11 Mart 2022 13:04

Adana Ekoloji Platformu: Beladan başka bir şey getirmeyen nükleer santralden vazgeçin

Adana Ekoloji Platformu, Fukuşima nükleer felaketinin 11’inci yıl dönümü dolayısıyla Heykelli parkta yaptığı açıklamada Akkuyu Nükleer Santrali'nden vazgeçilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’da çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı açıklamada Adana Ekoloji Platformu, Fukuşima nükleer felaketinin 11’inci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında nükleer santrallere ateş açılan bir çılgınlık dünyasında nükleer santral kurmanın belaya davetiye çıkardığını belirterek Akkuyu Nükleer Santrali’inden vazgeçilmesini istediler. Açıklamaya KESK’e bağlı sendikalar, İHD, PSAKD, EMEP, HDP, TİP, Yeşil Sol Parti ile  TİP Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.

“SADECE REAKTÖRLER DEĞİL, ATIKLARIN KORUNMASI DA SORUN”

Heykelli parkta gerçekleşen açıklamayı platform adına Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Cemil Özen okudu. Sinop’a 700 km. yakında olan Zaporijya Nükleer Santrali’nin Rusya tarafından ele geçirildiği sırada ateş açtığı haberlerini hatırlatan Özen, bir nükleer santrale saldırı durumunda sadece reaktörlerde yaşanacak patlama değil, aynı zamanda, özel havuzlarda tutulan ve sürekli soğutulması gereken kullanılmış yakıt çubuklarının da korunmasının söz konusu olduğunu dile getirdi.

“AKKUYU’DAN VAZGEÇMEK İÇİN DAHA KAÇ ÇERNOBİL, KAÇ FUKUŞİMA, KAÇ ZAPORİJYA YAŞANMASI GEREKMEKTEDİR?​”

Nükleer santrallere ateş açılan bir çılgınlık dünyasında nükleer enerji tehlikeli olduğunu ifade eden Özen, şunları söyledi,

 “Kaza riski yüksektir, kaza olmasa bile radyasyon yaymaya devam eder. Nükleer enerji potansiyel tehlike barındırır, savaşların eksik olmadığı bir bölgede ve dünyada nükleer santral kurmak belaya davetiye çıkartmak olur. Akkuyu’ya Rusların mülkiyetinde nükleer santral kurma kararı verenlerin gerçeği görebilmeleri için daha kaç Çernobil, kaç Fukuşima, kaç Zaporijya yaşanması gerekmektedir? Gelip geçici politikacıların hırslarına, çıkar hesaplarına bu ülke kurban edilemez. Nükleer karşıtı mücadele ülkemizin gördüğü en uzun soluklu toplumsal mücadelelerden biridir, başarıya ulaşacaktır ve ülkemiz nükleer tehlikeden uzak tutulacaktır. Fukuşima felaketinin 11.yılında ölenlerin, yaralı kurtulanlar, yurtlarından göç etmek zorunda kalanların yasını ve acısını paylaşıyoruz. Nükleer santrale de, demokrasi dışı dayatmalara da Hayır! diyoruz. Mersin Halkı, Sinop Halkı defalarca nükleer santral istemediğini haykırdı. Halkın sesine kulak verilecek bir demokrasiye elbette ulaşacağız” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 12 Mart’ta uçuşlar yüzde 30 azaltılacak

SONRAKİ HABER

Antalya'daki Ukrayna zirvesi, Çiller'in siyasete dönme çabası, Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır turu | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa