26 Şubat 2022 00:10

İşçiler yoksulluğun daha da derinleşmesinden endişeli

Rusya'nın Ukrayna’yı işgalini Ankara'da işçilerle konuştuk. Zaten ekonomik olarak zor durumda olduklarını ifade eden işçiler yaşananlardan kaygılı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özgür KAYA
Ankara

Ankara’da çeşitli fabrika ve işyerlerinden konuştuğumuz işçiler Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle kaygılı. Özellikle savaş nedeniyle yaşadıkları yoksulluğun derinleşmesi nedeniyle endişeli olan işçiler, “Bir savaşı daha kaldıramayız” dedi. Bir metal fabrikasında çalışan kadın işçi şunları söyledi: “Ekonomik olarak zaten bitik haldeyiz. Daha önceden Rusya saldırırsa, buğday fiyatları artar deyip duruyorlardı. Şimdi bu durum bizi nasıl etkileyecek, ondan korkuyorum. Türkiye’nin burada dengede durması lazım. Bir savaşı daha kaldıramayız.”

‘HERKES SEYİRCİ KALIYOR’

Bir kargo işçisi ise yaşananların sadece Ukrayna ve Rusya ile sınırlı kalmayacağı düşüncesinde. Çin’in de Tayvan’a girebileceğini, güçlü olanın güçsüzü ezdiğini ve herkesin buna sessiz kaldığını dile getiren işçi, savaş yüzünden bir insanlık ve mülteci sorununun yeniden yaşanacağını ifade etti. Kargo işçisi, “Durum çok kötü, Ukrayna gün boyu bombalandı ama herkes seyirci kalıyor. Ukrayna halkına yazık değil mi? Savaşların hiçbir zaman kazananı olmaz, bu durum böyle devam ederse Ukrayna halkı da savaştan kaçmak için kendi topraklarını bırakıp gidecek. Başka ülkelere mülteci olarak sığınacaklar. İnsan hayatı bu kadar basit olmamalı” diye konuştu.

‘BUGÜN OLANLAR DOĞRU DEĞİL’

Arçelik fabrikasında çalışan işçi de “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına karşı çıkıyorum. Tarih boyunca bu halklar komşu olmuş, aynı dili konuşmuş, aynı ekmeği bölüşmüşler. Bugün bu olanlar doğru değil” dedi. Putin’in bölgede tek adam olmaya çalıştığını söyleyen işçi, Türkiye’nin tutumuna ilişkin ise şunları dile getirdi: “Bizim ülkemiz ise Ukrayna lehine taraf olmalıdır. Rusya’ya Boğazlar kapatılmalıdır ama iktidar bunu göze alamaz. Çünkü Rusya ile yaptığı anlaşmaları çöpe atamaz. Bu savaşın devamında yine halk yaşadığı topraklardan olacak. Ukrayna’dan Türkiye’ye ve Avrupa’ya yine mülteciler gelecek.”

 

ÖNCEKİ HABER

İHD: Ağız içi arama dayatmasını kabul etmeyen mahpuslar hastaneye sevk edilmiyor

SONRAKİ HABER

PTT Pal işçisi insanca yaşanacak ücret istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa