Ali Babacan: Mutabakatın ilerleyişi ittifak yönünde
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 6 siyasi partinin 27 Mart'ta bir araya geleceğini açıkladı. Partilerin, Millet ittifakına katılım süreci için değer ve ilkelerde uzlaşma gerektiğini belirtti.
Ali Babacan | Fotoğraf: DHA
Birkan BULUT
Ankara
DEVA Partisi Ali Babacan, Millet İttifakı’na katılıp katılmayacakları konusunda 6 partinin yürüttüğü çalışmanın doğal akışının bu yönde olduğunu söyledi. Ancak değer ve ilkelerde uzlaşmaları gerektiğini belirten Babacan, seçim öncesi ve sonrasını detaylı planlanması gerektiğini anlattı. Babacan, bir dahaki liderler masasının ise 27 Mart’ta kurulacağını açıkladı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 2. kuruluş yıldönümünde gazete ve haber sitelerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin ekonomiden dış politikaya adaletten eğitime kadar her alan krizler yaşadığını ve her krizin de kendi içerisinde derinleştiğini söyleyen Babacan, partilerinin örgütlenmesine ilşkin bazı bilgiler verdi.
"ÜYELER ARTIK DAHA RAHAT"
DEVA’nın birinci yıldönümünde konuştuğumuzda Babacan, AKP’den geçenlerin de çok sayıda olduğunu ama baskılardan çekindikleri için bazılarının henüz resmi üye olmadıklarını söylemişti. Bu yıl ise üyelerinin daha rahat hareket edebildiklerini anlattı. Babacan’ın paylaştığı verilere göre DEVA üyelerinin yüzde 37’si daha önce AKP’ye, yüzde 20’si CHP’ye, yüzde 10’u HDP’ye, yüzde 10’u İYİ Parti’ye, yüzde 6-7’si MHP’ye oy vermiş. Geriye kalanlar ise hiçbir partiye partiye oy vermemiş.
"ÇALIŞMANIN DOĞAL AKIŞI İTTİFAK YÖNÜNDE"
Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme ilişkin mutabakat metninin açıklanmasının ardından 6 partinin bu süreci nasıl yürütmeyi planladığı ve Millet İttifakı’nın katılımı merak konusuydu. Babacan sürecin partilerin yürüttüğü çalışmanın doğal akışının ittifak yönünde olduğunu belirterek, şöyle yanıt verdi: “Hepimizin bir ittifak vizyonu varsa -ki görünen o yönde- değer ve ilkelerde uzlaşılması gerektiğini görüyoruz . Toplumsal algıda ittifak olarak yerleşti ama konuşulması gereken çok da konu var. Geçiş süreci, ilkeler, ekonomi ya da diğer başlıklarda mutabakata varmamız gerekiyor. Hangi konularda ortak çalışacağımız konusunda mutabakata varmamız gerekiyor.” Babacan 6 parti genel başkanının ikinci buluşmasının da 27 Mart tarihinde olacağını paylaştı.
"GEÇİŞ SÜRECİNDE PARLAMENTER SİSTEM FİİLEN UYGULANMALI"
İktidarın değişmesi durumunda anayasa değişene kadar parlamenter sistemin fiilen yürümesini öneren Babacan, başkanlık sisteminin 2015’ten anayasa yürürlüğe girene kadar fiili işlemesini örnek gösterdi. Bu konuda önceden partilerin uygulama konusunda bir mutabakata varması, cumhurbaşkanı olacak kişinin de hangi yetkilerini nasıl kullanacağı konusunda mutabakata imza atması gerektiğini belirten Babacan, anayasa değşikliğinden sonra yeniden seçime gidilecek mi yoksa cumhurbaşkanı görevine devam mı edecek gibi konuların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Babacan önerilerinin sistem değişikliği öncesi ve sonrasını kapsayan sürecin 5 yıllık bir paket halinde işlenmesi olduğunu söyledi.
"SEÇİME KADAR NASIL BEKLEYECEĞİM?"
Bir vatandaşın kendisine “Seçime kadar nasıl bekleyeceğim, üniversitede çocuk okutuyorum” dediğini aktaran Babacan, “İnsanlar bu ekonomik kriz ve sorunlara sabrediyorsa sandık konulacağı için sabrediyor. Seçimden sonra da bir dakika aramızda anlaşalım diyemeyiz” dedi.
"İLK 90 DAKİKA AÇIKLAMASI NEFES ALDIRIR"
Seçimden sonra ilk 90 dakikada yapılacak açıklamanın çok önemli olduğunu anlatan Babacan, “Hızlıca çözülmesi gereken sorunlar var. Örneğin artık hükümet, hiçbir baskı yapmayacak, herkes istediğini özgürce söylesin dediğinizde herkes bir nefes alır” dedi.
Babacan HDP’nin pozisyonu ve Kürt sorununa ilişkin ise HDP ile diyalog kanallarını açık tuttuklarını ifade ederek, “Öncelikle Kürt sorununun varlığını kabul ediyoruz. Çözümün de öncelikli olarak temel insan hakları ve özgürlükler neyse aynen tanınmasından geçtiğini söylüyoruz” dedi.