Türkiye Barolar Birliği, Şenyaşar ailesini ziyaret etti: 4 yıldır dosyada somut adım atılmıyor
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki 10 bölge baro başkanı, Urfa Adliyesi öndünde adalet nöbeti tutan Şenyaşar ailesini ziyaret ederek desteklerini sundu.
Fotoğraf: MA
Şenyaşar ailesinin dosyasında kısıtlılığın devam etmesinin “adil yargılama hakkı ihlali” olduğunu belirten TBB Başkanı Erinç Sağkan, “Dosyada somut adım atılmaması bizi kaygılandırıyor” dedi.
Aileye, 10 Mart’ta Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki 10 bölge baro başkanı ziyaret ederek desteklerini sundu.
TBB Başkanı Erinç Sağkan, ailenin yaşadıkları, dava dosyaları ve bir yılı aşkındır sürdürdükleri adalet nöbetini Mezopotamya Ajansından Emrullah Acar - Ceylan Şahinli’ye değerlendirdi.
ADİL YARGILAMA İHLALİ
Suruç Devlet Hastanesinde kamuya ait bir mekanda katliamın gerçekleşmesine rağmen dava dosyası üzerinde “Gizlilik” kararının korunduğuna değinen Sağkan, “Kısıtlılık kararı verilmesi özellikle bir dosyanın maddi bir gerçeğe ulaşmak noktasında delillerin sağlıklı toplanması bakımından gerekli. Ancak her şeyden önce 4 yıl önce meydana gelen bir olaydan bahsediyoruz. 3 veya 4 ay önce değil, 4 yıl önce gerçekleşen bir olay. Hastanede tanıkların gözü önünde yaşanan bir olay. Haliyle bu kadar uzun süre soruşturma sürecinin devam ediyor olması adil yargılama hakkı bakımından şüphesiz bir ihlal teşkil ediyor” dedi.
"VAHİM BİR TABLO"
Dosyaya bakan Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Sağkan, kamuoyunun etkili bir soruşturma yapıldığı konusunda inandırılması gerektiğini kaydetti. Yaralıların kaldırıldıkları Suruç Devlet Hastanesinde linç edilerek katledildiğinin altını çizen Sağkan, “Bugüne kadar ailenin adalet arayışına karşı, bir soruşturmanın tamamlanıp kovuşturma sürecine dönememesi, şüphelilerin hâlâ gözaltına alınarak ifadelerinin alınmamış olması çok vahim bir tablo. Bu tablo içerisinden adil bir yargılama süreci çıkacağına inanmak da çok güç olacaktır. Gelinen noktada ivedilikle başsavcılığın bu dosyanın hangi aşamada olduğunu, o kısıtlılık kararına zarar vermeyecek ölçüde ailenin avukatları ve aileyle görüşerek bilgilendirmesi gerekir. Şüphelilerin bir an önce tespit edilerek gözaltı, yakalama, ifade unsurlarının tamamlanması suretiyle davanın bir kamu davasına evirilmesi ve her şeyden önce vicdanların tatmin edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
"TBB DUYARLI OLACAK"
TBB ve baroların görevleri arasında insan haklarını savunmak ve işlerlik kazandırmak olduğunu vurgulayan Sağkan, baroların başta adil yargılanma hakkı olmak üzere en temel anayasal hak ve özgürlükleri koruma görevi bulunduğunu sözlerine ekledi. TBB’nin yaşamı savunma ve adil yargılanma hakkı konusunda duyarlı bir kuruluş olduğunu ifade eden Sağkan, Şenyaşar ailesinin maruz kaldığı hukuksuzluklara karşı kuruluşun duyarlı kalacağını kaydetti.
“Ne yapılması gerektiğini hepimiz biliyoruz” diyen Sağkan, “Kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekiyor. Gizlilik korunan dava dosyasında hızlı şekilde iddianame düzenlenerek kovuşturma sürecine evirilmesi lazım. Kısıtlılık kararı kalksın ve bizler dosyaya vakıf olarak bugüne kadar nelerin yapıldığını, bu gecikmenin neden kaynaklandığını görebilmeliyiz” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları seçim çalışmaları sırasında işyerlerini ziyaret ettiği Şenyaşar ailesine saldırmış, başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. AKP’li Yıldız’ın yakınları Suruç Devlet Hastanesinde de saldırılarını sürdürmüş, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar eşi Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişti. Yaşanan olaylarda AKP’li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.
Olaya dair yürütülen soruşturma, aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyeri dosyası ile ilgili açılan davada Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. Hastanede yaşanan katliama dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı devam ediyor. Devlet erkanının bulunduğu hastanede Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin öldürülmesi dosyasının açılması ve iş yeriyle ilgili açılan davada Fadıl Şenyaşar’a ceza verilmesine karşı Emine Şenyaşar ve saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 9 Mart 2021 tarihinde Urfa adliye binası önünde adalet nöbeti başlattı. (HABER MERKEZİ)