24 Şubat 2022 10:23

İngiltere, Rusya'ya "büyük bir ekonomik yaptırım" uygulayacağını duyurdu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Rusya ekonomisini sekteye uğratmak için "büyük bir ekonomik yaptırım paketini" kabul edeceklerini bildirdi.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin ardından Rusya ekonomisini sekteye uğratmak için "büyük bir ekonomik yaptırım paketini" kabul edeceklerini duyurdu.

AA'nın haberine göre Johnson, TSİ ile 10.30'da düzenlenen Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) sonrası halka seslendi.

"PUTİN, AVRUPA'DA SAVAŞ BAŞLATTI"

En büyük korkularının gerçekleştiğini ve Rusya işgaline ilişkin uyarıların trajik şekilde doğru olduğunun kanıtladığını söyleyen Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'da savaş başlattığını ifade etti.

Johnson, Putin'in herhangi bir provokasyon veya inandırıcı bir mazeret olmaksızın dost bir ülkeye saldırdığını öne sürerek "Tamamen masum bir halkın üzerine sayısız füze ve bomba yağıyor. Karadan, denizden ve havadan büyük bir işgal sürüyor" dedi.

"İNGİLTERE, AVRUPA'DA UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDEREN İLK ÜLKELERDEN BİRİ"

Son aylarda "Rusya'nın gözdağı vermesiyle" alarma geçtiklerini vurgulayan Johnson, İngiltere'nin, Avrupa'da Ukraynalılara silah gönderen ilk ülkelerden biri olduğunu belirtti.

"BÜYÜK BİR EKONOMİK YAPTIRIM PAKETİNİ KABUL EDECEĞİZ"

Johnson, ilerleyen günlerde ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bugün müttefiklerimizle uyum içinde, Rus ekonomisini sekteye uğratmak için zamanında tasarlanmış büyük bir ekonomik yaptırım paketini kabul edeceğiz. Bu amaçla Putin'e çok uzun süredir Batı siyaseti üzerinde hakimiyet sağlayan Rus petrol ve gazına olan bağımlılığı toplu olarak durdurmalıyız. Misyonumuz belli. Vladimir Putin'in bu korkunç ve barbar girişimi diplomatik, politik, ekonomik ve nihayetinde askeri olarak başarısızlıkla sonuçlanmalıdır."

"BU SADECE UKRAYNA'YA YÖNELİK BİR SALDIRI DEĞİL"

Johnson, Rusya'ya karşı mücadele eden Ukrayna'nın yanında olduklarının altını çizerek, ne kadar sürerse sürsün "Ukrayna'nın egemenliğinin ve bağımsızlığının yeniden tesis edilmesini sağlamak için" birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Johnson, "Çünkü bu ahlaksız ve pervasız saldırganlık, sadece Ukrayna'ya yönelik bir saldırı değil. Doğu Avrupa'da ve tüm dünyada demokrasi ve özgürlüğe yönelik bir saldırıdır. Bu kriz, özgür, egemen bağımsız bir Avrupa halkının kendi geleceğini seçme hakkıyla ilgilidir ve bu İngiltere'nin her zaman savunacağı bir haktır" dedi.

İngiltere'nin bugüne kadar ilan ettiği yaptırımlarda yalnızca üç oligark ve beş özel bankanın adı sıralanmıştı. Dışişleri Bakanı Liz Truss, bunu “En sert yaptırım kararı” olarak nitelemiş ve bu durum ülkede alay konusu olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Büyükelçi Kılıç, Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Rubinyan ile görüştü

SONRAKİ HABER

Türkiye hem Ukrayna’dan hem Rusya’dan buğday ithal ediyor: Buğday bulamayabiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa