24 Şubat 2022 16:54

HDP’li Kemalbay, Aliağa gemi söküm işçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı

HDP’li Serpil Kemalbay, 11 gün boyunca düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı direnen Aliağa gemi söküm işçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıyarak soru önergesi verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 11 gün boyunca düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı direnen Aliağa gemi söküm işçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı. Kemalbay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soru önergesi verdi.

İşçilerin düşük ücrete karşı Türkiye’nin her yerinde eylemler yaptığını hatırlatan Kemalbay, “Dünyanın 3. büyük ve Avrupa'nın tek gemi söküm tesisi olan İzmir Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde faaliyet gösteren 22 gemi söküm tesisinde çalışan yaklaşık 2000 civarında gemi söküm işçisi başta ücret artışı, güvenli ve insani çalışma koşullarının sağlanması, kâğıt üzerinde kalan denetimlerin ve alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin son bulması amacıyla greve çıktılar” dedi.

İşçilerin yaşadığı sorunlara değine Kemalbay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından cevaplandırılması istemiyle şu soruları sordu;

  1. İzmir Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde çalışan yaklaşık 2000 işçinin talepleri ve yapmış oldukları grevleri bilginiz dahilinde midir?
  2. Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde çalışan işçilerin hak ihlallerinin sonlandırılmasına yönelik Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
  3. Aliağa Gemi Söküm işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin yaşamış oldukları hak ihlallerine yönelik basında yer alan beyanları, talepleri ihbar kabul edilerek Aliağa Gemi Söküm İşletmelerine denetim ve iş müfettişi görevlendirmesi yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir?  
  4. Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde yapılacak denetimlerin önceden işletmeye bildirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu uygulamanın amacı nedir?
  5. Söz konusu 22 işletmede çalışan ve kanında yüksek oranda kurşun bulunduğu için işten çıkarılan işçilerin takibi yapılmakta mıdır?  İşçilerin kanını kurşun kirliliğinde sınıra taşıyan ve daha sonra işçiyi işten çıkararak cezalardan kaçınan işverenlerin bu insanlık dışı uygulamalarından haberdar mısınız? Kaç işletmeye bu nedenlerle cezai işlem uygulanmıştır?
  6. İşçilerin sağlığını ve yaşamını korumak için Bakanlığınız hangi önlemleri almıştır?
  7. Gemi söküm tesisinde sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları sağlamak yerine, sağlığı bozulma eşiğine gelmiş işçiyi işten çıkartıp yerine kanında metal birikmemiş taze işçi almak bir iş güvenliği yöntemi midir?
  8. Aliağa İlçe Emniyet Müdürü’nün haklarını kullanan işçilere karşı hukuka aykırı bir şekilde üstlenmiş olduğu grev kırıcılığı, örgütlenme, sendikalaşma hakkının ihlali ve işçilere yönelik tehditlere ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı ile herhangi bir temasta bulunulmuş mudur?
  9. Aliağa’da faaliyet gösteren 22 gemi söküm tesisinin işçi sağlığı ve güvenliği koşulları en son hangi tarihte denetlenmiştir? KKD’ları denetimlerden önce dağıtıp, denetimlerden sonra geri toplandığı bilgisi doğru mudur?  Gerekli sağlık ve güvenlik önlemlerini yerine getirmeyen gemi söküm tesislerine yaptırım uygulanmış mıdır?
  10. Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği hükümleri uygulanmakta mıdır?
  11. Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde çalışan işçilerin Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğine uygun sağlık raporlarının bulunup bulunmadığı denetlenmekte midir? Bu raporlarda kanda kurşun vb bulguların insan sağlığını tehdit ettiği düzeylerinin görülmesi üzerine işletmelere ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Kaç işletmeye uygulanmıştır?
  12. Son 10 yıl içerisinde Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde yaşanan iş kazası sayısı kaçtır?  Kaçı sakatlanmış, kaç işçi iş cinayetinde yaşamını yitirmiş?
  13. Gemi söküm işçiliğinde asbestin, kurşunun vb ağır metallerin başta akciğer zarı kanseri olmak üzere karın zarı kanseri, ölümcül mezotelyoma ve türevlerine yol açtığı bilinmektedir.  Asbestle çalışma yasağına neden uyulmamaktadır? Ağır metallerin solunmasının, temasının önüne neden geçilmemektedir?
  14. Hayati risklerle çalışılan gemi söküm işçiliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıklar meslek hastalığı sayılmakta mıdır?
  15. 2010-2021-2 tarihleri arasında gemi söküm işçiliğinde çalışmadan kaynaklı; akciğer zarı kanseri, karın zarı kanseri, ölümcül mezotelyoma hastalıklarına yakalanan ve bu sebeple rapor alan kaç işçi bulunmaktadır? Bunlar meslek hastalığı sayılmış mıdır?
  16. Bakanlığınızca Aliağa’da faaliyet gösteren 22 gemi söküm tesisinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri tespit edilmiş midir? Edildi ise ne gibi önlemler alınmıştır?
  17. Gemi söküm işçiliğinin, ağır ve tehlikeli iş kolu kapsamına alınması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
  18. Türkiye genelinde birçok bölgede çeşitli sebeplerle işçi eylemleri ve grevleri gerçekleşmektedir. Bakanlığınızın bu eylem ve grevlere dair bir açıklaması veya taleplerin karşılanmasına yönelik herhangi bir girişimi olmuş mudur?  
  19. Bakanlık olarak güvenceli, insan onuruna yakışan iş, ücret ve sendikal hakların olduğu bir iş yaşamının gereklerinin yerine getirilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
  20. Gaziemir’de gömülen radyoaktif bulaşılı atığın Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde işlem gördüğü doğru mudur?

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

G7 ülkeleri: Saldırı Avrupa-Atlantik güvenlik ortamını temelden değiştirdi

SONRAKİ HABER

Birçok ülkede savaş karşıtı gösteriler düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa