06 Ocak 2013 05:30

Enver Paşa’nın peşinde...

Sarıkamış Allahuekber Dağı’nda donarak ölen askerleri anmak için her yıl İstanbul’dan Sarıkamış’a bisiklet turu düzenleyen, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Kulübü sporcuları Kars’a ulaştı. Bugün ise bisikletçiler Sarıkamış’ta olacak.

Enver Paşa’nın peşinde...
Paylaş

Kars Valisi Eyüp Tepe, bisikletçileri valilik önünde karşıladı. Vali Tepe burada yaptığı konuşmada, bisiklet turunu düzenleyenlere ve sporculara Kars halkı adına teşekkür edip, bu duyguyu taşımalarının kendileri için büyük bir memnuniyet olduğunu söyledi. Vali Tepe, “Bu genç sporcu kardeşlerimiz burada yaşanan bu olayı nesillerimize aktarma imkanı bulacaklar. Biz ecdatlarımız için ne desek az, çünkü onlar bu vatanı kolay kazanmadılar” dedi.

Kafile başkanı Tuna Akyüz de bisiklet turunun Sarıkamış Harekatı’nda Allahuekber Dağı’nda donarak ölen 90 bin askerin anısına düzenlendiğini belirterek, bu etkinlikle Sarıkamış’a dikkat çekeceklerini ifade etti. (SPOR SERVİSİ)


NASIL BAŞLADI ‘DESTAN’

93 Harbi’nden yenilgiyle çıkan Osmanlı birlikleri henüz yenilginin ağırlığını atamamış, toparlanamamış durumdayken 93 Harbi’nde kaybedilen toprakların Enver Paşa tarafından ısrarlı bir şekilde geri alınmak istenmesi, Almanya işbirlikçiliği ve daha büyük bir coğrafyaya sahip olma rüyası orduyu Sarıkamış yollarına düşürmüştü. 88 bin ton buğday olması gereken birliklerde sadece 1250 ton buğday bulunurken, savaştan çıkmış bir ordunun kıyafetleri de kış şartlarına uygun değildi. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen Rusya ordusunu 3 cepheden sarmayı düşünen Enver Paşa, askerlerini Sarıkamış’a cephanesiz ve yiyeceksiz yollamıştır.


PEKİ, ‘SARIKAMIŞ FACİASI’ NEYDİ?

Mithat Fabian Sözmen, 2012-12-24 tarihinde ‘Gençlik neyin izinde?​’ adlı köşe yazısında şu sözlerle anlatıyor Sarıkamış’ı, ‘Emperyalist savaşta (1. Dünya Savaşı), Almanya’nın güdümündeki Enver Paşa ve Osmanlı’nın, bir yandan Almanya’yı rahatlatmak, diğer yandan Paşa’nın Türkçü emellerine uygun olarak Kafkas cephesinde üstünlük sağlama arayışı... Tamamen Alman emperyalizminin işaretiyle girişilmiş bir “çevirme ve kuşatma” harekatı! Sonuç 90 bin askerin tek kurşun dahi atamadan, çaresizce ölümü...’

ÖNCEKİ HABER

Geride kalmayacaklar!

SONRAKİ HABER

Zorla barışa son!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa