06 Mart 2022 12:26

Boğaziçi akademisyenleri, üç fakültenin dekanının görevden alınmasını yargıya taşıdı

Boğaziçi Üniversitesi'nde Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarının YÖK kararıyla görevden alınmasına karşı akademisyenler hukuki süreç başlattı.

Fotoğraf: Aslı Kalaycıoğlu

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 2 Ocak 2021 tarihinde Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başlayan ve  Prof. Dr. Bulu’nun 15 Temmuz 2021 tarihinde görevden alınarak yerine 21 Ağustos 2021 tarihinde Prof. Dr. Naci İnci’nin rektör olarak atanmasıyla artarak devam eden hukuksuzluklara karşı verdikleri mücadeleyi ilk günkü kararlılıklarıyla sürdürüyorlar.

Son olarak 140'tan fazla akademisyen, Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinin desteğini alıp yasal olarak atanmış dekanları Prof. Dr. Yasemin Bayyurt (Eğitim Fakültesi), Prof. Dr. Özlem Berk Albachten (Fen-Edebiyat Fakültesi) ve Prof. Dr. Metin Ercan’ın (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) aynı anda tek Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) işlemiyle görevden alınmasını yargıya taşıdı.

Dün (5 Mart 2022 Cumartesi) Boğaziçi Üniversitesi resmi Twitter hesabından yapılan bir açıklama ile bu üç fakülteye dışarıdan dekan atandığı açıklanmış ve Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri bu atamaları kabul etmediklerini beyan ettikleri bir açıklama yapmışlardı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin seçilmiş üç dekanın görevden alınmasına istinaden açtıkları dava ile ilgili açıklamaları ve davanın hukuksal gerekçelerine dair yaptıkları kamuoyu açıklamasının tam metni şöyle:

"Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak demokratik, özgür ve özerk üniversite talebimizi farklı yollarla dile getirmeyi sürdürüyor ve hukuk mücadelemize aynı sorumluluk, kararlılık ve tutarlılıkla devam ediyoruz.

Bildiğiniz üzere, Boğaziçi Üniversitesi’nin özerkliği, özgürlüğü ve tüzel kişiliği yaklaşık on üç aydan beri planlı bir siyasi saldırının hedefindedir.  Bir yılı aşkın süredir üniversitemizde hukuka aykırı pek çok uygulamaya tanık olduk. Bunların tümü hukuksuzluğu açık olan girişimlerdi ve iptalleri için Danıştay’a ve çeşitli idari mahkemelere yirmiye yakın dava başvurusu yaptık. Üniversitemizin dört fakültesinden üçünün dekanlarının aynı anda aynı işlemle, haklarında yürütülen disiplin soruşturması gerekçe gösterilerek görevlerinden alınmaları şu ana kadar gerçekleştirilen saldırılar içinde en ağırı, siyasi amacı en belirgin olanıdır. Burada birinci derece sorumlular üç dekanımıza mesnetsiz gerekçelerle disiplin soruşturması açan gayrimeşru olarak nitelediğimiz üniversite yönetimi ve üç dekanımızı görevden alan Yüksek Öğretim Kurumu’dur. Bu bağlamda, dördüncü fakültemiz olan mühendislik fakültesinin yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş olan 3 dekan adayından birisinin de altı ay sonra hala YÖK tarafından atanmadığının, yerine bir rektör yardımcısının gayrimeşru dekan vekili olarak görev yapmakta olduğunun da altını çizeriz.

Üç dekanımızın birden görevden alınması, siyasi saiklerle üniversitemizi ve üniversiteleri antidemokratik olarak ele geçirmek amacıyla gerçekleşmiş alenen hukuksuz işlemlerden yalnızca birisidir. Kamu üniversitelerinin siyasî güdüm altına alınma çabasının sadece üniversiteler için değil tüm toplum için telafisi güç zararlar doğuracağı aşikârdır. Bu nedenle bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi'nin akademisyenleri olarak üniversitemizde gerçekleşen bu görevden alma işleminin durdurulması isteğiyle yargıya başvurduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

AVUKAT FIRAT KUYURTAR: YÖK'ÜN AMACI ÖZERK VE ÖZGÜR ÜNİVERSİTEYİ ÇÖKERTMEK

Görevde alma kararlarını değerlendiren akademisyenlerin avukatı Fırat Kuyurtar ise şu ifadeleri kullandı:

"Boğaziçi Üniversitesi’nin gayrimeşru rektörü Prof. Dr. M. Naci İnci’nin yaptığı açıklamaya göre dekanlar, “işledikleri disiplin suçları nedeniyle” dekanlık görevlerinden alınmışlardır.

Oysa ki görevden alınan dekanlar hakkında açılan soruşturmalarda henüz bir karar dahi verilmiş değildir. Soruşturmalar görevden alma işlemine zemin hazırlamak gibi gayrimeşru bir amaçla açılmıştır. Açtığı soruşturmalarla görevden alma kararına zemin hazırlayan rektörlük, görevden alma kararına imza atan YÖK’ün yegane amacı, Anayasa ve Yükseköğretim Kanunu’nu hiçe sayma pahasına üniversitenin idari ve bilimsel özerkliğini tamamen yok etmek, üniversite kurullarında çoğunluğu elde ederek kadrolaşmak, kontrol etmek, özerk ve özgür üniversiteyi çökertmektir.

Açıkça ölçüsüz nitelikli görevden alma kararının muhatabı da hiç kuşkusuzdur ki üniversite akademisyenleri ve bileşenlerinin tamamıdır. Açıklanan nedenlerle, bir yılı aşkın süredir üniversiteyi yıkıma uğratma pahasına pervasız ve hukuksuz işlemler yapan idarelerce elbirliği ile alınan görevden alma işlemine karşı Ankara İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açılmıştır." (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Savaş, öteki ve yüzleşme

SONRAKİ HABER

Ukrayna'nın Mariupol kentinde sivillerin tahliyesi durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa