Mata Otomotiv işçisi: Saat ücretimiz artırılsın!
Mata Otomotiv işçileri, “Artık evde tasarruf dönemine geçtik. Nisan ayında başlayacak TİS sürecine greve gidecek gibi hazırlanmamız gerekiyor” diyor.
Mata Otomotiv işçileri
Fotoğraf: Evrensel
Başta faturalar olmak üzere, temel tüketim ürünlerinin tamamına gelen fahiş zamlara karşı ülkede işçiler tepki gösteriyor. Meyve ve sebzenin artık taneyle satılır hale geldiği bu günlerde İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv’de çalışan işçiler, 4 bin 250 TL olan asgari ücretin, saat ücret hesaplamasında düşük hesaplanmasına karşı çıkıyor. Saat ücretinin 3 bin 557 TL üzerinde hesaplanmasının hem devletin hem de patronların işgüzarlığı olduğunu söyleyen Birleşik Metal-İş üyesi Mata işçileri, nisan ayında gerçekleşecek TİS sürecinde zam oranının bu saat ücreti üzerinden değerlendirmesine tepkili.
"SAAT ÜCRETİMİZ EN AZ 19 TL OLMALI"
Asgari ücretin açıklanmasından sonra fabrikadaki tüm işçilerin saat ücreti, fazla mesai ve ikramiye hesaplamasının 4 bin 253 TL üzerinden yapıldığını söyleyen Mata işçisi “Cumhurbaşkanı çıkıp asgari ücret net 4 bin 253 TL demedi mi? Geçtiğimiz ay öğrendik ki bizim saat ücretimiz 3 bin 557 TL üzerinden hesaplanacakmış. Bununla beraber ikramiyeler ve fazla mesai hesaplaması da bu şekilde olacakmış. Yani 19 TL civarı olması gerekirken 16 TL verecekler. Ay başında sosyal haklar ve ikramiyelerle beraber elimize geçecek para 6 bin TL’yi geçecekken, 5 bin 500 gibi bir ücret aldık. 500 TL yok oldu gitti. Sendika temsilcilerine söyledik. Onlar da itiraz ettiklerini ama değişmediğini söylüyor. Bu ücreti vermenin patronun inisiyatifinde olduğunu duyduk. Ya bizim alacağımızı patrona bırakırsan o zaten vermez. Biraz vicdanı olsa bizi bu koşullarda çalıştırmazdı” dedi.
"AGİ’NİN ADI VERGİ İADESİ OLMUŞ"
Asgari geçim indiriminin (AGİ) kaldırılmasıyla birlikte mağduriyetlerinin daha da arttığını belirten Mata işçisi, “Geçtiğimiz yıl maaşımızın üzerine AGİ alıyorduk. Evli ve çocuk sayısına göre alacağımız ücret artıyordu. Bu yıl sözde yüzde 50 zam yapıldı. Saat ücretim 13 TL iken 16 oldu. Hani yüzde 50? Cumhurbaşkanı bildiğin bizim gözümüze bakarak kandırdı. Önceden AGİ’yi asgari ücrete ekleyip kandırıyorlardı, şimdi de vergi iadesi diyerek kandırıyorlar” diye konuştu.
Ocak ayı faturalarının neredeyse iki kat fazla geldiğini ifade eden işçi, iktidarın elektrik şirketleriyle el ele verip halkı geçinemez hale getirdiğini söyledi. Elektrik faturasının 520 TL geldiğini anlatan Mata işçisi, “Artık evde tasarruf dönemine geçtik. Kış aylarındayız. İki çocuğum var. Doğal gazı kısıp çocukları kalın giydiriyoruz. Televizyonda dizi izlerken reklam girdiğinde televizyonu kapatıyoruz. Ya da telefonla uğraşırken televizyon açık olmuyor. Nereden ne kısarsak kârdır diye düşünüyoruz. Belimiz büküldü demeyi de bıraktım artık. Kira, faturalar, market-pazar derken bükülecek belimiz kalmadı” ifadelerini kullandı.
"SESİMİZİ ÇIKARSAK İŞTEN ATACAKLAR"
Tutanak tutmanın Mata Otomotiv fabrikasında tehdit olarak karşılarına konduğunu ifade eden bir başka işçi de “Serbest bölgede Mata Otomotiv’in 6 fabrikası var. Arkadaşlarımızın çalıştığı diğer fabrikada bu ay üç cumartesi üretim olmayacağını ve yıllık izinlerden kesinti yapılacağını duyduk. Bazı arkadaşlarımız bizim çalıştığımız alana gelirken, bazılarına da yıllık izinlerinden kesip izin kullandırıyorlar. Bununla ilgili imza vermeyen bir arkadaşımızı da tutanak tutup işten atmışlar. Biraz diş gösteren, biraz sesini çıkartanın işine son vererek bize de gözdağı veriyorlar. Biz kendi birliğimizi sağlayamadıkça ne önemi olacak sendikalı olmanın” dedi.
"TİS GELİYOR, DAHA GÜÇLÜ ÇIKMALIYIZ"
Nisan ayında Birleşik Metal-İş’le Mata Otomotiv arasında toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin başlayacağını söyleyen bir işçi, “Şunun şurasında bir ay kalmış. Sendika komitesi toplanıp bir şeyler konuşuyor. Ama fabrikada çalışan tüm işçilerin dahil olduğu bir sözleşme süreci yapamazsak, patronlar bizi ezmeye çalışır. Saat ücretimiz üzerinden pazarlık yapılacak. 19 TL olması gerekirken 16 TL’ye indik. Hem aradaki 3 TL’yi kapatmak hem de geçinebilmek için bizim için düşük, patron için yüksek zam talep etmemiz gerekiyor. Greve gidecek gibi hazırlanmamız gerekiyor. Yoksa sendikalı olmanın da örgütlü olmanın da faydası olmayacak” diye konuştu.
"FARPLAS İŞÇİSİ KAZANIRSA, MATA İŞÇİSİ DE KAZANACAK"
Kocaeli Çayırova’da bulunan Farplas fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin mücadelesine sahip çıkılması gerektiğini belirten Mata Otomotiv işçileri, “Bizim fabrikanın eskileri bilir. Sendikayı patrona kabul ettirmek için fabrikayı işgal etmiştik. Mata’ya böyle girmişti sendika. Farplas işçileri de aynısını denedi ama polis işçilere saldırarak gözaltına aldı. Bu arada Farplas fabrikasının patronu bizim de patronlarımızdan. Bugün o işçilere bunu yapan patron, yarın sözleşmede anlaşamadığımızda bize de dünya oyun oynar. Üzerimizde baskı kurmaya çalışarak şimdiden başladı bile. Evet bizim fabrikamızda sendikal örgütlülüğümüz zayıfladı. Arkadaşlarımız kimseye güvenmiyor. Ama toparlanmamız, kenetlenmemiz lazım. Sadece Mata Otomotiv’de değil, Farplas işçileriyle de kenetlenmemiz gerekiyor. Aynı patronun fabrikaları diye de değil. Aynı sorunları yaşadığımız, çıkarlarımızın ortak olduğunu bilerek kenetlenmeliyiz. Farplas işçileri kazandığında, biz de kazanmış olacağız. Yanı başımızda olan Valfsan işçisi de kazanacak, Konveyör işçisi de kazanacak. Biz işçileri cesaretlendirecek daha fazla birliktelikler ve kazanımlar gerekli. Bunu yapabilmek tamamen bizim elimizde” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)