01 Mart 2022 12:17

Telekom işçisi ücretlere en az yüzde 50 ek zam istiyor

Türk Telekom işçileri, çalışma koşullarının ağırlığına karşılık aldıkları ücretin düşük olduğunu, enflasyon karşısında alım güçlerinin düştüğünü söylüyor. İşçiler, en az yüzde 50 zam istiyor

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Fikret ASLAN
DİSK/İletişim-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı

Yılbaşı gecesi, daha yeni yıla adım atmadan zamlar yağmaya başladı. Elektriğe yüzde 52 ila yüzde 127 arasında, doğal gaza yüzde 30’un üzerinde zamlar yapıldı. Benzine, mazota ve petrol ürünlerine sürekli zam gelmekte. Temel gıda maddelerinin fiyatlarının sürekli arttığı, zamlı asgari ücretin enflasyon karşısında hızla eridiği koşullarda halktan gelen tepkiler karşısında temel gıda maddelerinden alınan KDV oranının yüzde 8’den 1’e düşürülmesinin halkın yarasına merhem olmadığını söyleyen Türk Telekom işçileri, iş yoğunluğu ve çalışma koşullarının ağırlığına karşılık aldıkları ücretin düşük olduğunu söylüyor. Ücretlerinin asgari ücretin biraz üzerinde olduğunu, yüksek enflasyon karşısında alım güçlerinin düştüğünü ifade eden işçiler, ücretlerine en az yüzde 50 zam yapılmasını istiyor.

TELEKOM İŞÇİSİ ÖZVERİLİ ÇALIŞIYOR, KURUM BÜYÜYOR

Türk Telekom CEO’su yaptığı açıklamada, “Dijitalleşmeyi hızlandırarak ülkemizi 5G’ye hazırlamak ve müşteri deneyimini daha iyiye taşımak, yıl boyu gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ile yenilikçi ürünler geliştirerek bunları küresel arenada sunmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Yine, Türk Telekom’un 51.8 milyon aboneye ulaştığı kurum sitesinde ifade edilmiştir. Türk Telekom işçileri “Bu uluslararası ölçekteki başarıda bizim alın terimiz, fedakarlığımız yok mu?​” diye soruyor. Yine gece gündüz demeden her türlü hava koşullarında yoğun bir emek sarf ettiklerini, salgın koşullarında iş yüklerinin arttığını ifade eden işçiler taleplerinin acilen karşılanmasını istiyor. Türk Telekom işçileri arıza bakıma tek kişi olarak çıktıklarını, aracı da kendilerinin kullandığını, bir iş kazası durumunda zamanında müdahale etme olanağı dahi olmadığını, bunun can güvenliği açısından sorun oluşturduğunu söylüyor.

Türk Telekom’da öğle yemeği uygulaması ise üye restoran ve marketlerde faydalanabilecekleri şekilde işçilerin çalıştıkları illere göre farklılaşan tutarlarda “akıllı kartlara” bakiye yüklenmesi şeklinde. Ancak, işçiler yüklenen bu tutarın yetersiz olduğunu belirtiyor. Geçmişte sosyal yardımların aylık ücretlerinin yüzde 10’una denk geldiğini, şimdi ise sosyal yardımların yemek bedeli ile birleştirilerek eritildiğini dile getiren işçiler, bunun da bugün için günlük 33 TL’ye karşılık geldiğini, bununla ancak bir tas çorba içilebileceğini söylüyor. Bir işçinin günlük tükettiği enerjiyi alamadığını, çoğu işçinin evden kumanya taşıdığını ya da dışarıdan yediğini, bunun da bütçeye yük oluşturduğunu vurgulayan işçiler, hak kayıplarındaki artışa dikkat çekiyor.

BÜYÜMEDEN PAY, İNSANCA ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARI

Oldukça özverili bir şekilde çalıştıklarını ve bu emeklerinin karşılığında Telekom’un 2021 yılında 5.8 milyar TL kâr ettiğini söyleyen işçiler, “Yeter artık, biz de insanca yaşamak için bugünkü yüksek enflasyon karşısında büyümeden payımızı istiyoruz” diyorlar. Tüm gelişmeler ışığında Telekom işçileri insanca yaşam ve çalışma koşulları istiyor. Telekom işçileri yüksek enflasyon karşısında kayıplarını karşılamak için 2021 eylül ayı ile 2022 şubat ayı arası enflasyon farkının ücretlerine yansıtılmasını, yılbaşı akşamı gelen zamlar nedeniyle kredi kartlarından ve maaş avanslarından karşıladıklarını bu nedenle bir defaya mahsus bir aylık ücret tutarında ödeme yapılmasını, 6/45 çalışmasında haftalık tatilin pazar günü olmasını, parçalı istihdam politikasına karşı işçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını, taşeron işçilere kadro talep ediyor.

ÇÖZÜM MÜCADELECİ SENDİKADA BİRLEŞMEK

Son aylarda yüksek enflasyon karşısında temel gıda ürünlerini bile almakta gücük çeken, faturalarını ödemekte zorlanan işçiler, ülkenin dört bir yanında iş bırakarak, grev yaparak ücretlerine ek zam yapılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağladı. Bu süreç devam ediyor, işçiler her türlü baskıya karşı birleşerek üstesinden gelmeye çalışıyor. İş kolunda örgütlü Haber-İş Sendikası ise işverenle yapmış olduğu ek zam talepli görüşmeler konusunda işçilere bilgi vermiyor. İşçiler ne istediğini bilmezken, kapalı kapılar ardında yapılan bu görüşmeden memnun olmadıklarını, oyalayıcı bir tutum sergilendiğini söylüyor. İşçiler bütün sürecin şeffaf bir şekilde sürdürülmesini ve yüksek enflasyon karşısında ücretlerine en az yüzde 50 zam yapılmasını istiyor.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler istediği zammı aldı, moral buldu, güven kazandı

SONRAKİ HABER

Gülistan Doku'nun ailesi 3 Mart'ta Adalet Bakanı ile görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa