İZBAN güvenlik işçileri YHK eliyle yüzde 6 zamma mahkum
İZBAN’da taşeron şirket bünyesinde görev yapan güvenlik işçileri Yüksek Hakem Kurulu eliyle yüzde 6 zamma mahkum edildi.
Arşiv | Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir’de raylı sistemle toplu taşıma hizmeti sunan İZBAN’da taşeron şirket bünyesinde görev yapan güvenlik işçilerinin 2021-2023 yıllarını kapsayan toplu is sözleşmesi (TİS) Yüksek Hakem Kurulunca bağıtlandı.
Bakartaş şirketi tarafından yetkilendirilen Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası (Güvenlik-İş) arasında yapılan toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulunca 2 Mart günü karara bağlandı.
Toplu sözleşmeye ilişkin görüştüğümüz Güvenlik-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Kalender, yarı belediye yarı devlet kurumu olan İZBAN’da sözleşmeyi yapacak taraf bulamadıklarını, Yüksek Hakem Kurulu aracılığıyla görüşmelerin yapıldığını söyleyerek, “Kamu ihaleye göre yapılan bir yer olduğu için bu sözleşmeyi masada yapma şansımız yoktu. KİT’ler BİT’ler hep yüksek hakeme gidiyor otomatikman, mecburen yüksek hakeme gitti” dedi.
"ÜCRETLERE HER 6 AYDA YÜZDE 6 ZAM"
Ücretlere her 6 ayda yüzde 6 zam aldıklarını ifade eden Kalender, “Bunun yanında günlük şehir içi tarifede iki binişlik yol, yemek, yakacak ve çocuk yardım parası da toplu sözleşmeye eklendi” diye bilgi verdi.
Güvenlik işçilerinin az sayıda işçinin çalıştırıldığı ve mobbinge uğradıkları gibi iddialarına da cevap veren Kalender, “İZBAN’da şu anda toplam 409 asil, 21 tane de joker güvenlik görevlisi olmak üzere toplamda 430 kişi çalışıyor. İstasyonlarda en az iki güvenlik oluyor, biri gişelerde biri ise peronda bekliyor. Aslında güvenlik olarak bir zafiyet yok baktığınız zaman. 430 personel şu anda gayet güzel bir sayı” ifadelerini kullandı.
BASKI ALTINDA ÇALIŞIYORUZ
İZBAN güvenlik işçisi
İzmir
Ben uzun zamandır İZBAN bünyesinde çalışan bir güvenlik görevlisiyim. 2019 yılından beri yürütmüş olduğumuz sendikalı olma mücadelemiz sonuca ulaşmış ve Türk-İş’e bağlı Güvenlik-İş’e geçmiş bulunmaktayız. Lakin onay tarihinden itibaren gerek İZBAN yönetimi gerek ihale yolu ile hizmet almış olduğu Bakartaş özel güvenlik şirketi yöneticileri tarafından, sürekli bir baskı ve mobbing uygulaması başladı.
İZBAN’da 50’ye yakın istasyon bulunmakla birlikte her istasyon turnike ve peron şekline göre farklılık göstermektedir. Bundan 4-5 yıl öncesine kadar istasyonlarda yeterli güvenlik sayısı varken, daha sonraki yıllarda İZBAN yönetimi istasyonlarda bulunan güvenlik personeli sayısında eksiltmeye gitmiştir. En az 3 güvenlik olması gereken çoğu istasyonda sayı 2’ye düşürülmüştür, 4-5 kişi olan yerler 3’e ve 4’e düşmüştür.
Dolayısıyla çalışan personelin iş yükü artmıştır, en önemlisi 2 kişi olan istasyonlarda personelin yemek, çay, lavabo gibi ihtiyaçları sırasında mecburen peron boş kalmaktadır. İş böyle iken İZBAN yönetimi bunları bildiği halde son günlerde çalışan güvenlik işçisi arkadaşlarımızdan, peron boş bırakıldı bahanesi ile yasal mola saatleri bahane edilerek savunmalarını istemekte ve baskı kurmaktadır. Bizler tüm bunların sendikalı olmamızdan dolayı ve haklarımızı arayacağımız korkusuyla gerçekleştiğini ve bir art niyet olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca bunların dışında trenden evrak karşılama veya gönderme gibi görev tanımı dışındaki işleri de biz yapmaktayız. İZBAN tarafından bize telsiz yolu ile iletilen sorunlu yolculara müdahale edilmesi istenildiği durumda İZBAN’ın kurumsal davranmasını istiyoruz. Maalesef telsizle iletilen ve yaşanan adli vakalık durumlarda kurum olarak değil şahsi davranmaya zorlanıyoruz.
Yaşanan adli durumlarda şirket müdahil olmadığı gibi avukat desteği de sağlanmıyor ve kendimiz şahsi olarak şikayetçi veya davalı durumuma düşüyoruz.
Kısaca haklarımızın tanınmasını, güvenceli ve güvenlikli çalışmayı istiyoruz. Yasal hakkımız olan sendikal mücadelemizden dolayı baskı altında kalmak ve mobbinge uğramak kesinlikle istemiyoruz.