01 Mart 2022 11:55

DİSK/Gıda-İş: Özgörkey’de atılan işçiler geri alınsın, işçilerinin talepleri karşılansın

DİSK/Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği, sendika değişiminin ardından işten atmaların yaşandığı Özgörkey fabrikası önünde açıklama düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren Özgörkey fabrikasında işçiler, taleplerine yanıt vermeyen Öz Gıda-İş’ten istifa ederek DİSK/Gıda-İş’e üye oldu. Sendika değişiminden sonra yaşanan işten atılmalar, işçilerin ekonomik ve sendikal taleplerinin karşılanması için DİSK/Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği bugün fabrikada önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş İzmir Şubelerinin yöneticileri, Tüm Bel-Sen 1 No'lu şube yöneticileri, Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği, Emek Partisi de destek verdi.

"Özgörkey işçisi yalnız değildir”, “Satılık sendika istemiyoruz”, "Atılan işçiler geri alınsın”, “İş ekmek özgürlük" sloganlarının atıldığı açıklamada işçiler, “Ek zam talebi karşılansın atılan işçiler geri alınsın, sendika tercihime karışma” pankartı açtı.

Basın açıklamasını okuyan Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, Özgörkey Otomotiv ve Gıda Sanayi A.Ş. ve yetkili sendika Öz Gıda-İş arasında 25 Ekim 2021 tarihinde imzalanan toplu sözleşmede işçilerin ücretlerinin düşük kaldığını belirten, toplu sözleşme sürecinde işçilerin iradesinin hiçe sayıldığını söyledi.

"İŞÇİLERİN EK ZAM TALEBİ DİKKATE ALINMADI"

Ülkenin her yerinde ek zam talebi ile mücadele eden işçileri hatırlatan Öden, “Başta temel tüketim ürünleri olmak üzere, akaryakıttan doğal gaza, elektrikten gıdaya hemen her şeye yüzde 100’ün üzerinde zamların geldiği koşullarda buradaki işçi kardeşlerimizin bu zammı kabul etmesi tabii ki beklenemez” dedi.

Özgörkey işçilerinin Öz Gıda-İş’e ek zam talebinde bulunduğunu aktaran Öden, “Bu kez de işçi arkadaşlarımızın ifadesiyle adeta ‘dalga geçer gibi’ maaşlara %2, %5, %9 oranlarında işçiler arasında farklılık gözeterek komik bir zam uygulanmıştır. Bu duruma tepki gösteren işçi arkadaşlarımız tekrar sendika yetkililerine ulaşmaya çalışsa da ya kendilerine ulaşamamış ya da ulaşsalar da talepleri asla dikkate alınmamıştır” diye ekledi.

"İŞÇİLER KAZANANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

"Toplu sözleşme süreçlerinde kendilerini muhatap almayan tutumları karşısında işçi arkadaşlarımız üye oldukları sendikadan istifa ederek, sendikamıza başvurarak DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikamıza geçmek istediklerini ifade etmişlerdir” diyen Öden, üye olanların işten atıldığını söyledi.

İşten atmalara tepki gösteren Öden, "Özgörkey işçisi kardeşlerimizin ekonomik ve sendikal hak talepleri karşılanmalı, atılan işçi kardeşlerimiz derhal işlerine iade edilmelidir. Haksız yere işten atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar, Özgörkey Gıda işçilerinin ekonomik ve sosyal hakları karşılanana kadar bu mücadelemiz artarak sürecektir" dedi.

"EMEK BİZİM, EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Türkiye’nin kaderi gibi işçi sınıfının kaderi de bir avuç işverenin elinde olmamalı. Bugün lüks villalarındakiler şatafat içinde yaşarken işçiler işten atılıyor. Emek bizim, emeğimize sahip çıkıyoruz” dedi. Özgörkey işverenine ve Öz Gıda-İş’e seslenen Sarı, “İşçilerin talepleri kabul edilene kadar iş, ekmek mücadelemiz devam edecek. İktidarı ve işverenleri arkanıza alarak sendikacılık yapmayın, direnen işçilerin yanında yer alın"  diye ekledi.

"GEÇİNEBİLECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ"

İşten atılan işçilerden Mürsel Karaüzüm ise, 2018 yılından beri çalıştığını, emeğinin karşılığını istediği ve sendika değiştirdiği için geçtiğimiz Pazar günü işten atıldığını söyledi.

Tazminatsız işten atıldığını ifade eden Karaüzüm, “Şahsi eşyalarımı almak için bile fabrikaya almadılar. Çöp poşeti içinde eşyalarım verildi bana. Ne tazminat ne de hiçbir hakkımı alamadım. Benim üç evladım var, bana ceza verebilirsiniz peki onların suçu ne? Villa istemiyoruz, lüks araba istemiyoruz, sadece evimizi daha rahat geçindirecek maaş istiyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam