Malatya’da "Kadın haklarının hukuki, siyasi ve emek boyutu" paneli düzenlendi
Malatya'da Avukat Songül Argünağa, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve KESK MYK Üyesi Gönül Kural Şimşek'in katılımıyla "Kadın Haklarının Hukuki, Siyasi ve Emek Boyutu” paneli düzenlendi.
Fotoğraf: Evrensel
Diren AKSU
Kıvılcım EFTELYA
Malatya
Malatya Demokratik Kadın Platformu 8 Mart etkinlikleri kapsamında Malatya Öğretmenevi’nde “Kadın Haklarının Hukuki, Siyasi ve Emek Boyutu” paneli düzenledi. Panele Avukat Songül Argünağa (DİH), HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve KESK MYK Üyesi Gönül Kural Şimşek katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Işılay Demirel Demirtaş üstlendi.
KESK MYK Üyesi Gönül Kural Şimşek, “Darbe girişiminden sonra birçok insan ihraç edildi. Kadınlar eve bağımlı olmak güvencesiz çalışmak zorunda kaldı. Özellikle Malatya’da tarım işçisi çok fazla, kayısı döneminde kadın-erkek birlikte çalışıyorlar ama eve döndükten sonra çocuğa bakan, yemek yapan yine kadın oluyor. Yine göçmen kadınlar hem toplumda dışlanıyor hem mobbinge uğruyor hem de ucuz iş gücü olarak düşünülüyor." dedi. Kadının sendikalaşmadaki yerine değinen Şimşek, "Kadınların durumu Türk-İş’de yüzde 16, Hak-İş’de yüzde 23, DİSK’te yüzde 16. Sendikalara bir baktık en çok yönetim kademelerinde olan kadın olan sendika KESK, diğerlerinde sadece birkaç tane. Karar süreçlerinde hiç yoklar” diye belirtti.
Toplu sözleşme döneminde kadınların taleplerini ayrı bir başlıkta ele almaya karar verdiklerini belirten Şimşek, "Çünkü aynı işi yapsak bile farklı sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlar nasıl çözülmeli? Biz bir kere örgütlü olacağız, sorunlarımızı çözeceğiz. Bakım evleri, kreşler, güvenceli iş talep edeceğiz. Bütün kadınlar bir araya gelip ortak karar verirsek bu sorunları çözeriz" dedi.
Avukat Songül Argünağa, İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yaparak "Kanun şiddete uğrama tehlikesi olan kadın ve kız çocuklarını da koruyor. Somut şiddet olmasa da tehdit olduğunda dahi 6284 kanunu sizi koruyor. 'Tek taraflı ısrarlı takip mağduru’ cümlesi o kadar önemli ki akrabalık bağınız olmasa dahi sizi rahatsız eden birine karşı koruyucu tedbir ve önleyici tedbir ile sizi koruyor. Koruyucu tedbir, kişiyi koruyor karşıdakine yaptırım uygulamıyor. Bu yüzden delil kanıt aranmaz. Kolluk kuvvetleri bazen bunu bilmiyor oysa kanun gayet açık" diye belirtti.
Kadınların Türkiye siyasetindeki rolüne dair konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise "Cumhuriyet kurulduğundan beri kadınlar seçme-seçilme hakkını elde etmişlerse de kadınlar siyasetin öznesi olamamıştır. Toplumsal cinsiyet rollerinin burada önemli bir etkisi var. Sanki siyaset erkeğin işiymiş gibi ‘yönetici’ denildiğinde ilk akla erkek geliyor. Kadınlar sadece sembolik olarak bir yerde konumlanıyor. Belçika'da 4 kadını öldüren bir erkeğe 30 yıl ceza veriliyor ancak katil Türkiye'de sahilde denizin kumun tadını çıkarıyor. Ama bir kadın temsilcisi Ayşe Gökhan içerde 30 yıl esir tutulacak. Başımızı eğmeyeceğiz, devam edeceğiz” diye konuştu.
Panel konuşmaların ardından soru-cevap ile devam etti.