01 Mart 2022 19:20
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mart 2022 11:30

Almanya'nın ek askeri harcama kararı sonrası silah tekelleri sıraya girdi

Almanya Başbakanı Scholz’un ek 100 milyar avro askeri harcama açıklamasından sonra silah tekeli Rheinmetall hemen harekete geçerek 42 milyar avroluk silah satma teklifinde bulundu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Almanya hükümetinin bu yıl askeri harcamalar için ek 100 milyar avronun ayrılacağını açıklamasından sonra silah tekeli Rheinmetall, orduya 42 milyar avroluk satış yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Karar, Alman borsasında silah tekellerinin hisselerinin yükselmesine yol açtı.

Başbakan Olaf Scholz’un ek olarak 100 milyar avroyu askeri harcamalara ayıracağını açıklamasından sonra silah tekeli Rheinmetall hemen harekete geçerek 42 milyar avroluk silah satma teklifinde bulundu. Tekelin Yönetim Kurulu Başkanı Armin Papperger yaptığı açıklamada ordu için panzerler, helikopterler ve mermiler vermeye hazır olduklarını söyledi.

Handelsblatt gazetesinde konuyla ilgili olarak yer alan haberde silah tekelleriyle hükümet arasında silah satışıyla ilgili görüşmelerin yapıldığı ifade edildi.

ÜRETİM HIZLA ARTIRILACAK

Ordunun ihtiyacını karşılamak için üretimin kısa zamanda artırılabileceklerini söyleyen Papperger, “Şu anda fabrikalarımız tek vardiya çalışıyor. Ancak her an 24 saat çalışmaya dönebiliriz. Ancak her isteneni hemen teslim etmemiz söz konusu değil. Mermiler için 6-12 aya ihtiyacımız var. Paletli panzerleri için 24-28 aya, tekerlekli panzerler için ise 15-18 aya ihtiyacımız var” dedi.

Özellikle panzer üretimi konusunda dikkat çeken Rheinmetall, daha önce başta Türkiye olmak üzere savaşın sürdüğü bölgelere silah teslimatı yaptığı için tepki toplamıştı. Ankara’daki fabrikanın yapılmasına karşı bir çok eylem düzenlenmişti. Tekel ayrıca Cezayir’de kurduğu bir fabrikada da panzer üretimine devam ediyor.

AYRILAN BÜTÇE SİLAH TEKELLERİNİN KASASINA AKACAK

Alman hükümetinin ayırmayı öngördüğü 100 milyar avronun asıl olarak Alman tekellerinin kasasına akacağı bugünden görünüyor. Bu nedenle tekeller sevin içerisinde.

Basına yer alan bilgilere göre hükümetin yeni askeri harcamalarının en fazla Rheinmetall ve silahlara elektronik sistemler üreten Hensoldt firmalarına yarayacak. Merkezi Düsseldorf’ta bulunan Rheinmetall, Alman ordusuna silah tedarik eden en önemli tekeller arasında yer alıyor. Aynı zamanda Türkiye tarafından üretilen SİHA’lara mercek üreten Hensoldt’un önümüzdeki dönemde ülkenin en önemli silah tekellerinden olacağı tahmin ediliyor.

Hükümetin 100 milyar avroluk fonu açıklamasından sonra borsada silah tekellerinin hisselerinde hızlı bir artış meydana geldi. Rheinmetall’in bir hissesi yüzde 25 artışla 160 avroya çıktı. Hensoldt’un hissesi ise yüzde 43 arttı.

Devletin silahlanma için kesenin ağzını açmasıyla birlikte Alman silah tekellerinin dünya çapında rakiplerine göre avantajlar elde etmesine de yol açacak. Almanya, dünya genelinde en fazla silah satan dördüncü ülke konumunda. Ukrayna’daki savaşın uzun sürmesi durumunda Alman tekellerinin bu ülkeye silah satışı da artacak.

TEKELLER SATIŞ REKORLARI KIRMIŞTI

Almanya’da hükümet 2021’de yaklaşık 9,04 milyar avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini açıklamıştı. Böylece 2021’de silah ve askeri malzeme satışı rekor tazelemişti. Silah ve askeri malzeme satışında bundan önceki yıllık rekor 2019’da 8,02 milyar avro olmuştu.

2021’de Almanya’nın en fazla silah ve askeri teçhizat satış onayı verdiği ülkenin başında Mısır geliyordu.  Federal Güvenlik Konseyi, Mısır’a Thyssenkrupp Marine Systems’in üç “MEKO A-200 EN” sınıfı fırkateyni ve Diehl Defence’in “IRIS-T SLS / SLX tipi” 16 hava savunma sisteminin satılmasına onay vermişti. Alman hükümeti, ThyssenKrupp Marine Systems’in Singapur’a "218 SG" sınıfı denizaltı ihraç etmesini de onaylamıştı. Mısır, 2020’de 763,8 milyon avro ile Macaristan’dan sonra Almanya’nın silah satışında ikinci sırada yer almıştı.

Mısır’ın Yemen’de sivillerin öldürüldüğü saldırılar düzenlediği iddia edilen Suudi Arabistan’a destek vermesinden dolayı silahların bu ülkeye satılması, Almanya’da tartışmalara neden oluyor.

Almanya’nın silah ve askeri malzeme satışı, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 27,4 gerileyerek 5 milyar 820 milyon avro olmuştu. (Köln/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

AİHM’in Vedat Şorli kararı kesinleşti

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu’ndan Rusya yaptırımlarıyla ilgili açıklama: Katılma eğilimimiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa