24 Şubat 2022 11:12

Türkiye hem Ukrayna’dan hem Rusya’dan buğday ithal ediyor: Buğday bulamayabiliz

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithal eden konuma gelen Türkiye’nin savaş nedeniyle buğday bulamaz hale gelebileceğini söyledi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in Donetsk ve Lugansk’ı iki ayrı bağımsız devlet olarak tanıdıklarını açıklamasının ardından başlayan askeri müdahale ile tarımda artan bağımlılık tekrar gündeme geldi. Çiftçi üretimden uzaklaşırken, vatandaşın fahiş fiyatlarla gıda tüketmesine iktidarın çözümünün, “Ekme ithal ederiz, ihraç etme içeride piyasayı düşürürüz” politikası olduğunu ifade eden Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye’nin bu savaştan hem ithalat hem de ihracat bakımından olumsuz etkileneceğini belirterek Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithal eden konuma gelen Türkiye’nin buğday bulamaz hale gelebileceğini söyledi.

Üretici üretimden uzaklaşırken, vatandaşın fahiş fiyatlarla gıda tüketmesine iktidarın çözümünün, “Ekme ithal ederiz, ihraç etme iç piyasayı düşürürüz” politikası olduğunu ifade eden Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, üreticiyi topraktan uzaklaştıran politikanın gıda fiyatlarını daha da yükselteceğini ifade etti.

Gübre fiyatlarındaki fahiş artış sonucu yeteri kadar gübre kullanamayan mısır, buğday üreticisinin ciddi şekilde rekolte sorunu yaşayacağını ifade eden İncefikir, artan girdi maliyetleri karşısında gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’inin tarıma ayırılması yönündeki yasaya rağmen bu oranın 0.45-0.55’lerde kaldığını söyledi. İncefikir, “Mazotun 14 lirayı, gübrenin yüzde 300 ila 500’leri aştığı bir yerde, ilaç fiyatlarının yüzde 300’lere vardığı bir yerde çiftçi ekimden kaçar” dedi.

Geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile iktidarın gıda fiyatlarını düşürmek iddiası ile Tarım Orman Bakanlığına patates, soğan, baklagiller gibi 20 üründe ihracatı durdurma yetkisinin verildiğini hatırlatan İncefikir, bu konuda şunları söyledi, “Bu oldukça ilkel bir yöntemdir. Ekme, ithal ederiz; ihraç etme, içeride piyasayı düşürürüz sistemi ki bu dünyada en kolaycı, üretimi engelleyen, bir süre sonra üreticiyi üretimden uzaklaştıracak bir sistemdir. Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithal eden konuma gelen Türkiye, buğday bulamaz hale gelebilir” dedi.

‘BİZE YETMİYOR’ DEDİKLERİNDE NE YAPACAKSINIZ?

“Bir süre sonra üretici ürün ekmemeye, siz dışarıdan ithal etmeye başlarsınız,” diyen İncefikir, “İhraç ettiğimiz ürünleri bir süre sonra o ülkeler bize ihraç etmeye başlar. Hatta daha sonra ‘Bize yetmiyor, size veremeyiz’ derler. O zaman ne yapacaksınız? Bugün buğday ithal ettiğimiz ülkelerin başında çatışma içerisinde olan Rusya ve Ukrayna geliyor. Kovid önlemleri kapsamında Rusya, buğdayı depoladığı için alımını bile yapamadık. Ayrıca siyasi nedenlerle portakala kota koydular. İhracatçıya ürününü satmış, yurt dışında protokoller yapılmış, ürünü satılacak diye beklerken birden kapının kapatılması ihracattaki yapıyı da bozmaya başlıyor. Bir zamanlar kendine yeten 7 ülkeden biri olan bu tarım ülkesinde zaten dışarıya bağımlı olmuşken savaş ile birlikte mevcut rekoltelerimizi de yitirmeye başlarız. 2021 yılında TMO 9.4 milyar liralık buğday ithal etmiş, buğday, arpa ve mısır ithalatına toplam 19.6 milyar lira harcanmış. Soyanın yüzde 95’ini ithal eden, tamamen dışarı bağımlı olan bir ülke olabilir mi? 20 kalemin önüne geçip ihracatını durdurursanız bir süre sonra bu bahsettiğim rakamlar katlanarak büyümeye devam edecektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere, Rusya'ya "büyük bir ekonomik yaptırım" uygulayacağını duyurdu

SONRAKİ HABER

DHL Lojistik'te toplu sözleşme imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa