Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
13 Mart 2022 15:20
/
Güncelleme: 14 Mart 2022 15:23

Almanya'nın beş kentinde on binlerce kişi savaşa ve silahlanmaya karşı sokağa çıktı

Almanya'da Berlin, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart ve Leipzig kentlerinde sokağa çıkan binlerce kişi Ukrayna'ya yönelik saldırıları protesto etti. Berlin'de düzenlenen eyleme 60 bin kişi katıldı.

Almanya'nın beş kentinde on binlerce kişi savaşa ve silahlanmaya karşı sokağa çıktı

Almanya'da savaş karşıtı yürüyüş (Temsili görsel) | Fotoğraf: Erbil Başay/AA

Reklamları Kapat

Almanya'nın Berlin, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart ve Leipzig kentlerinde on binlerce kişi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal harekatını ve silahlanmayı protesto etti. Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve ona bağlı sendikaların de içinde olduğu toplam 42 örgüt tarafından çağrısı yapılan eylemlerin en büyüğü 60 bin kişinin katılımıyla başkent Berlin'de düzenlendi. Alexanderplatz'da bir araya gelen eylemciler ellerinde savaşa ve silahlamaya karşı dövizlerle yürüyüşe geçti. Eylemde “Savaşa hayır”, “NATO dağıtılsın”, “Barış hemen şimdi”, “Silahlanmaya 100 milyar avronun ayrılmasına hayır” şeklinde pankart ve dövizler taşındı.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de Ukrayna'nın işgaline karşı yapılan yürüyüşten bir fotoğraf.

Fotoğraf: Evrensel

Daha sonra düzenlenen mitingde bir konuşma yapan DGB Genel Başkanı Reiner Hoffmann, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) adına Ece Yıldırım-Zimmer, Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di) Başkanı Frank Werneke, Campact adına Christoph Bautz birer konuşma yaptı. Berlin'deki eyleme Ukrayna vatandaşlarının katılımı da dikkat çekti. Berlin'deki eyleme genel olarak savaşın durdurulması ve askeri harcamalara bütçe ayrılmaması çağrıları damga vurdu.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de Ukrayna'nın işgaline karşı yapılan yürüyüşten bir fotoğraf.

Fotoğraf: Erbil Başay/AA

Hamburg'da yapılan mitinge ise 30 bin kişi katıldı. Sendikalar ve sermaye partileri SPD, Yeşiller, CDU ve FDP'nin çağrıcı olduğu eylemde bazı konuşmacılar NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardımda ve müdahalede bulunmasını istedi, eylemi hükümetin izlediği politikalara dolgu mazlemesi haline getirmeye çalıştı. Sendikaların çağrısına rağmen eyleme işçilerin katılımı düşük oldu. Hamburg'da daha önce yapılan eyleme katılım daha yüksek olmuştu. DİDF ise eyleme silahlanmaya ve savaşa karşı pankart ve bildirileriyle katıldı.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de Ukrayna'nın işgaline karşı yapılan yürüyüşten bir fotoğraf.

Fotoğraf: Evrensel

Aynı saatlerde Frankfurt'ta 12 bin, Leipzig'de ise binlerce kişi savaşa karşı benzer taleplerler sokağa çıktı. (Berlin/EVRENSEL)


STUTTGART'TAKİ MİTİNGDE 35 BİN KİŞİ "BARIŞ" İSTEDİ

Mitingde yer alan binlerce kişi

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Stuttgart’ta sendikaların girişimi ve 42 demokratik kurum ve örgüt tarafından desteklenen, Ukranya halkıyla dayanışma ve Barış mitingine 35 bin kişi katıldı.

Stuttgart devlet tiyatrosu binası önündeki büyükçe alanda (Schlossgarten) saat 12 başlayan miting öncesinde şehir merkezinin bütün sokakları barışseverlerin gösterilerine tanıklık etti. Değişik kollardan toplu halde miting alanına gelinirken “Savaşa hayır, barış hemen şimdi sesleri” alanı çınlattı.

DİDF güney bölgesi dernekleri aynı şekilde bayrak ve “100 milyarlık özel savaş fonuna hayır”, “Rusya Ukranya’dan çekilmeli” pankartlarıyla ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları eşliğinde alandaki yerini aldı.

Mitingin asıl çağrıcısı sendikalar olunca doğal olarak işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Ayrıca kadınlar, gençler ve çocuklardan da yoğun katılım gözlendi.

Irkçılığa karşı düzenlenen eylemlerde ve işçi-emekçilerin grevlerinde sahne alan Afrika kökenli Thabilé & Band müzik grubu müzikleriye barışa olan özlemi dillendirdi.

IG Metal sendikası, sahnenin yan tarafına kocaman bir beyaz bez sererek çocukların barış güvercini çizmelerine yardımcı oldu. ver.di, IG BAU ve diğer sendikalarda miting alanında saf tuttular.

Mitinde söz alan DGB (Alman Sendikalar Birliği) Ba-Wü başkanı Kai Burmeister, "Biz sendika olarak barış için mücadele edeceğiz. Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olacağız dedi.

Mitingde ilgiyle dinlenen bir konuşmacı da Rusya'dan bir barış yanlısı oldu. Konuşmada şunlar ifade edildi: "Benim adım Katja ve ben Rusya doğumluyum. Büyüdüğüm ülke, komşu ülkeye Ukrayna’ya karşı korkunç savaşı başlattı. Ukrayna, sadece komşu ülke değil, adeta iç içe geçmiş bir geçmişimiz var. Rusya’da benim gibi barış yanlısı olanların sayısı hiç de az değil. 24 Şubat’ta bu yana savaşa karşı barışı savunan binlerce insan tutuklandı. İnsanlara güç veren birlik ve beraberliktir. Bugün burada bunu görüyom. Hep birlikte barış sesini yükseltmeye devam edeğiz."

Binlerce barışseverin içinde olan çok küçük bir grup Ukranya milliyetçileri zorla sahneye çıkmak istedi. Miting görevlileri ise soğukkanlıca davranarak olay çıkarılmasına müsade etmediler. Son yılların en kitlesel mitingleri arasında yer alan barış mitingi, önümüzdeki günlerde farklı şekilde devam edecek eylemlere çağrı yapılarak son buldu.

Mitingde yer alan binlerce kişi

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Mitingde yer alan binlerce kişi

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Mitingde yer alan binlerce kişi

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et