Marmarabirlik'te çalışan işçiler: Zeytin ağaçlarımıza sahip çıkalım
Zeytinliklerin maden sahası olmasının önünü açan yönetmeliğe karşı çıkan Marmarabirlik işçileri "Zeytin ağaçlarına sahip çıkmalıyız" dedi.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Melisa GÖNEN
İzmir
Zeytinliklerin maden sahası olmasının önünü açan "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"teki değişikliğini Marmarabirlik'te çalışan işçiler ile konuştuk. İşçiler, "Maden sahası için binlerce ağaç kesilecek bu da zeytin üretimini düşürecek. Zeytin olmazsa hepimiz işimizi kaybederiz, sahip çıkalım" dedi.
“RANT SAĞLAMAK İÇİN ZEYTİNİMİZ YOK EDİLİYOR"
Maden sahası için zeytin ağaçları kesildikten sonra sahanın yönetmelik değişikliğinde ileri sürüldüğünün aksine, ıslah edilmeyeceğini düşünen işçi, “Yönetmelik tamamen saçmalık. Bazı kişilere rant sağlamak için kutsal kitaplarda bile geçen zeytin yok ediliyor. Tekrardan fidan ekilecekse hali hazırda mahsul veren ağaçlarımız neden yok ediliyor” dedi.
Zeytinliklerin maden çalışmalarından sonra tekrar zeytinlik olarak kullanılamayacağını düşünen ve maden sahalarının rehabilite edileceğine de inanmadığını söyleyen işçi, “İnsanlarımız böyle böyle kandırılıyor. Eğer sesimizi çıkarıp duyuramazsak; zeytinliklerimiz maden sahasına dönüşürse bir daha zeytinliğe dönüşmez. Maden sahası şahıslar arasında el değiştirir durur; yerine hiçbir zaman zeytinlik gelmez. Çünkü emellerine ulaşmış oluyorlar” diye konuştu.
“SESİMİZİ DUYURMALIYIZ"
Bir başka işçi ise, “Ayrıca hiçbir şekilde maden sahasında zeytin ağacı yetişmez. Maden ocakları etrafındaki bahçeler bembeyaz oluyor, bu da verimi bitiriyor” dedi.
Marmarabirlik'in tutumuna karşı, birlikte çalıştığı işçilerin de yönetmelik değişikliğine karşı kendisi gibi tepkili olduğunu aktaran işçi, “Kendi kendimize konuşmak yerine şikayetimizi gerekli mercilere taşımalıyız, sesimizi duyurmalıyız” dedi.
“MARMARABİRLİK DUR DİYEBİLİRDİ”
Yönetmelik değişikliğinin zeytinciliği ve yapmış olduğu işi de etkileyeceğini düşünen işçi “Maden sahası için binlerce ağaç kesilecek bu da zeytin üretimini düşürecek. Zeytincilikte geçimini sağlayan onca insan varken böyle bir yönetmeliğin faaliyete geçmesi olacak şey değil” diye belirtti.
Marmarabirlik'in zeytin dendiğinde Türkiye’de akla gelen ilk firma olduğu halde açıklama yapmamasını doğru bulmadığını söyleyen işçi, “Bence zeytinlikleri ilk olarak savunacak Marmarabirlik’tir. Çünkü yüzbinlerce insanın sesi olabilecek dünya markası bir kuruluş. Marmarabirlik, ortakları adına çıkıp zeytinlikleri savunmalıydı; dur diyebilirdi” şeklinde ifade etti.
“ZEYTİN OLMAZSA İŞİMİZİ KAYBEDERİZ"
Görüştüğümüz diğer bir işçi ise şunları kaydetti: “Zeytin olmazsa hepimiz işimizi kaybederiz. Çünkü zeytin ağaçlarımız kolay yetişmiyor. Bir sürü işçilik yapıyorsun ve bu hepimizin besin kaynağı. Zeytin, zeytinyağı bunlar vazgeçilmez. Ben zeytin ağaçlarımıza sahip çıkalım derim”