6 Mart 2022 03:16
/
Güncelleme: 08:57

İzmir’de 61 kitle örgütü: Ölmez ağacımızı ranta teslim etmeyeceğiz

İzmir’de çevre örgütleri, meslek odaları, sendikalar ve derneklerin yer aldığı 61 kurum İzmir Zeytinime Dokunma Kolektifi adı altında bir araya gelerek zeytinliklerin maden sahasına dönüştüren düzenlemeye tepki gösterdi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, “Zeytinime dokunma, ölmez ağacımızı ranta teslim etmeyeceğiz” pankartı açılırken sık sık, “AKP yasanı al başına çal”, “Doğaya, bilime, insanlığı özgürlük”, “Kömürü değil yaşamı savun” sloganları atıldı. Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özden, Maden Yönetmeliği’ndeki değişikliğin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunu söyledi.

"YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Özden, “Yönetmelik değişikliği ile tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez. Değişiklikte yer alan “kamu yararı” kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez” diye konuştu.

Özden, asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılmasını ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklamasının olmadığını ve durumu kabul etmediklerini söyledi.

"Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez” diyen Özden, yasaya karşı mücadele edeceklerini duyurdu. (İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yasak çuvala sığmıyor

Yasak çuvala sığmıyor

KAMUAR’ın hesaplamalarına göre son bir yılda meyve fiyatları yüzde 154.5, sebze fiyatları yüzde 116.5, gıda fiyatları ortalama yüzde 70 arttı. Hane halkının bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 59’u, işçilerinki ise yüzde 62’yi aştı. Emekçiler için bıçak kemikte! Yasak, tutuklama, işten atma tehdidi işçilerin harekete geçmesini durduramıyor.

Has Çuval 37 ülkeye ihracat yapıyor.

İstanbul Sanayi Odası nın ikinci en büyük 500 listesinde.

Has Çuval'ın iki fabrikasında 600 işçi fiili greve katıldı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et