25 Şubat 2022 05:22
Son Güncellenme Tarihi: 25 Şubat 2022 18:08

Çernobil nükleer santralinde radyasyon seviyesinin ciddi düzeyde arttığı ölçüldü

Rusya, santralin güvenliğini anlaştıkları Ukrayna taburuyla birlikte sağladıklarını, radyasyon seviyesinin normal olduğunu bildirdi. Ancak ölçümler radyasyonun ciddi biçimde arttığını gösterdi.

Çernobil bölgesini gösterin radyoaktif düzey haritası: Saveecobot

Paylaş

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 110 kilometre uzaklıkta bulunan Çernobil nükleer santralinin Rus ordusunun kontrolüne geçmesinin ardından gözler, 1986'da dünyanın yaşadığı en büyük nükleer felaketlerden birine sahne olan santrale çevrildi. Santrali kontrol altına alan Rus güçleri radyasyon seviyelerinin normal düzeylerde olduğunu öne sürdü ancak Ukrayna Nükleer Düzenleme Kurumu radyasyonun kritik seviyelerde ölçüldüğünü duyurdu. Bölgeden düzenli yapılan radyasyon ölçümü verileriyle otomatik olarak güncellenen harita da radyasyonda ciddi düzeyde artış olduğunu gösteriyor.

RUSYA'NIN SANTRALİ ELE GEÇİRMESİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Çernobil nükleer santralini ele geçirmeye çalıştıklarını akşam saatlerinde duyurmuştu. Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, santraldaki güvenlik görevlilerinin 1986 trajedisi bir daha yaşanmasın diye canlarını verdiklerini belirtmiş ve "Rus işgal güçleri Çernobil santralini ele geçirmeye çalışıyor. Bu tüm Avrupa için bir savaş ilanı" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini dün 21.45'te bildirmişti. Rusların saldırısından sonra santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız hale geldiğini ifade eden Podolyak, bunun Avrupa için en büyük tehditlerden birisi olduğunu belirtmişti.

RUSYA: UKRAYNA TABURU İLE ANLAŞTIK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin bulunduğu alanı tamamen kontrolleri altına aldıklarını söyledi. Sözcü Konaşenkov, Ukrayna ordusu taburlarından birinin askerleri ile nükleer santralin güvenliğinin beraber sağlanması için anlaşmaya varıldığını kaydetti. Santralde radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğunu aktaran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, santral personelinin çalışmasına olağan biçimde devam ettiğini ve 1986’de dördüncü reaktöründe patlama yaşanan santraldeki radyasyon seviyesini izlemeyi sürdürdüklerini belirtti.

RUSYA, ÇERNOBİL'İ ‘TERÖRİSTLERDEN’ KORUDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı da, Rus birliklerinin Çernobil nükleer santralini "milliyetçi gruplar ve diğer terörist örgütlerin olası bir nükleer provokasyonunu önlemek" için elllerinde tuttuğunu öne sürdü.

RADYASYON KRİTİK SEVİYELERDE

Ukrayna Nükleer Düzenleme Kurumu, ülkenin Rus güçlerine karşı kontrolünü kaybettiği Çernobil Nükleer Santrali'nde aşırı radyasyon seviyelerinin kaydedildiğini bildirdi. Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamada, gama radyasyonu dozunun kontrol seviyelerini aştığı belirtildi.

Bölgedeki çatışmada 4 nolu reaktörünün çevresindeki beton lahitin hasar görmüş olması iddiaları gündeme geldi. Ancak öyle bir durumda daha yüksek düzeylerde radyasyon ölçümlerinin olacağı düşünülüyor. Üzerinde daha yaygın durulan ihtimal ise söz konusu artışın ağır askeri ekipmanların hareketi ve radyoaktif tozun havaya salınması nedeniyle olabileceği ihtimali oldu.

Ukrayna Nükleer Düzenleme Kurumu da yaptığı açıklamada, bu ihtimalin üzerinde durdu.

RADYASYON SEVİYELERİ HARİTA ÜZERİNDEN TAKİP EDİLEBİLİYOR

Bölgeden düzenli yapılan radyasyon ölçümü verileriyle otomatik olarak güncellenen harita radyasyonda ciddi düzeyde artış olduğunu gösteriyor.

Santralin yanıbaşındaki SRTV ölçüm istasyonunda radyasyon değerini gösteren Gama ışını düzeyleri genelde 3000 nanosievert/saat (nSv/s) bandındayken bugün 65500 nSv/s düzeyine fırladı. 2000 nSv/s'lerde seyreden SVYaP istasyonu 54200 nSv/s'ye ulaştı. 8000 nSv/s düzeyindeki DHS-2 istasyonundaki değer 58800 nSv/s oldu.  Pripyat merkezindeki ölçüm istasyonu geçtiğimiz haftalarda 400 ila 700 birim arasında seyrederken bugün 10000 nSv/s düzeyine ulaştı. Santralinin kısmen uzağında kalan güneybatısındaki Stechanka istasyonu 100 nSv/s dolaylarındaki ölçümler 6850 nSv/s'ye çıktı.

Radyasyon ölçüm haritası buradan takip edilebilir.

ÇERNOBİL NEDEN KRİTİK?

Ukrayna ile ABD ve NATO başta olmak üzere "Batı" güçleri, Çernobil'i Rusya'nın ele geçirmesini kendilerine yönelik nükleer bir tehdit oluşturduğu tezini ortaya atıyor. Ancak Rusya'nın olası bir nükleer sızıntının kendi halkarını da doğrudan etkileyeceğini bildiği ve daha önce de deneyimlediği için bu konuda dikkatli olacağı öngörülüyor.

26 Nisan 1986 tarihinde Kiev’in 135 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali’nde 4 numaralı reaktörde meydana gelen patlama, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği’nde (INES) en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Çernobil’in çevresindeki 30 kilometrelik bölgede yaşayan ya da tasfiyesinde görev alan toplam 600 bin kişi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı. Felakette açığa çıkan radyasyondan bugüne kadar 100 milyonlarca insan etkilendi.

Çernobil nükleer santrali dört reaktörden oluşuyor ve bunlardan sonuncusu 15 Aralık 2000'de kapatıldı. Bir reaktörün kapatılmasının ardından tamamen devre dışı kalması, kalıntıların yok edilmesi onlarca yıl sürüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) paylaştığı bilgilere göre, son reaktördeki çalışma süreci, buradaki yakıt ve atıkların uzaklaştırılması, bertaraf edilmesi ve radyoaktif olabilecek toprak ve su dahil olmak üzere tesis ile çevresindeki alanın tamamen arındırılması işlemlerini içeriyor.

IAEA'nın internet sitesinde söz konusu durumla ilgili "1986'da trajik kazanın meydana geldiği dördüncü reaktörün akıbeti henüz belli değil." ifadesi yer alıyor.

Dört numaralı reaktör, halihazırda nükleer sızıntı ve radyasyonu önlemek için dev bir metal kubbe içinde tutuluyor. Reaktörün patlamasının uzun vadeli etkisi hala hararetli tartışmaların kaynağı olmayı sürdürüyor.

Kubbe olarak adlandırılan bu sınırlandırılmış bölgenin iskeletinin 1,5 milyar avroya, tüm projenin ise 2,2 milyar avroya mal olduğu biliniyor.

IAEA verilerine göre, söz konusu koruma yapısı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, 45 ülke ile Avrupa Birliği'nin katkıları ve bankanın öz kaynaklarından 715 milyon avroluk bir fon sağladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AB'den Rusya'ya finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü gibi konularda yeni yaptırım

SONRAKİ HABER

Evrensel yazarları Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesini değerlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa