04 Mart 2022 08:08

HDP ve HDK'den çağrı: Avrupa kapılarını tüm mültecilere açmalı

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu ile HDK Göç ve Mülteciler Meclisi, Ukrayna-Rusya savaşındaki mültecilerin durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Veli Saçılık ve Zeyno Bayramoğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

Avrupa'nın mültecilere yönelik çifte standart tavrına tepki gösteren HDP ve HDK, sınır kapılarının tüm mültecilere açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteciler Komisyonu ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Göç ve Mülteciler Meclisi, HDP Genel Merkezi’nde Ukrayna ve Rusya savaşındaki mültecilerin durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü Veli Saçılık, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle insanların yerlerinden edilmesini endişeyle izlediklerini belirtirken devletleri barışa davet etti. Polonya’nın “Kapılarımız Ukraynalı göçmenlere açıktır” açıklamasını hatırlatan Saçılık, Polonya’nın birkaç ay önceki Kürt mültecilere yönelik tavrını eleştirdi.

"ÇİFTE STANDART"

Avrupa’nın mülteci politikasını “çifte standart” olarak değerlendiren Saçılık, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Ukraynalı göçmenlerin sığındıkları ülkeler tarafından zorluk çıkarılmadan kabul edilmesi ve yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanıyor olması tek tesellimiz. Diğer yandan, Ukrayna’da yola çıkarak Polonya sınırına ulaşan insanlara ten renkleri, Afrikalı ya da başka uluslardan olmaları nedeniyle uygulanan ayrımcılık ve kötü muameleler kabul edilemez. Polonya’nın birkaç ay önce Kürt göçmenlere yönelik uyguladığı şiddet görüntüleri hala hafızalarımızda. Savaştan kaçan insanlara yönelik ayrımcılık sadece Polonya sınırında yaşanmamaktadır. Yemen, Suriye, Libya, Afganistan’dan savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kalan göçmenlerin çeşitli devletlerin sınır muhafızları tarafından ölüme terk edilmesi, işkence, cinsel şiddet, kötü muamele gibi yaygın insan hakları gaspına maruz bırakılmasına sıklıkla tanıklık etmekteyiz.

Ukrayna’da bombalanan bir sığınakla, Rojava’da bombalanan sığınağın benzer şiddetler olduğunu, Efrin’de yurtlarından edilen Kürtlerle, Libya’da yurtlarından kovulan Arapların benzer acılar yaşadığını, hiç kimsenin şiddeti ve savaşı hak etmediğini ısrarla tekrar ediyoruz.”

"AVRUPA KAPILARINI AÇMALI"

HDK Göç ve Mülteciler Meclisi'nden Zeyno Bayramoğlu ise Avrupa’nın kapılarını tüm göçmenlere, başta kadınlar ve çocuklara açması gerektiğini kaydetti. Savaşlarda en çok kadınların ve çocukların kaydettiğini belirten Bayramoğlu, “Savaşta en çok kadınlar etkileniyor ve bunu bedelini ödüyor, Ukraynalı kadınlara yönelik geliştirilen eril dil yaygın medyada kullanıyor ve bu halka da yansıyor. Suriye ve Afganistan ve neresi olursa Avrupa kapılarını öncelikle kadınlara ve çocuklara açmalı çünkü savaşın sorumlusu sizsiniz. Biz HDK olarak bu savaşın bir an önce savaş dursun istiyoruz" diye konuştu. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Mahkemede hakimin önünde eski sevgilisini ölümle tehdit eden erkeğe "iyi hal indirimi" yapıldı!

SONRAKİ HABER

Bakan Dönmez: Elektrik kesintileriyle ilgili gereken ne ise yapacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa