03 Mart 2022 06:02

Korkut: Zeytinlikleri maden şirketlerinin yağmasına açan yönetmeliği tanımıyoruz

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, tüm zeytinlikleri maden sahası haline getirerek yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakan yönetmeliğe karşı çıktıklarını dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve tüm zeytinlikleri maden sahası haline getirerek yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakan yönetmelik değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada "Zeytinlikleri maden şirketlerinin yağmasına açan yönetmeliği tanımıyoruz” dedi.

ZEYTİNLİKLERİN YAĞMALANMASINA KILIF HAZIRLANIYOR

Devlete bu koruma için sorumluluk yüklediğine de vurgu yaparak bununla paralel olarak farklı tarihlerde çıkartılan çok sayıda yasa ile tarım alanları ve özellikle zeytinliklerin korum altına alındığını belirten Korkut şöyle konuştu:

“1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesi düzenlenirken, 2005 tarihli 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile de toprağın korunması, geliştirilmesi, tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını düzenlemektedir.”

1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliğinin açık biçimde adı geçen anayasa ve yasa maddelerine aykırı olduğunu belirten Korkut, bu yasadışı düzenleme ile yakın zamanda keşif yapılacak Akbelen başta olmak üzere ülkenin farklı yerlerindeki zeytinliklerin yağmalanmasına kılıf hazırlandığını söyledi.

“YÖNETMELİĞİN İPTALİ İÇİN YARGIYA BAŞVURACAĞIZ”

Aç gözlü şirketlerin zeytinlikleri, ormanları, tarlaları, köyleri, insanları yuttuğu, tükettiği bir ülke istemediklerini ifade eden Korkut, “Bugün ülkemizde egemen olan madencilik anlayışı, madenin bulunduğu tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir anlayışla sürdürülmektedir. Bu anlayış, sadece madenciliği değil, yaşamı da sürdürülemez hale getirmektedir. Bu madencilik anlayışı, bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyetidir. Madenleri olduğu gibi, doğayı ve halkı da sömürmektedir. TMMOB, Anayasa ve ilgili koruyucu yasalar gereği anılan Yönetmeliğin iptali için yargıya başvuracak, yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinleri de ayrıca yargıya taşıyacaktır." diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TKP: NATO’dan derhal çıkılsın

SONRAKİ HABER

Almanya'daki otomobil sektörüne savaş ayarı: Üretim durdurma ve zorunlu izinler başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa