07 Mart 2022 23:56

Kocaelili işçiler: Birileri zengin olacak diye insanlar ölüyor

"Çocuklar kadınlar metro istasyonlarında yatıp kalkıyor. Niye bunu yapıyorlar? Birileri zengin olacak diye insanlar ölecek muhakkak."

Fotoğraf DHA

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kübra LAZ
Kocaeli

Kocaeli’de çeşitli fabrikalarda çalışan metal işçileri Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısından direkt halkların etkilendiğini söylüyor.

Ünal 5 yıllık bir metal işçisi. Savaşların devletler arasında danışıklı bir dövüşten ibaret olduğunu düşündüğünü ifade eden Ünal şunları söylüyor: “Ukrayna’ya açıktan olmasa da para karşılığında yardım edildiğini düşünüyorum. Para karşılığında asker yollanıyor bence. Çünkü bunların hepsinin dini imanı para olmuş, başka bir şey değil. Zaten kimse düzgün bir yaptırım bile uygulayamıyor korkusundan. Rusya’nın oradan bir şey alabileceğini de düşünmüyorum. O topyekün Ukrayna’yı bitirmeye çalışıyor bence.”

İskender de “Ukrayna’dan sosyal medyaya düşen videoları izliyorum. Rusya en eski mühimmatları yollamış ona rağmen hasar çok büyük. Diyorum ki demek ki tüm gücünü kullansa nasıl bir hal alınır? Çünkü çok güçlü bir ülke. Olan yine oradaki insanlara oluyor. Savaşın her türlüsü her iki tarafın halkları için kötüdür diye düşünüyorum” diyor.

‘SAVAŞIN ADI BİLE KORKUTUYOR’

Fehim ise bir yandan savaşa hayır derken diğer yandan “Ülkeyi de savunmak gerekiyor” diyor. “Savaşa elbette hayır diyorum” diyen Fehim şöyle devam ediyor: “Yıl olmuş 2022, hâlâ topla tüfekle insan öldürüyorlar, işgal ediyorlar. Tamamen barbarca şeyler olduğunu düşünüyorum. Burada Ukrayna bence mantıklı kararlar aldı erkeklerin ülkeden çıkısını yasaklayarak. Çünkü kendi ülkelerini savunmaları gerek diye düşünüyorum. Kendi ülkemde başıma gelse ben de kalıp savaşırdım, kaçılmamalı diye düşünüyorum.”

Nuriye ise taşeronda çalışan bir metal işçisi. Savaş konusunu sorunca direkt tüylerinin diken diken olduğunu ifade ediyor: “İnsan savaşın adını bile duyunca korkuyor. Çocuklar kadınlar metro istasyonlarında yatıp kalkıyor. Niye bunu yapıyorlar? Birileri zengin olacak diye insanlar ölecek muhakkak. Ben savaşa karşıyım, bir an önce bitsin istiyorum.”

‘BİZ YOKSULLAŞIYORUZ’

Tekin de “Devlet savaşabilir. Eğer sen topraklarını savunacaksan tehdit olarak gördüğün ülkelere karşı hamleler yaparsın. Rusya’nın ciddi bir nükleer gücü de var. Ama nihayetinde bu bir güç savaşı. NATO yani ABD mi kazanacak, Rusya mı diye düşünürken olan bize oluyor. Benzin fiyatları artıyor, arttıkça da biz yoksullaşıyoruz” diyor.

Nazlı ise savaşın yoksul insanları daha çok yoksullaştırmaktan başka bir işe yaramadığını söyleyerek giriyor söze: “Fabrikada konuşuyoruz, herkes bir taraf tutuyor. Oysa bu oyun değil ki. Askerler ölüyor, bunlar kimin çocukları? Siyasetçilerin değil, yoksul halkın çocukları. Kadınlar çocuklar çıkıyor Ukrayna’dan, başka ülkelere gidip mülteci olacaklar, hayatları bir anda değişecek. Biz bizim buradakilere kızıyoruz ‘Yok Suriyeliler geldi’ diye, oysa onlar da bir savaştan kaçmıştı.”

ÖNCEKİ HABER

Bir baş düşman bulma serüveni: ABD, NATO, Ukrayna, Rusya

SONRAKİ HABER

Fırat Plastik işçisi yazdı: Savaşlar bizim hayatımızı zora sokuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa