Zeytinliklerden sonra sit alanları da yağmaya açıldı
Zeytinliklerin madenlere açılması ile ilgili yönetmelik değişikliğinin ardından şimdi de sit alanları enerji santrallerine açıldı.
Fotoğraf: Burak Yalman/DHA
Özer AKDEMİR
İzmir
Zeytinliklerin madenlere açılması ile ilgili yönetmelik değişikliğinin ardından şimdi de sit alanları enerji santrallerine açıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan "Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik değişikliği"nde kesin korunacak hassas alanlarda "kamu menfaati" gerekçe gösterilerek atıksu, içme suyu, doğal gaz ve elektrik hatları yapımına izin veriliyor.
Yönetmelik değişikliğinde ayrıca "Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler,
c) Orman yangın yolu açılmasına, ormanların bakım ve onarımına, biyotik zararlılarla ve abiyotik (yangın, sel, fırtına) etkenlerle mücadele edilmesine yönelik çalışmalar,
ç) Dalyan ve lagün ekosistemlerinde doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurum görüşleri doğrultusunda ve herhangi bir yapı yapılmamak şartıyla alanın özelliğinden kaynaklanan geleneksel avcılık yöntemleriyle yapılan balıkçılık faaliyetleri" ni izin verileceği de belirtiliyor.
Yönetmeliğin 2. Maddesi f fıkrasında "Ulaşım hatları ile bunların zorunlu yapıları, elektrik iletim hattı/tesisi, içme ve kullanma suyu hattı, atıksu hattı, trafo, haberleşme servisleri, açık otopark ve alanın korunmasına katkı sağlayacak arıtma tesisleri ile faaliyetlerinin özelliği ve alanın coğrafi yapısı gereği başka güzergâhtan geçirilmesi kamu menfaatiyle bağdaşmayan enerji iletim hatlarının,
g) Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesislerin,
ğ) Yöre halkının ihtiyaçlarıyla sınırlı kalmak ve toplam yapılaşması kara alanın %2’sini geçmemek kaydıyla balıkçı barınaklarının" yapımıne izin çıkarken h fıkrasında ise kesin korunacak alanlarda hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerji santrallerinin yapımının önü açılıyor.
BİLİNÇLİ BİR SALDIRI DALGASI
Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Hukuku Komisyonundan Avukat Tuncay Koç konuyla ilgili şunları söyledi: "Siyasi iktidar daha önce de sit alanlarına ilişkin İlke kararlarını değiştirmiş ve oraya enerji santrallerini ve bazı tesisleri dâhil etmişti. Açılan davalar sonucu Danıştay iptal ve bazı maddelerden de yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu yeni yönetmelikle beraber iktidarın sit alanlarını delme çabası, sit alanlarını enerjiye, turizme ve tarıma açmak çabaları devam ediyor bir avuç sermaye şirketi için. Bunun bilinçli bir yeni dalga saldırısı olduğunu gösteriyor, zeytin yönetmeliği ile beraber değerlendirirsek. Bu yönetmeliğe karşı da tabii ki iptal davaları açılacaktır. Artık topyekun bir mücadele halinde olmak gerekiyor."
İzmir Barosu avukatlarından Ömer Erlat ise şu değerlendirmelerde bulundu:
Kesin Korunacak Hassas Alanlarda;
Önceki yönetmelikte mutlak yapı yasağına yer verilerek hiçbir istisnai yapılaşma öngörülmeyen bu alanlardayönetmelik değişikliği ile;
- Atıksu, içme suyu, doğal gaz ve elektrik hatları,
- Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler,
- Orman Yolları,
- Balıkçılık faaliyetlerine izin verilmektedir.
Nitelikli Doğal Koruma Alanları;
Danıstay Altıncı Dairesince Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına Iliskin Usulve Esaslara Dair Yönetmeligin 8. maddesinin ikinci fıkrasına 16.03.2020 tarihinde yapılan değişiklikle eklenen"tıbbi ve aromatik bitki uygulamaları", "hayvancılık", "balıkçı barınagı", "iskele", "dogal kaynak suyukullanımına yönelik uygulamalar", "dogal göl ve denizler hariç kültür balıkçılıgı faaliyetleri" ve "zorunluteknik altyapı uygulamaları" ibarelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Bu günlerde budüzenlemelerin iptal kararları beklenmektedir.
Yönetmelikte dün yapılan değişiklikle Danıştay tarafından iptali beklenen düzenlemeler yönetmeliğe tekrarilave edilmiştir.
Yeni yapılan değişiklikle (Danıştay’ın hukuka aykırılık tespitine rağmen) Nitelikli Doğal KorumaAlanlarında;
- Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine,
- İskele ve balıkçı barınaklarına,
- Kültür balıkçılığı faaliyetlerine,
- Güvenlik tesislerine,
- Enerji santrallerine,
- Atık su arıtma tesisleri, otoparklar, trafon ve enerji nakil hatları,
- Baraj ve göletler,
Yapılmasına imkan tanınmaktadır.
Sürdürülebilir Koruma ve Kullanma Alanları;
Danıştay Altıncı Dairesinin kararları ile daha önce bu alanlarda entegre tesislere izin verilmesinin bu bölgelerindogal yapısınınbozulmasına yol açacağı tespit edilerek 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunuve korumailkelerine aykırı oldugu sonucuna varılarak yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş ise de yenidüzenleme ile;
Yukarıdaki faaliyetlere ek olarak;
- tarım ve hayvancılık amaçlı entegre tesislere,
- enerji santrallerine
- turizm ve yerleşimlere izin verilmiştir.
Yeni düzenleme ile sürdürülebilir alanlarda yapılacak bu faaliyetlerde hiçbir kapasite, ÇED Yönetmeliği Ek-2listede yer alma, ihtiyaç ve yapı yoğunluğu sınırlamaları vb. göz önüne alınamayacaktır.
İTİRAZ YOLU
Yönetmelik değişikliği ile Doğal Sit tescil kararlarına karşı idari itiraz yolu getirilmiştir. Bu değişiklik ile doğal sit tescil kararlarına karşı dava yoluna başvurulmasının önlenmesi veya sınırlandırılmas ıamaçlanmaktadır.