NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna topraklarında NATO birliklerinin olmaması konusunda hemfikiriz
NATO Genel Sekrereri Jens Stoltenberg, Brüksel'de NATO Karagahında gerçekleşen toplantıda konuştu, "Müttefikler Ukrayna topraklarında NATO birliklerinin olmaması konusunda hemfikir" dedi.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Mevlüt Çavuşoğlu (ortada) | Fotoğraf: Cem Özdel/AA
NATO ülkelerinin dışişleri bakanları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini görüşmek üzere bir araya geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensy'nin "uçuşa yasak bölge" talebi toplantı öncesi gündem oldu. NATO Genel Sekrereri Jens Stoltenberg, "NATO Rusya'yla savaş istemiyor" dedi. Stoltenberg, "NATO'nun, ihtilafın Ukrayna'nın ötesine yayılmamasını sağlama sorumluluğu var" diye konuştu.
NATO ülkelerinin dışişleri bakanları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını görüşmek üzere Brüksel'de toplandı. Bugünkü toplantıya NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanlarıyla AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de davet edildi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında NATO'nun Doğu Avrupa ve Orta Avrupa'daki uzun vadeli mevcut planlarının ele alındı.
ZELENSKİY'NİN "UÇUŞA YASAK BÖLGE" AÇIKLAMASI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Zaporijya nükleer santralinde çıkması ve santralin kontrolünün Rusya'ya geçmesinin ardından "uçuşa yasak bölge" talebini yeniden dile getirdi.
STOLTENBERG: NATO RUSYA'YLA SAVAŞ İSTEMİYOR
NATO Genel Sekrereri Jens Stoltenberg, Brüksel'de NATO Karagahında gerçekleşen toplantıda konuştu "NATO Rusya'yla savaş istemiyor" dedi. Stoltenberg, "NATO'nun, ihtilafın Ukrayna'nın ötesine yayılmamasını sağlama sorumluluğu var" diye konuştu.
Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin çağrısını yaptığı uçuşa yasak bölge hakkında da şu ifadeleri kullandı: "Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının veya Ukrayna topraklarında NATO askerlerinin bulunmaması gerektiğinde hemfikir. Biz bu savaşta bir taraf değiliz ama bir sorumluluğumuz var. ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Türkiye gibi NATO müttefikleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini 2014'ten beri hem ekipman hem de eğitim anlamında desteklemektedir. On binlerce Ukrayna askeri eğitilmiştir."
Stoltenberg, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulmayacağını ve asker gönderilmeyeceğini yineledi.
Stoltenberg, Putin'e, Ukrayna'daki savaşı derhal durdurması ve tüm kuvvetlerini koşulsuz olarak Ukrayna'dan geri çekmesi çağrısında bulundu.
Stoltenberg'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Karada, denizde ve havada tüm güçlerimizi kuvvetlendiriyoruz. 130'dan fazla jet yüksek hazırlıkta tutuluyor. 200 gemi Akdeniz ve Karadeniz'de devriye geziyor. NATO bir savunma ittifakıdır. Temel amacımız 30 ulusu güvende tutmaktır. NATO'nun, ihtilafın Ukrayna'nın ötesine yayılmamasını sağlama sorumluluğu var. NATO'nun Ukrayna'da savaşa girmesi Avrupa'da yayılan bir savaşa yol açabilir, acıları artırır. Elbette ki daha ağır yaptırımlar uygulayabiliriz. Rusya'yı politik çözümlere çağırabiliriz. Bizim pozisyonumuz budur."
"ÇATIŞMA BİZE GELİRSE BUNA HAZIRIZ"
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, toplantı öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı açıklamada, "NATO savunma amaçlı bir ittifaktır. Biz çatışma istemiyoruz ama çatışma bize gelirse buna hazırız. NATO topraklarının her santimetrekaresini savunacağız" dedi.
LİTVANYA: NATO'NUN ASKERİ İHTİLAFA DAHİL OLMASI ÇAĞRILARI SORUMSUZCA
NATO toplantısı öncesi konuya dair açıklama yapan Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, "NATO'nun Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmasının, ittifakı savaşa çekeceği"ni söyleyerek "Şu an NATO'nun askeri ihtilafa dahil olması yolunda yapılan tüm çağrılar sorumsuzca" dedi.
KANADA: DAHA GENİŞ BİR İHTİLAF, KIRMIZI ÇİZGİ
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly da "NATO'nun kırmızı çizgisi, daha geniş çaplı bir uluslararası ihtilaftan kaçınmak" açıklaması yaptı.
FRANSA: ÇOK ZOR BİR TALEP
Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan Reuters'a yapılan açıklamada ise "uçuşa yasak bölge" talebinin "çok meşru ve yerine getirilmesi çok zor bir talep olduğu" kaydedildi.
ALMANYA: NATO ÇATIŞMAYA ASKERİ ANLAMDA DAHİL OLAMAYACAK
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Zelenksiy'nin talebine dair "NATO'nun doğu kanadını güçlendirme çabaları sadece savunma amaçlı" dedi.
BEYAZ SARAY: RUSYA İLE DOĞRUDAN SAVAŞA YOL AÇAR
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki dün Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Zelenskiy'nin "uçuşa yasak bölge oluşturulması" talebinin sorulması üzerine "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması, bunun uygulanmasını gerektirir. Temelde Amerikan askerlerinin Rus uçaklarını düşürmesi gerekir ve bu da ABD ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açabilir. Biz bundan kaçınmak istiyoruz" demişti. (DIŞ HABERLER)