25 Şubat 2022 09:57

TTB ve uzmanlık derneklerinden uyarı: Pandemi bitti algısı yanlış, önlemler sürmeli

TTB ve uzmanlık dernekleri, "Özellikle kapalı ortamlarda maske çıkarılmamalı ve eksik aşılar tamamlanmalı" çağrısını yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve uzmanlık dernekleri, yetkililerin "salgın bitti" söylemlerinin yarattığı rehavete dikkat çekerek "Günlük 80 bin vaka ve 200’ü aşkın resmi veriler bile salgının bitmediğini gösteriyor" diyerek maske kullanımının devam etmesi ve aşılamaya hız verilmesini istedi.

TTB ve uzmanlık dernekleri, pandemiyle mücadelede salgın önlemlerinin kaldırılmasının doğru olmadığını, Omikron varyantının daha önceki piklerden çok daha fazla sayıda kişiyi etkilediğine dikkat çekerek “Özellikle kapalı ortamlarda maske çıkarılmamalı ve eksik aşılar tamamlanmalı” çağrısını yaptı.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Toraks Derneği (TTD) ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD)’un da katıldığı açıklamada konuşan TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, PCR testlerinin kısıtlanmasına rağmen resmi verilere göre hâlâ günlük 80 bin civarında vaka ve 250-300 civarında ölüm yaşandığını söyledi. Test pozitiflik oranının ise yüzde 15-20’ler seviyesinde seyrettiğini belirten Şenol, omikron varyantıyla pandeminin biteceği algısına karşı temkinli yaklaşılması gerektiğine işaret ederek uygulanması gereken salgın önemlerine dikkat çekti.

BİLİMSEL VERİLERİN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR

Prof. Dr. Şenol, salgının başından itibaren gerekli olan filyasyon uygulamasındaki yetersizlikler, izolasyon önlemlerinin alınmaması, toplumsal hareketliliğin yeterince düzenlenmemesi, tanı testlerinin yeterince yaygın yapılmaması ve aşıyla bağışıklık sağlamadaki gecikmeye bağlı olarak 24 Şubat 2022 tarihindeki Sağlık Bakanlığı verileriyle toplam 93 bin 539 yurttaşın kovid-19 nedeniyle yaşamını kaybettiğine dikkat çekti. Tespit edilen fazladan ölüm sayısının  266 bin olduğunu kaydeden Şenol “Bu süreçte, salgınla mücadelede 200’den fazla hekim meslektaşımız olmak üzere 500’ü aşkın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. TÜİK tarafından haziran 2021’de yayımlanması gereken 2020 yılına ait ölüm istatistikleri halen yayımlanmamıştır. Şenol, kamuoyuna açıklanamayan fazladan ölüm rakamlarının bilimsel verilerin üzerini örttüğünü belirterek “Buna rağmen resmi veriler bile salgının yurdumuzda kontrol altında olmadığını ve yayılımın devam ettiğini göstermektedir” dedi.

25 MİLYON KİŞİ HATIRLATMA DOZUNU YAPMADI

“Resmi verilerde 2 doz aşılama yapılan kişi sayısı 53 milyona yaklaşmakta olup, bu sayı enfeksiyon yayılımı ve ölümleri azaltmak için yeterli değildir. Üstelik; son bir ayda yapılan 1. doz Kovid-19 aşısı yapılan kişi sayısı 300 bin, 2. doz Kovid-19 aşısı yapılan kişi sayısı ise 480 bin civarındadır” diye konuşan Şenol, aşıların etkisinin zamanla azalıyor olması ve omikronun bağışıklıktan kaçabilme özelliği nedeniyle hatırlatma dozlarının yapılmasının çok önemli hale geldiğini vurguladı. Bilimsel açıdan gerekli hatırlatıcı doz zamanı gelmesine rağmen yaptırmayan kişi sayısının 25 milyondan fazla olduğunu belirten Şenol, bu iki faktöre ülkede kullanılmakta olan inaktif aşıların koruyuculuğunun diğer aşılara göre daha düşük olması eklenince ölüm sayılarının yüksek olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

MASKE KULLANIMI DEVAM ETMELİ

Pandemiyle mücadelede uygulanması gereken salgın önemlerine dikkat çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Toplumda, özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda olmak üzere maske kullanımına her koşulda mutlaka devam edilmelidir. Hızlı antijen testleri yaygın, parasız ve erişilebilir şekilde faaliyete sokulmalıdır. Hem ilk hem de ek aşı dozlarının yapılmasını artırmak için yasal düzenlemeler dahil bütün imkanlar ve yöntemler kullanılmalıdır. Eksik aşıların hatırlatılması amacıyla HES gibi bir uygulama tasarlanabilir. Bazı gruplar için dördüncü doz aşı uygulamasının gerekeceği düşünülmekle birlikte, temel aşılanması tamamlanmış nüfusun artırılması gerekmektedir. Çocuklarda Omikronun önceki varyantlara göre daha sık belirtili hastalık yapması ve ölüm oranı düşük olsa da MIS-C ve uzamış kovid gibi komplikasyonlara karşı çocuk yaş grupları için uygun aşılarla aşılamanın başlatılması zorunludur.”

AŞIDA PATENT KALKMALI

Omikron varyantıyla pandeminin biteceği algısına karşı temkinli yaklaşılması gerektiğini söyleyen Şenol “Dünyanın büyük bölümündeki birinci basamak sağlık örgütlenmelerinin pandemi koşullarına uygun olmaması, salgın önlemlerinin yetersiz olması ve aşılamadaki ciddi eşitsizlik omikron varyantının ortaya çıkışının zeminini hazırlamıştır. Halen bu koşullar devam etmektedir. Salgında dünya çapında bir başarı elde edilmesinin koşulu aşıda patentin kaldırılması ve kamusal üretimdir. Kovid-19 pandemi mücadelesinde biz hekimler olarak bireysel ve toplumsal düzeyde mesleğimizin bizlere yüklediği sorumluluğun gereğini yapmaya çalışmaktayız. Kamu otoritesini uyarmaya devam edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eski HDP Milletvekili Altan Tan'a "terör örgütü propagandası" davası açıldı

SONRAKİ HABER

"Depoda duran gübre, savaş çıktı diye zamlanmaya başladı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa