Şahintepe Mahallesi halkı, Kanal İstanbul uğruna kilometrelerce öteye sürülmek isteniyor

Kanal İstanbul güzergahı üzerindeki Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, tapulu evlerinden 40 kilometre ötedeki Arnavutköy’e atılıyor.

28 Şubat 2022 23:00
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

“Biz bu mahallenin sahibiyiz. Bu mahalleyi yoktan var ettik. Ömrümüzü, birikimimizi verdik. Şahintepe’nin başkalarına peşkeş çekilmesine asla izin vermeyeceğiz. Kimi hayvanını, kimi memleketinde tarlasını, bağını, bahçesini sattı. Buraya getirdi, yatırım yaptı. Şimdi de başımıza vurup yerimizi elimizden almaya çalışıyorlar. Ama bırakmayız, mümkün değil, direneceğiz. Bizi buradan çıkarma nedenlerinden biri lüks evler yapıp zenginleri yerleştirmek. İnsanca yaşamayı bize layık görmüyorlar.”

Bu cümleler Kanal İstanbul güzergahı üzerindeki Şahintepe Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlara ait. İstanbul Başakşehir Şahintepe Mahallesi, dik yokuşları, derme çatma evlerin göze çarptığı, emekçilerin el birliğiyle kurduğu bir mahalle. 1980’lerden sonra gelen göçlerle oluşan mahalle şu sıralar Kanal İstanbul Projesiyle gündemde... Mahalleliler, Kanal İstanbul nedeniyle yerlerinden edilme endişesi yaşıyor.

"ÖNCE TAPU, SONRA SÜRGÜN"

Kanal güzergahındaki Şahintepe Mahallesi’nde vatandaşa önce tapular dağıtıldı, hemen ardından sürgün kararı çıktı. Tapuları verilen 3 bine yakın ailenin Arnavutköy Hacımaşlı Mahallesi’ne gönderileceği duyuruldu.

"SESİMİZİ DUYUN, BİZİ MAĞDUR ETMEYİN"

Yerinden yurdundan koparılarak Arnavutköy Hacımaşlı’ya gönderilmeyi bekleyen mahalleli ise tepkili... “Direneceğiz” diyorlar üstüne basa basa. Mücadelelerinde yalnız kalmak da istemiyorlar, “Sesimizi duyun, bizi mağdur etmeyin” diyorlar.

Çeşmelerden kovalarla, tenekelerle suların taşındığı, okullarında 60-70 kişilik sınıflarda ders yapıldığı; metrobüse, otobüse, minibüse ulaşmak için saatlerce yol yürünen, sosyal donatıları olmayan yoksul bir mahalle Şahintepe. Burada kiminle konuşursak konuşalım öfkeli... 25-30 yıl zor şartlar altında ev sahibi olduklarını söyleyen mahalleli yeni yeni altyapının geldiğini aktarıyor.

"20-25 SENE DAHA SEFALET ÇEKİN DİYORLAR"

25 senedir Şahintepe’de yaşadığını söyleyen bir mahalleli anlatıyor: “Yol yoktu, elektrik ve su yoktu. Çeşmelerden kovalarla su taşırdık. 25 senedir buranın cefasını biz çektik. Şimdi buralar değerlendi ya bizi buradan atmak, Arnavutköy Hacımaşlı’ya göndermek istiyorlar. Göndermek istedikleri yerde ne yol, ne elektrik, ne su ne de altyapı var. ‘20-25 sene daha sefalet çekin’ diyorlar. Bütün emeğimiz burada, hiçbir yere gitmeyiz.”

"BOŞ ARAZİYE ÇADIR MI KURACAĞIZ"

1998 yılından beri Şahintepe’de yaşayan Ahmet amcanın anlattıkları da yaşanan mağduriyeti gözler önüne seriyor: “İlk geldiğimizde her taraf çamurdu. 24 yıldır buradayım, bu yaştan sonra gidip Arnavutköy’de boş araziye çadır mı kuracağım? Yazık, günah değil mi bizlere? Mağdur ediliyoruz. 65 yaşındayım ben, bu yaşta ne yapacağız?”

"EVİMDEN ÇIKMAYACAĞIM"

Genç bir kadın söze giriyor, öfkeli: “20 yıldır buradayım. Evimden çıkmayacağım. Biz burada çok çektik. Benim evim kanalın yanında. 20 yıldır emek verdim ben bu eve. Gündeliğe gittim, eşimle gece gündüz çalıştık. Çocuklarımdan kıstım, bir evim olsun istedim. Şu anda bize boş bir arsa gösteriyorlar. 150 metrekare arsamız var, şu an Arnavutköy’de 100 metrekare gözüküyor. Evi de ‘Kendiniz yapın’ diyorlar. Ben 36 yaşındayım, ‘Tam rahata ereceğim’ dedim. Bunu yaptılar. Sonuna kadar direneceğim.”

"TAPULARIMIZ VAR"

Arsaların tapulu olduğunu söyleyen mahalleliden biri ise, “Beni asla evimden çıkaramazlar. Şahintepe’nin dışına taşıyamazlar. Bizi 40-50 km uzaklıkta bir yere götüremezler. Hukuken imkansız. Buna karşıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Devletin Hazinesinde oturmuyoruz, bu yer bizim tapulu yerimiz. Biliyoruz burayı Araplara, kendi yandaşlarına peşkeş çekecekler. Ama şunu unutmasınlar tapu bizim, hakkımızı vermezlerse, buradan çıkmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ, EMEĞİMİZ VAR"

Başka bir mahalleli ise, “Benim 180 metre yerim vardı. Şimdiki tapumda 141 metre çıkıyor” diyor ve tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: “Böyle adaletsizlik olur mu? 25 senedir biz cefa çekiyoruz. Burada çocuklarımızın geleceği, emeğimiz, yıllarımız var. Biz sonuna kadar haklıyız. Bu milletin esas sahibi biziz. Kellemizi veririz, evimizi, arsamızı vermeyiz. Bunu böyle bilsinler” dedi.

"BİZ DE GEMİLERİ SEYRETMEK İSTİYORUZ"

“Bizim arsamıza, evimize el koyup ‘Bu tarla sizin’ diyorlar. Hakkımızı gasbediyorlar, dünya da böyle bir şey yaşanmamıştır” diyen Mehmet ağabey sözlerine şöyle devam ediyor: “Ben bütün birikimimle ev yaptım. Varımı yoğumu, her şeyimi buraya yatırdım. Biz yoksul insanlarız, bu saatten sonra gittiğim yere ev yapamam. Bizi buradan rant için çıkarmak istiyorlar. Gemiler buradan geçecek ya gemileri onlar seyredecek. Biz de gemileri görmek istiyoruz. 15 yıl buranın kahrını çektik, sefasını onlar çekmek istiyor. Bırakın sefasını da biz çekelim.”

"ZULÜM DEĞİL MİDİR?"

60 yaşlarında bir kadın, “Çocuklarımın hakkını arıyorum, kimseye yedirmem. İki çocuk okuttum, yeri geldi aç kaldım. Çalıştım, çabaladım, o yoksullukla burada ev yaptım. Buranın kahrını bizler çektik. 22 senedir burada oturuyorum. Vergimi verdim, elektrik, suyumu ödedim. Ben hakkımı arıyorum. Çocuklarımın hakkını arıyorum. Burada rant var, başkalarına peşkeş çekiliyor. Bu zulüm değil midir?” diye soruyor.

"CEFASINI BİZ SEFASINI ZENGİNLER ÇEKECEK"

20’li yaşlarda gençlerle sohbet ediyoruz.  “Daha düne kadar ‘Bir sıkıntı yok, size imarlı tabularınızı vereceğiz’ dediler, verdiler. Şimdi ne oldu?” diye soruyor ve konuşmasına devam ediyor: “Ama metrekarelerden baya eksilmeler oldu. 200 metrekare arsa 160’a düştü. Ondan sonra bir haber yayıldı. ‘Sizin arsalar Hacımaşlı’da çıkıyor. Evleriniz yıkılacak’ denildi. Gerçekten doğruymuş. Ben arsayı buradan aldım, Hacımaşlı’dan almadım. Ne olursa olsun ben başka yere gitmek istemiyorum. Hacımaşlı yerleşim yeri değil, yolu, suyu, altyapısı yok. Buradan çıkarma nedenleri bizi çıkarıp lüks evler yapıp zenginleri yerleştirmek. Sefasını zenginler çekecek.”

"3-5 ENSESİ KALIN İÇİN MAĞDUR EDİLİYORUZ"

Başka bir genç, “3-5 tane ensesi kalın insan gelecek diye bunca insanı mağdur etmek vicdana sığar mı? Bu insanlara yapılan zulümdür. Buradaki insanlar yokluktan gelen insanlar. Kime sorsanız bir kat evi zor yapmıştır. Hiç kimsenin imkanı yok, buradan gidip de başka yerde yaşam sürdürmeye. Bizi çıkarmalarının sebebi buradaki arsaların birilerine daha iyi fiyatlara satılacak olması. Bütün dünyanın gündeminde savaş var. Ama burada da bir savaş var. Buradaki insanlar mağdur ediliyor. Ha orada yerinden yurdundan edinilen insanlar ha burada evinden barkından sürgün edilenler, ne farkı var” diyerek tepkisini dile getirdi.

AVUKAT ERDOĞAN BAŞTUĞ: "İMAR PLANLARINDA DEFALARCA YAPILAN DEĞİŞİKLİKERLE MAHALLE TAŞINIYOR" 

Avukat Erdoğan Baştuğ, hem hukuki süreci hem de Şahintepe’de yaşananları özetledi. Kanal İstanbul planlarına göre Şahintepe’nin bir kısmının açılacak Kanal'da kalacağının belli olduğunu anlatan Baştuğ, “Şahintepe imar uygulaması yapılırken mahallenin yukarı tarafı k1 konut alanı dere tarafı k2 konut alanı ilan edildi. Şahintepe Mahallesi’nde 9 Mart 2020'de askıya çıkarılan 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planlarında bugün Kanal’da kalan yerler konut imarlı olarak gözüküyor. 16 Temmuz 2021’de askıya çıkan Yeni Şehir Kanal İstanbul 1/1000’lik ve 1/5000’lik imar planlarında ise 9 Mart 2020’de askıya çıkarılan 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planlarında konut alanı olarak gözüken parseller Kanal hattında su yolu ve yeşil alan ilan edildi” dedi.

"HAK KAYIPLARI VAR"

Başakşehir Belediyesi tarafından mahallenin birçok yerine ‘Biz imar problemini  çözdük, tapularınız dağıtıyoruz diye ilanlar asıldığını ve bir buçuk aydır Şahintepe Mahallesi’nin tapularının dağıtıldığını söyleyen Baştuğ, “Ancak bu tapulardan Şahintepe’nin dere tarafında kalan kısımları imarlı tapu olarak verildi. 17 Ocak 2022’de askıya çıkan imar uygulaması ile Şahintepe’nin dere tarafında kalan kısım artık Şahintepe’den alınarak Arnavutköy sınırlarındaki Hacımaşlı’ya atıldı. Şahintepede  verilen tapular parsel bazlıydı. Ancak Arnavutköy’e atılan  tapular ada bazlı. 15, 20 dönümlük alanlar oluşturuldu ve buradaki  parsel bazlı olan  tapular orada hisseli tapuya çevrildi, onun için yapılan imar uygulaması ile vatandaşın hak kayıpları var" ifadelerini kullandı.

"BU HATA DÜZELTİLMELİ"

Şahintepe’de 2020 Aralık ayında askıya çıkarılan  imar uygulaması ile  vatandaşların tapusunun ikiye hatta üçe bölündüğünü 17 Aralık 2022 tarihinde askıya çıkarılan imar uygulaması ile de Şahintepe Mahallesinin dere tarafında kalan kısmının  Kanal İstanbul Projesi kapsamında Arnavutköye gönderilerek bir kez daha mağdur edildiğine dikkat çeken Baştuğ,  “Şahintepe’de 2020 Aralık ayında askıya çıkarılan  imar uygulaması ile  bir çok vatandaşa kendi mevcut yerlerinden yer verilmedi, bir çok vatandaşın tapusu ise  iki üç parçaya bölündü.  Kanal İstanbul Projesi kapsamında 17 Aralık 2022 tarihinde askıya çıkarılan imar uygulaması ile de Şahintepe Mahallesinden Arnavutköye gönderildi.  Hukuken imar uygulaması yapılırken en yakın ve eşdeğer yer verilmesi gerekiyor. Ancak Şahintepe ile Arnavutköy Hacımaşlı sınırlarını kıyasladığımızda değer olarak da mesafe olarak da eş değer değildir. Mevcut imar planlarında da hatalar yapıldı. Şu anda binlerce insan tarafından itiraz edildi. İtiraz süreci bitti, idare bu itirazları değerlendirip ya vatandaşın problemini çözecek ya da mevcut planlara devam ederse vatandaşlar evinden yurdundan Arnavutköy sınırlarına atılmış olacak.  Şu an  itirazları değerlendirme süreci Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında, itirazları değerlendirip bu yanlıştan dönmesi gerekiyor. Bu hataları düzeltmesi gerekiyor. Bu hatadan dönülmezse hak sahipleri tarafından iptal davası açması gerekmektedir” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İngiltere, Rusya'nın finansal kurum ve kuruluşlarına mali yaptırım kararı aldı

SONRAKİ HABER

AB'den Ukrayna'ya 90 milyon avro acil yardım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa