09 Mart 2022 12:54

“Madem bizi çok düşünüyorlar sınavı tamamen kaldırsınlar”

Buca’dan üniversite sınavına hazırlanan arkadaşlarımızla yaptığımız sohbet, barajın kaldırılması hakkındaki kaygılarını ortaya koyuyor.

Kaynak:Freepik

Paylaş

Bahar EMREOĞLU

İzmir

 

Buca’dan üniversite sınavına hazırlanan arkadaşlarımızla sınavda barajın kaldırılması hakkında sohbet ettik. Arkadaşlarımıza karar hakkındaki düşüncelerini sorduğumuzda Buse, “Üstüne düşünülmeden alınmış bir karar. O kadar öğrencinin emeği ziyan olacak. Donanımsız üniversite mezunları ve eğitimli işsiz sayısı artacak” dedi. Bu konu hakkında Bennu Su “Herkesin üniversite mezunu olabilecek olmasından memnun değilim. Emeğimin karşılığını tam olarak alamayacağımı düşünüyorum” dedi. Bu konuda sınava hazırlanan Azize ise “Barajın kaldırılması kesinlikle biz öğrencilerin faydasına değil. Bence bu tamamen gelecek nesilden oy toplamak ve okuma oranını yüksek göstermek için yapıldı. Madem bizi çok düşünüyorlar tamamen kaldırsınlar sınavı herkes istediği yerlere gidip okusun. Güya bu bizim hayatımızı belirleyen bir sınav ama sınava aylarca çalışıp giren bir insanla öylesine giren bir insan aynı yerde okuyacak parası sayesinde. Artık çalışan değil parası olan okuyacak” dedi. Lise öğrencisi Aysel ise “Amaçları daha çok dolmayan bölümleri doldurmak gibi geliyor. Ya da tüm öğrencilerin üniversite okumasını sağlamak olabilir. Baraj kaldırıldı ama sınav daha zorlayıcı ve eleyici olabilir. Süre de uzatılmıştı, bizler için bir avantaj gibi gözüken uzatılan süre tamamen bir dezavantaj aslında. Daha uzun, daha zor sorular ile bizlere geri dönecek bence” dedi.

“OKULDAKİ SINAVLARLA YKS ARASINDA DAĞLAR VAR”

Arkadaşlarımıza eğitimin yeterli olup olmadığını sorduk ve şöyle cevaplar aldık. Buse, “Ne yazık ki okulun iyi ve yeterli bir eğitim verdiğini düşünmüyorum. Okul kitaplarında bile bilgi eksikliği var. Bu yüzden gelecek kaygısı var” dedi. Bennu Su ise “Ben meslek lisesinde olduğum için üniversiteden ziyade mesleğe yönelik bir eğitim görmekteyim. Katkıları yok değil ama istediğim gibi bir verimi alamıyorum” dedi. Devamında Azize “Sınıfımda çalışkan olup aile desteğiyle bir sürü kursa giden öğrenciyle asla bir değildim. Dersi bir öğretmenin değil bir öğrencinin anlattığını ben ilk defa lisede gördüm” dedi. Bu konu hakkında Aysel “Şu şekilde anlatmak istiyorum, okulda yapılan sınavlar ve YKS sınavı arasında dağlar gibi fark var. Yeni nesil becerilerine pek önem verilmiyor. Evet sınavı çok fazla hatırlatıyorlar ve deneme vs. yapıyorlar lâkin yeterli gelmiyor. Sınıfların kalabalık olması ayrı bir dert. Bakanlık bunun hakkında çalışmalar yapsa dahi yetersiz geliyor. Bazı öğretmenler öğrencilerin bu sınav sürecinde yapıcısı oluyor ama kötü etkileyen öğretmenler mevcut. Gelelim müfredata, bakanlık ücretsiz ders kitapları veriyor ama yetersiz olduğu için bunlar pek tercih edilmiyor. Konular yüzeyden anlatılıyor” dedi.

Okuldaki eğitimin yetersizliğinden dolayı yaklaşık 1 milyon kişi barajı geçemiyor. Bu karar devletin kendi eğitim sistemindeki zayıfları kapatmak için, herkesi üniversiteli yapma amacı gibi durmuyor mu sorusunu sorduğumuzda Buse şöyle söyledi “Verilen eğitimi daha üst seviyelere taşımak yerine, böyle bir yol izlemeleri bana göre bencillik gibi geliyor.” Aynı soru hakkında Bennu Su ise “Hayır ben öyle düşünmüyorum. Biliyorsunuz ülkemizde işsizlik oranı çok fazla ve okuyan kişiler de öğrenci göründüğü için işsizlik oranına yansımıyor. Devlet işsizlik oranını düşürmek istediği için herkesin üniversiteye girmesini sağlamaya çalışıyor. Yani eğer eğitim sistemindeki sıkıntıları kabullenmiş olsalardı bence daha iyi bir yöntem bulabilirlerdi” dedi. Azize bu konu hakkında şunları söyledi “Yani öyle tabii ki bunun başka açıklaması yok. Eğitim sistemi çok iyi diyorlar her sene eğitim sistemine daha farklı şeyler ekleniyor, bunlar kadar tutarsızı yok.” Bu konuda Aysel “Düşününce mantıklı geldi aslında. Bir sürü öğrenci var ve eğitim, öğretmenler, derslikler, psikolojik destek ve maddiyat konularında büyük açık var. Öğrenciler eğer okullara girerse hem ülkenin öğrencileri zeki diyebilecekler hem kendi açıklarını kapatabilecekler” dedi.

Arkadaşlarımızın söylediklerinden yola çıkarak şunları ekleyeyim ben de. Eğitimin her aşamasının en önemli ögelerinden biri olan biz öğrenciler, geleceğimizi belirleyeceğimiz sınavlarda, alacağımız eğitimde söz hakkına sahip olmalıyız. Haklarımız ve geleceğimiz için birlikte olmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler: Gece vardiyasından eve dönerken tedirgin oluyoruz | İŞÇİ DURAĞI

SONRAKİ HABER

Cebimizdeki son paraya bile göz dikiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa