10 Mart 2022 23:19

CHP Milletvekili Murat Emir: 4.4 milyar TL'lik AR-GE fonu bütçe açığına gitti

CHP Milletvekili Murat Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ARGE fonundaki 4.4 milyar TL’ye ‘Bütçe açığını kapatmak için’ el konulduğunu iddia etti.

CHP Milletvekili Murat Emir: 4.4 milyar TL'lik AR-GE fonu bütçe açığına gitti

Murat Emir | Fotoğraf: Evrensel

Meltem AKYOL
İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2021 yılında araştırma geliştirme (ARGE) çalışmaları için ayırdığı ve kullanılmadığı gerekçesi ile 2022 yılına aktarıldığı söylenen 4.4 milyar TL ortada yok. Fondaki paranın kaybolduğunu öne süren CHP Milletvekili Murat Emir, “Fondan 2022 yılına yapıldığı söylenen aktarım yalnızca kağıt üzerinde. Hazinenin bütçe açığını kapatmak için fondaki paraya el konuluyor” diye konuştu.

KAĞIT ÜZERİNDE VAR AMA…

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ARGE Fonundaki kayıp paraları gündeme getirdi. Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ARGE Fonu ile kara yolu, demir yolu, elektronik haberleşme, bilişim, havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Fonda 2019 yılında 3 milyar 118 milyon TL’nin biriktiğini belirten Emir, “Bu paranın 153 milyon TL’si TÜRKSAT 6A uydusuna, 143 milyon TL’si de Türkiye Uzay Ajansına aktarılmıştır. Geriye kalan 2.8 milyar TL’lik kaynağın ise çağrı usulüne göre destek başvurusu alınmadığı gerekçesiyle bir sonraki yıla aktarıldığı belirtilmiştir” ifadelerini kullandı. 2020 yılı itibarıyla fondaki paranın 3 milyar 596 milyon TL’ye ulaştığının altını çizen Emir, 2021 yılına yönelik ise çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı.

ARGE Fonundaki paranın 2021 yılında 4 milyar 649 milyon TL’ye ulaştığını kaydeden Emir, 2021 yılında yapılan ARGE harcamalarının detaylarını ise şöyle paylaştı:

- Türkiye Uzay Ajansına 210 milyon 639 bin 63 TL,

- “Ka-Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistem ve Modem Geliştirilmesi Projesi” için 10 milyon 696 bin TL,

- “Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi” için de 7 milyon 291 bin TL.

BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN PARAYA EL KONULDU İDDASI

2021 yılında fondan projelere ve Türkiye Uzay Ajansına aktarılan toplam 230 milyon TL’nin ardından fondaki paranın 4.4 milyar TL’ye gerilediğini söyleyen Emir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlığın raporlarında, ‘Kullanılmayan bütçe kaleminin tamamı gelecek yıllarda alınacak ARGE projelerinin desteklenmesinde kaynak olarak kullanılmak üzere bir sonraki yıla aktarılmıştır’ deniliyor. Tıpkı 2020 ve 2019 yılı raporlarında olduğu gibi. 2022’ye aktarıldığı belirtilen 4.4 milyar TL’nin aslında olmadığını biliyoruz. Bu paraya el konuluyor. Her seferinde bu paraların nereye gittiğini soruyoruz ancak Bakan bize ya mevzuat anlatıyor ya da tek cümlelik geçiştirme yanıtlarla durumu kurtarmaya çalışıyor. Çünkü Bakan da Hazinenin bütçe açığını kapatmak için fondaki paraya el koyduğunu biliyor.”

Evrensel'i Takip Et