuştuğunda halkın hükümeti desteklediğini gördüğünü belirten Bedirhan, seferberlik çağrısının da karşılık bulduğunu ve gönüllü olarak askere yazılmak isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturduğunu gördüğünü aktardı.

ÇIKMAK İÇİN HABER BEKLİYORUZ

Kiev’de Eczacılık Fakültesi’nde okuyan 23 yaşındaki Mehmet ile konuştuğumuzda arkadan sürekli uçak sesleri geliyordu. Konsoloslukla görüştüğünü ve kendilerine “Evinizde oturun. Bir yere çıkmayın. Merak etmeyin, gerekli yardımı biz size sağlayacağız” denildiğini anlatan Mehmet, “Ailemle konuştum. Elbette endişeliler. Ben konsolosluktan gelecek olan haberi bekliyorum. Erzaklarımızı aldık, evdeyiz. İşlemler hallolsun, ben de burayı terk edeceğim” dedi.

YOKSUL VATANDAŞLAR ŞEHİRDEN AYRILAMIYOR

Birçok insanın Kiev’den ayrıldığını anlatan Mehmet, “Özellikle sabah saatlerinde bombalama başlayınca çoğu insan gitti. Kalanlar ülke nüfusunun yüzde 30’u falan. Neredeyse yüzde 70’i terk etti. Burada insanlar çok yoksul. Kalanlar yoksul insanlar. Bence Ukraynalılar savaş istemiyor. Zelensky eli silah tutan herkesi savaşa çağırdı ama bence Ukrayna’lılar savaş istemiyor. Şu an Kiev’in etrafında bulunan askeri üsleri bombalıyorlar. Havalimanını ikinci kez bombaladılar. Stratejik yerleri bombalıyorlar.”

ÖNCEKİ HABER

Tunç Soyer: Şiddetin karşısında, emekçilerin yanındayız

SONRAKİ HABER

Büyükelçi Kılıç, Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Rubinyan ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa