14 Mart 2022 00:30

Çorlu Belediyesi işçileri ‘Grevse grev’ diyor

Çorlu Belediyesinin enflasyon altında zam önerisini reddeden işçiler fedakarlık yapacak hallerinin kalmadığını belirtti. İşçiler "Oluşturduğumuz birlik ile haklarımızı alacağız" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Belediye-İş’in örgütlü olduğu Çorlu Belediyesinde çalışan 700’e yakın işçi, ocak ayında başlanan ve ara bulucuya giden toplu sözleşme görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine greve hazırlanıyor. Çorlu Belediyesi en son asgari ücretin üzerine yüzde 28 zam önerisi teklif ederken işçilerin tamamı teklifi reddetti, ara bulucuda uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Ülkedeki ekonomik durumun işçileri kötü etkilediğini dile getiren bir belediye işçisi, “Aldığımız ücret ile yaşamımızı devam ettirmek istiyoruz. 6 bin 500-7 bin ücret, ikramiyelerin arttırılması, çalışma sürelerinin de haftalık 40 saate indirilmesini talep ediyoruz, belediye yüzde 28 zam öneriyor. Bu öneriyi kabul edemezdik. Biz işçilerin fedakarlık yapacak hiçbir durumu kalmadı. Üç öğün yemeği ikiye indirdik. Akşamları haftada bir defa bile arkadaşlarla bir kafeye gidemiyoruz. Nereden tasarruf yaparız da ay sonunu getiririz diye düşünüyoruz” dedi.

"GEÇEN YILI ARIYORUZ"

Ekonominin çok kötü olduğunu belirten işçiler “Geçen yıl kötü diyorduk ama arıyoruz” diyor. Bir işçi şunları söyledi: “Benzine, meyve sebzeye, yağa, şekere yüzde 150 zam geldi. Bir de bunun üzerine Rusya Ukrayna savaşı çıkınca hepten durumumuz kötü oldu. Bizim isteyip de belediyenin vermediği ücret dahi her geçen gün eriyor. İki ay sonra bu paranın bile bir hükmü kalmayacak. Krizin, pandeminin, savaşın sorumlusu biz değiliz. Ama hep biz eziliyoruz.”

İşçiler Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesini de takip ediyor. Genel olarak savaşa karşı olmakla birlikte ABD ve NATO karşıtlığının daha ağır bastığı söylenebilir. Ama işçiler arasında savaşın getirdiği hayat pahalılığı daha çok konuşuluyor. İşçiler, “Bütün savaşlarda zenginler kendilerini kurtarır, hatta bazıları daha zengin olurken olan hep halka oluyor. Rusya, Ukrayna’ya girer girmez dolar hemen fırladı. Akaryakıta her gün zam gelmeye başladı. Yağ fiyatları fırladı, bulunmaz oldu. Yakında doğal gaza da gelir. Kısacana olan yine garibana oldu. Bu savaş hemen durmalı. ABD, NATO ve Rusya hemen geri çekilmeli” dedi.

HAYAT PAHALILIĞI İŞÇİYİ BİRLEŞTİRİYOR

20 yıldır çalışan bir işçi de “İlk defa böyle bir birlik görüyorum” derken başka bir işçi, “Yıllardır toplu sözleşmeler oldubittiye gelirdi. TİS sürecinden bile haberimiz olmazdı. Evet, ilk defa işçiler toplu sözleşme sürecini bu düzeyde tartışıyor ve içinde yer alıyor. Bu da işçiyi heyecanlandırıyor. Bu sözleşme sürecinde sendika 4-5 sefer toplantı yaptı. Her tekliften sonra toplandık. Bölümlerde toplantılar yapıldı. Çünkü işçi tartışıyor, takip ediyordu. Sendikacılar buna kayıtsız kalmadı” dedi.

İşçilerdeki bu değişimin nedenini sorduğumuzda ise şunları söyledi: “Birincisi başka çaremiz kalmadı. Hayatımızı dahi sürdürmekte zorlanıyorduk. Önceden fazla mesaiydi ek işti derken idare ediyorduk, şimdi bunlar da bir çare olmuyor. Madem sözleşmemiz var, asılalım dendi. Hayat pahalılığı işçiyi birleştiriyor. Bir de son aylarda birçok yerde işçiler eylem yaptılar. Çoğu da kazandı. Bu bizi de cesaretlendirdi. Şimdi işçi grevse grev diyor.”

ÖNCEKİ HABER

Özgür ve etik koşullarda mesleğimi yapmak istiyorum

SONRAKİ HABER

Mahkeme, MEB'in yaptığı 15 bin öğretmen atamasının "ek atama" olduğuna karar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa