Seçim kanunu teklifinin tarihi ertelendi
Cumhur İttifakı'nın seçim ve siyasi partiler kanunlarında bazı değişiklikler içeren teklifini bu hafta açıklaması bekleniyordu, ancak Ukrayna gündemi nedeniyle önümüzdeki hafta sunulacağı belirtildi.
Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA
Birkan BULUT
Ankara
Cumhur İttifakı'nın seçim barajını yüzde 7'ye düşürme başta olmak üzere seçim ve siyasi partiler kanunlarında bazı değişiklikler içeren teklifi hazırlandı. Ancak bu hafta açıklanması beklenen teklifinin, önümüzdeki hafta sunulacağı belirtiliyor. Teklifin ertelenmesine Ukrayna'daki gelişmelerin gündemde önemli bir yer tutması gerekçe gösteriliyor.
AKP ve MHP'nin seçim ve siyasi partiler mevzuatında değişiklik yapılmasına dair teklifin bu hafta açıklanacağı belirtilmişti. MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız geçtiğimiz dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu, 298 Sayılı Seçim Kanunu İle 2972 Sayılı Mahalli İdareler Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi 10 Mart perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacaktır” demişti.
Ancak akşam saatlerinde yapılan görüşmelerin ardından teklifin ileri bir tarihte açıklanması kararlaştırıldı. Yıldız bunun üzerine sosyal medyadaki paylaşımını kaldırdı. Konuya dair sorularımızı yanıtlayan MHP'li Yıldız, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali nedeniyle böyle bir karar alındığını aktardı. 28 Şubat'ta 6 siyasi partinin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni”nin de Rusya'nın saldırısından 4 gün sonra açıklanmasını örnek gösteren Yıldız, bu nedenle mutabakatın savaş gündeminin gölgesinde kaldığını söyledi. Yıldız teklifin hafta başında açıklanabileceğini dile getirdi.
SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE DÜŞECEK
AKP ve MHP milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulacak olan teklifin 15 maddeden oluşacağı ifade ediliyor. Yıldız teklifte seçim barajını yüzde 7'ye düşürülmesi konusunda bir mutabakat olduğunu söylerken, diğer maddelerin teklifi açıkladıklarında kamuoyuyla paylaşmalarının daha doğru olacağını dile getirdi.
GRUP ŞARTI VE İL SEÇİM KURULU BAŞKANI ATAMASI
Ancak teklifte yer alan maddeler uzun süredir kamuoyunda tartışılıyor. Edinilen bilgiye göre teklifin içerisinde siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis'te grup kurma şartının kaldırılması, il seçim kurulu başkanının en kıdemli yerine en kıdemli üç hakim arasından kurayla belirlenmesi, seçmen adres değişikliğinin önlenmesi için bazı koşullar dışında son bir yıl içerisindeki adresin dikkate alınması gibi düzenlemeler bulunuyor.