26 Şubat 2022 10:46

Maden Mühendisleri Odası 48. Olağan Genel Kurulu toplandı

Maden Mühendisleri Odası 48. Olağan Genel Kurulu toplandı. Kurulda madencilik politikaları ve çalışma koşullarının yanı sıra Ukrayna’daki emperyalist müdahalelere tepki vardı.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası 48. Olağan Genel Kurulu’nda madencilik politikaları ve çalışma koşullarının yanı sıra Ukrayna’daki emperyalist müdahalelere tepki vardı. Oda Başkanı Ayhan Yüksel, acilen ulusla madencilik politikasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Genel Kurul arasında yapılan yürüyüşte ise 2017 yılında kaldırılan asgari ücret protokolünün yeniden yürürlüğe girmesi talep edildi.

Maden Mühendisleri Odası 48. Olağan Genel Kurulu’nu Ankara’da topladı. Seçimlerde tek listenin bulunduğu belirtilen genel kurulun açılış konuşmasının yapan Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, Türkiye’nin acilen “Ulusal Madencilik Politikası”na ihtiyacı olduğunu söyledi. Madencilik sektörünün en önemli sorunu olan maden mevzuatı ile iş sağlığı güvenliği mevzuatının ne yazık ki politikasızlık ve plansızlık nedeniyle çökmüş durumda olduğunu belirten Yüksel, “AKP iktidarı döneminde kanun ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemelerin sayısını ve içeriklerini mevzuatı hazırlayanlar dahi bilmemektedir.” dedi.

Yüksel, odanın madencilik temel politikalarını şöyle sıraladı: "Doğal kaynaklarımız ile tarihi ve kültürel varlıklarımızda, yer altı kaynaklarımız gibi bu ülkenin zenginlikleridir. Bu nedenle madenler gibi titizlikle korunmalıdır. Ülkemizde madenlerimiz ile tüm doğal, kültürel ve tarihi varlıklarımız, uluslararası tekellerin ve sermayenin kullanımına açılmıştır. Uluslararası sermayenin, madencilik faaliyetlerini ülkemizin kalkınması için gerçekleştirdiğini beklemek ve düşünmek mümkün değildir. Ülkemizin yeraltı, doğal ve kültürel kaynakları emperyalizme karşı kıskançlıkla korunmalı, halkımızın refahı ve kalkınması için değerlendirilmelidir. Ülkemizin hiçbir yerinde çevresel sorunlara neden olacak, yöre halkının kabul etmediği madencilik faaliyetinde bulunulmamalıdır. Bu husus sadece madencilik sektörü için değil tüm ekonomik faaliyetler için de geçerli olmalıdır. Maden Mühendisliği mesleği bilim ve tekniği yaşanmış ve yaşanması muhtemel sorunları çözecek bilgi birikimine ve teknolojiye sahiptir.”

"ANTİEMPERYALİST MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Gene kurula katılan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan da Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına tepki göstererek “Uzun süredir ABD, AB, Rusya ve Çin’in içerisinde yer aldığı emperyalist kampların Ortadoğu, Kafkasya ve Doğu Akdeniz’de başlattıkları hegemonya, yeral tı ve yer üstü kaynaklarını paylaşım kavgasının bir parçası olarak bu savaşı başlattılar. Bölgede ABD, AB ve Rusya başta olmak üzere bölgedeki müdahalelerine karşı antiemperyalist bir mücadeleyi güçlendirme, halkların kardeşliğini tesis etme mücadelesini sürdüreceğiz. NATO başta olmak üzere emperyalistlerle bağımlılık ilişkilerini sürdüren tüm ilişkilerden çıkılması, emperyalist ülkelerle işbirliğine son verilmesi, savaş politikalarından vazgeçilmesi ve bölge halklarının egemenliği ve iradesini esas alan dış politikanın uygulanması yönünde mücadelemizi de sürdüreceğiz” dedi.

"ASGARİ ÜCRET PROTOKOLÜ YENİDEN YÜRÜRLÜĞE GİRSİN"

Ayrıca Madenci Anıtına yürüyüş düzenlendi. Burada yapılan açıklamada, mühendislerin düşük ücretlerle çalıştırılmasının önüne geçmek için 2012 yılında SGK ile TMMOB arasında "Mühendis Asgari Ücreti Protokolü" imzalandığı kaydedildi. Düşük ücretlerle çalışan mühendislerin emeğinin karşılığını alması ve insanca yaşayacak bir ücret için her yıl oda tarafından "Maden Mühendisliği Asgari Ücret Tarifesi" belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Ancak meslektaşlarımızın emeğinin, alın terinin karşılığı olan ücreti alması için yürüttüğümüz çalışmalarda bir dayanak olan bu Protokol kimi işyerlerini rahatsız etmiş ve siyasi iktidar üzerinden yapılan baskı sonucu ne yazık ki SGK tarafından 9 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak feshedilmiştir” denildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığına taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, şöyle denildi: "TMMOB ile SGK arasında imzalanan ve tek taraflı olarak fesih edilen ‘Mühendis Asgari Ücreti Protokolü’ yeniden yürürlüğe girsin; SGK, maden mühendisi ücretlerinin TMMOB ve Oda Asgari Ücret Tarifesine uygunluğunu denetlesin! Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yapılan maden ruhsatı atamalarında, maden işletmeleri denetimlerinde; maden mühendisi ücretlerinin Oda Asgari Ücret Tarifesine uygunluğu denetlenerek, asgari ücret tarifesine uyan dosyalar kabul edilsin!” (Ankara/EVRENSEL)

Maden Mühendisleri Odası yürüyüş yaptı

ÖNCEKİ HABER

Elektrik neden pahalı?

SONRAKİ HABER

Migros Depo işçisi Sevda: Biz kazandık, sıra direnişteki diğer işçilerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa