24 Şubat 2022 18:06
Son Güncellenme Tarihi: 25 Şubat 2022 22:21

NATO, Doğu Avrupa'daki ülkelere daha fazla asker gönderecek

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya çok ağır bir bedeli önümüzdeki yıllar boyunca ödemeye devam edecek" dedi.

Fotoğraf:Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

NATO liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini ele almak için olağanüstü zirvede bir araya geldi.

NATO'nun devlet ve hükümet başkanları seviyesinde videokonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği olağanüstü zirvenin ardından bildiri yayımlandı.

Saat 17.00'de başlayan zirveye AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Maslak'ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi'nden katıldı. Zirveye Avrupa Birliği, Finlandiya ve İsveç liderleri de katıldı.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız" denildi

Bildiride "Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır. Rusya hükümetinin yalanlarına kimse kanmamalı. Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hata. İttifak'ın doğu kısmına önemli ölçüde ilave savunma gücü takviyesi yapıyoruz. Güçlü caydırıcılığı sağlamak için gereken tüm askeri konuşlandırmayı yapacağız" denildi.

STOLTENBERG: RUSYA UZUN YILLAR BEDEL ÖDEYECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve sonrası açıklama yaptı.

"Putin'in Ukrayna'ya saldırı kararına devam etmesi korkunç bir stratejik hatadır. Bunun için Rusya çok ağır bir bedeli önümüzdeki yıllar boyunca ödemeye devam edecektir" diyen Stoltenberg, üye ülkelere bedel ödemek gerekse bile daha sert yaptırımlar için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu.

Rusya halkına da seslenen Stoltenberg, "Rus halkı şunu bilmelidir ki Kremlin'in Ukrayna'ya karşı açtığı savaş Rusya'yı daha güvenli hale getirmeyecektir. Daha saygın hale getirmeyecektir. Bu savaş çocuklarınıza daha iyi bir gelecek sunmayacak" dedi.

"NATO KUVVETLERİNİ KONUŞLANDIRMAYA BAŞLADIK"

NATO mukabele kuvvetleri unsurlarının konuşlandırıldığını söyleyen Stoltenberg, şunları dile getirdi:

"Rusya'nın geçtiğimiz aylardaki yoğun askeri yığınağına karşı biz de caydırıcılık faaliyetlerimiz üzerine odaklandık. Dün NATO müttefikleri savunma planlarını aktive etti. Bunun sonucu olarak NATO mukabele kuvvetlerinin unsurlarını karada, havada ve denizde konuşlandırmaya başladık. Kendi konumumuzu daha da güçlendirmek ve her türlü acil duruma ivedilikle yanıt verebilmek adına ABD, Kanada ve Avrupa'daki müttefiklerimiz, binlerce ilave birliği ittifakın doğusuna konuşlandırdı. 100'den fazla uçağımız teyakkuzda bulunmakta ve 30 farklı mevzide faaliyet göstermekte. 120'den fazla gemimiz, kuzeyden Akdeniz'e kadar seyrüsefer halinde. Yanlış anlaşılmalara yer vermek istemiyoruz. Her bir müfttefikimizi ve NATO bölgesinin her bir karışını korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız."

"SİBER SALDIRILAR 5. MADDEYİ TETİKLEYEBİLİR"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, siber saldırıların NATO'ya üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngören 5. maddeyi tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Siber saldırılara dair henüz ortaklaşılmış uluslararası bir çerçeve bulunmasada Stoltenberg’in, "5. Madde”nin siber saldırılar açısından da kullanılabileceği yorumu, siber saldırıları silahlı saldırılarla eş değerde ele alması nedeni ile önem arz ediyor.

Stoltenberg, ayrıca Ukrayna’nın Türkiye’ye boğazları Rus gemilere kapatma çağrısının bugünkü zirvede ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine, “Bu konu gündemde yoktu” dedi.

Stoltenberg, son olarak şunları söyledi:

"Bugün liderler, Ukrayna'ya olan desteklerini devam ettirme kararı aldı. Kremlin, NATO'yu ve Avrupa'yı ortaklarımıza daha az destek vermeye itmek istiyor. Bizim kolektif yanıtımız ise daha fazla destek vererek olmalıdır, Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek gibi ülkeler de dahil. Onların da demokratik reformlarında başarılı olmalarına yardımcı olmalıyız ve kendi iradeleriyle seçtikleri yolda ilerlemelerine destek vermeliyiz. Bu kriz, Kuzey Amerika ve Avrupa'nun NATO içerisinde birlikte durmasının önemini hiç olmadığı kadar ortaya koymuştur. Avrupa'da güçlü bir transatlantik bağı olmadan güvenlik tesis edilemez."

NATO'NUN 5. MADDESİ NEDİR?

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri: Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın

SONRAKİ HABER

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili tutuklu sayısı 7'ye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa