07 Mart 2022 22:37

“Fotoğraflardaki köy okullar yüreğimi kanattı”

YKKED İzmir Şube Başkanı Özgün Utku “21. Yüzyılda Köy Okullarımız” projesini anlattı.

Fotoğraf: YKKED

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) İzmir Şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80’inci yılında bir dizi etkinlik düzenliyor. Bu kapsamda YKKED İzmir Şubesi eylül ayı başında “21. Yüzyılda Köy Okullarımız” projesini başlattı ve fotoğraf sergisi hazırladı. YKKED İzmir Şube Başkanı Özgün Utku ile çalışmaları hakkında konuştuk.  Utku, “Bu bir fotoğraf sergisi değil aynı zamanda bir tarihin günümüze yansımasıydı. Sergimize Adana, Antalya, Ardahan, Burdur, Çanakkale, Denizli, Hakkari, Isparta, İzmir, Malatya, Mersin, Muğla, Muş ve Uşak’taki köy okullarından çekilen 31 fotoğraf geldi” dedi.

Ülkenin dört bir yanından gelen fotoğrafların hepsinin son derece güçlü olduğunu belirten Utku, bazı fotoğrafların adeta kalplerine dokunduğunu söyledi.  Utku, “Fotoğraflar sizi içine alıyor. Sergiyi gezenlerin izlenimlerini, köy okulunda okumuşlarsa ya da öğretmenlik yapmışlarsa anılarını paylaşmalarını istediğimiz bir İzlence Defterimiz var. Oraya yazılan bir cümleyi alıntılamak isterim, ‘Fotoğraflardaki okullar, bizim okullarımızın durumu beynime kazındı, yüreğimi kanattı.’ Tam da öyle, sergiyi gezerken ve gezdikten sonra bir duygu seline kapılıyorsunuz.” dedi.

"SERGİMİZ İL İL GEZİYOR"

Hasan Ali Yücel’in ölüm yıldönümü nedeniyle 25-26-27 Şubat tarihlerinde Denizli Merkezefendi Belediyesi Kültür Merkezinde, YKKED Denizli Temsilcisi Ayşegül Odabaşıoğlu’nun ev sahipliğinde serginin halkla buluştuğunu ifade eden Utku, sergiyi gezenler arasında çok sayıda gencin olmasının umut verici olduğunu belirtti. Serginin bundan sonraki durakları Mersin ve Çanakkale... Serginin halkla buluştuğu şehirlerde köy okullarının durumu konusunda yurttaşların farkındalığının ve ilgisinin artığını ifade eden Utku, “Bu nedenle günümüzdeki eğitimin durumunun fotoğrafını çeken sergimizin başka şehirlere gitmesini önemsiyor ve kıymetli buluyoruz” dedi. 

"HER KÖYE BİR OKUL BİR ÖĞRETMEN"

“Her köye bir okul, her okula bir öğretmen” ilkesinin önemine değinen Utku, “Köy okullarının kapatıldığı, harabeye döndüğü, yalnızlığa terk edildiği günümüzde ülkemiz eğitiminin sorgulanması gerekir” diye ekledi. Eğitim yerine geçilmeyen köprülere, inilmeyen havaalanlarına garanti ödemesi verilmesini eleştiren Utku, “Aladağ’da kız öğrenciler kaçak yurtta cayır cayır yanarak ölüyor. Enes ‘Artık dayanamıyorum’ diyerek intihar ediyor. Erzurum Palandöken’de kaçak yurtta erkek öğrencilere tecavüz ediliyor. Mersin Tarsus’ta atanmayan 32 yaşındaki coğrafya öğretmeni İsmail Karahan intihar ediyor” diyerek eğitime gerekli değer verilmediği için çocukların ve gençlerin sorunlar yaşadığını dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê Davası devam ediyor: 2019’da yapılan konuşma 2014’le ilişkilendirildi

SONRAKİ HABER

Kayserili işçiler: Savaşta silah satanlar kazanıyor, halk kaybediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa