03 Mart 2022 11:04

Çankaya Belediyesinde seyyanen zam tepkisi

Çankaya Belediyesinde toplu iş sözleşmesi bağıtlandı, tüm işçilerin taban ücretlerine 78 TL zam yapılması tepki topladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çankaya Belediyesinde tüm işçilerin taban ücretlerine 78 TL zam yapılması tepki topladı. Sendika yönetiminin işçilere gönderdiği mesajda 191 TL en düşük taban ücrete yüzde 41 zam yapıldığı belirtilse de işçiler zammın seyyanen yapılması nedeniyle bazı işçilerde zammın yüzde 30’larda olduğunu belirtiyor.

Çankaya Belediyesinde çalışan kadrolu işçiler, Belde ve İmar AŞ işçilerinin 2022-2023 yıllarını kapsayan ücret ve özlük haklarına ilişkin toplu iş sözleşmesi bağıtlandı. Genel-İş Ankara 1 No’lu Şubesi, enflasyonun yüzde 36 olarak açıklanması ve yakın zamanda gelen çok sayıda zam nedeniyle toplu sözleşme taslağındaki zam talebini yenilemişti. Kasım ayında sunduğu taslakta yüzde 35 talep eden sendika, yeni zam talebinin yüzde 47 olduğunu duyurmuştu.

Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube ve SODEMSEN arasında 1 Mart 2022 tarihinde imzalanan toplu sözleşmeye göre tüm ücretlere seyyanen 78 TL zam yapıldı. Sözleşmeye göre bu zammın üzerine her işçinin çalıştığı yıl çarpanında Belde AŞ’de 50 kuruş, İmar AŞ’de 30 kuruş ve kadrolu işçilerde 45 kuruş kıdem zammı verileceği bildirildi. Sendikadan yapılan açıklamaya göre 10 yıldır çalışan bir işçinin taban ücretinin 274 TL olacağı kaydedildi. İkinci yıl ise enflasyon farkı ve 2 puanda anlaşıldı.

Ayrıca sözleşmenin 8 Temmuz 2021’de bağıtlandığı ÇANPAŞ’ta işçiler için ek protokol yapıldı. Protokolde yıl sonuna kadar yani 10 ay sürmek üzere ÇANPAŞ işçilerine aylık brüt 500 TL “Enflasyon Destek Primi”nin verileceği duyuruldu.

"6 AY SONRA NASIL GEÇİNECEĞİZ?"

Toplu sözleşmenin bağıtlanmasının ardından görüştüğümüz işçiler, sonuca tepkili. Sendika en düşük taban ücreti baz alıp, yani 191 TL üzerine 78 TL zam nedeniyle yüzde 41 oranında zam alındığını açıklasa da zammın tüm işçilere seyyanen verilmesi daha yüksek ücret alanların oranını düşürdü. Gazetemize konuşan bir işçi, “Belde AŞ’de en düşük ücret 191 TL olduğu için yüzde 41 deniliyor ama bizim ücretlerimizde bu oran yüzde 30’larda kaldı” dedi.

Bir başka işçi ise yüzde 41 zam zammın bile çoktan eriyip gittiğini belirterek, 6 ay sonra geçinmelerinin daha da imkansız olacağını söyledi. Sendikanın anlaşma sonucunu işçiler evlerine dönerken bir mesajla haber vermesini eleştiren işçiler, bu durumu iyi niyetle okumalarının zor olduğunu ifade ediyor. Bir kadın işçi “Karşımıza çıkıp bir açıklama yapmadılar, evlere dağılırken bir mesaj o kadar, soru sorsan cevap yok” diyor.

Kendi aralarında haberleşen işçiler, bu süreçte neler yapılabileceğini tartışacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Sefalette Arjantin'i geçtik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa