02 Mart 2022 10:22

Samsun'da motokuryeler “esnaf-kurye” dayatmasına karşı mücadele kararı aldı

Samsun'da TAB GIDA bünyesinde çalışan motokuryeler “Esnaf-kurye" modeline karşı örgütlenerek birlikte mücadele etme kararı aldı.

Arşiv| Motosikletli kuryeler | Fotoğraf: İsa Terli/AA

Paylaş

TAB GIDA bünyesinde çalışan motokuryeler kendilerine dayatılan “Esnaf-kurye" modeli karşı örgütlenerek birlikte mücadele etme kararı aldı.

DİSK Genel-İş Sendikasında bir araya gelen motokurye işçileri, örgütlenme uzmanı Cihan Sezer ve Avukat Uğur Aslan ile bir araya geldi. Motokuryeler, patronunun kendilerini "esnaf kurye" çalışma sistemine geçirmek istediğini, bu uygulama nedeniyle tüm haklarını kaybedeceklerini belirterek sendikada örgütlenmek istediklerini belirtti. 

Esnaf kurye modelinde, kendileri adına şirket kurmaları, muhasebe tutmaları, BAĞKUR'lu olarak sigortalarını ödemelerinin istendiğini ve bir kaza anında tazminat haklarının olmadığını belirten motokurye işçileri esnaf kurye modeline karşı olduklarını dile getirdi.

Motokuryeler, TAB GIDA bünyesinde bulunan 4 firmayı “Fiyuu” programı altında birleştirerek, motokuryelerinin iş yükünü arttırdığını, buna karşın ücretlerinde bir artış olmadığını dile getirdi. İşçiler, Fiyuu programını kabul etmeyen motokuryelerinse mobbinge ve evlerinden uzak şubelere sürgün edildiğine dikkat çekti. 

Örgütlenme uzmanı Cihan Sezer ve Avukat Uğur Aslan, "Motokuryelerin bugün yaşamış olduğu sorunlara yarın başka sorunlar eklenebilir ve işçiler işten de atılabilir. Bunun önüne geçmenin yolu sendika çatısı altında bir araya gelerek örgütlü güç olmaktan geçmektedir" diyerek işçileri DİSK Gıda-İş Sendikasında örgütlenmeye davet etti. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TGS: Savaşlarda önce gerçekler ölür

SONRAKİ HABER

Dış ticaret açığı patladı, iktidarın "ekonomi" hikayesi çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa