Sağlık çalışanları Tıp Bayramı'nda ülke genelinde g(ö)revde: Şiddetsiz, insanca çalışma koşulları istiyoruz
14 Mart Tıp Bayramı'nı grevle karşılayan sağlık emekçileri pek çok kentte işyerleri önünde açıklama yaptı.
Fotoğraf: Ankara Tabip Odası
“Hakkımız Olanı Alacağız!” sloganı ile hakları için 14-15 Mart’ta g(ö)revde olan sağlık emekçileri pek çok kentte eylemlere başladı.
ANKARA | "ŞİDDETSİZ, İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ"
Ankara’da iş bırakan sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptıkları açıklamada, şiddetin olmadığı insanca çalışma
koşulları istediklerini vurguladı.
Ankara Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Ankara Diş Hekimleri Odası, Dev Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası ile Ankara Aile Hekimleri Derneği üyeleri, başkentin birçok hastanesinde iş bıraktı.
Hastanelerde sabah saatlerinde yapılan eylemlerin ardından sağlık emekçileri, Hacettepe Tıp Fakültesi’nde ortak basın açıklaması düzenledi. “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı açıklamada, “Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı
yaşamını yitirirken; onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakârlığımıza rağmen
bir de bizlere ‘gidiyorlarsa gitsinler’ demişlerdir. Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen, biz tüm
fedakârlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız” denildi.
Beyaz Yürüyüş, Beyaz Forum, Beyaz Nöbetlerle acil taleplerinin karşılanmasının istenildiği belirtilen açıklamada, sağlık emekçilerini
mutsuz, hastaları mağdur edenin sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren sağlık anlayışının iflas ettiği
ifade edildi.
Sağlık emekçikerini artık sağlık hizmeti veremez hale getiren çalışma koşullarının sürdürülemez olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz, daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları istiyoruz. Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasbedilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı 'Sağlıklı bir gelecek ellerimizde, emek bizim söz bizim” diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz.” (Ankara/EVRENSEL)
ADANA | “GİDEN SİZ OLACAKSINIZ”
“Hakkımız Olanı Alacağız!” sloganıyla greve giden sağlıkçılar Adana’da işyerlerinde başlayan eylemlerin ardından kitlesel basın açıklaması yaptı.
Adana Tabip Odası, SES, Dev Sağlık İş ve Genel Sağlık İş üyesi hekimler ve sağlık emekçileri acil servisler, Covid servisleri, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, kanser hastaları, yoğun bakım hizmetlerini aksamayacak şekilde kamu hastanelerinden ASM’lere kadar tüm iş yerlerinde greve çıktı. Sabah saatlerinde Ç.Ü. Balcalı Hastanesi ve Şehir Hastanesi’nde eylemler yapan emekçiler, Kasım Gülek Köprüsü’nde başlayan yürüyüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı.
“Hakkımız olanı alacağız!” sloganıyla greve çıkan hekimler ve sağlık emekçileri, Adana’da işyerlerinde başlayan eylemlerin ardından kitlesel basın açıklaması yaptı
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 14, 2022
"Hekimler kalacak, siz gideceksiniz!"#DoktorumunYanındayım #14MartTıpBayramıhttps://t.co/eckoVBGGXo pic.twitter.com/LPJtM4eE8H
YURTAŞLAR KORNA VE ALKIŞLARLA DESTEK VERDİ
Eylemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” ifadelerine tepkiler gösteren emekçiler “İnsanca yaşamak istiyoruz” “Bu ülke bizim. Gitmiyoruz!” sloganları attılar. İnsanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyacak ücret, şiddetin önlenmesi taleplerini dile getiren emekçilere yan yoldan geçen yurttaşlar kornalar ve alkışlarla destek verdi.
“GİDEN SİZ OLACAKSINIZ”
Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” sözüne tepki göstererek “Böyle giderse giden siz olacaksınız” dedi.
ASİSTAN HEKİMLER: YA HEP BERABER, YA HİÇBİRİMİZ
İki yılda 213’ü hekim 553 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini, pandemide sağlık çalışanlarının yaşam koşulları ise katlanılamaz hale geldiğini ifade eden Menteş, “Aylardır sadece kendimiz için değil halkımızın daha iyi bir sağlık hizmeti alabilmesi ve tıkanan sistemin çözümü için önerilerde bulunarak eylemlilikler yaptık. Bu durumun sürdürülemeyeceğini söyledik. Aldığımız yanıt ne oldu? Aldığımız yanıt ne oldu biliyor musunuz? İsteyen istediği ülkeye gitsin. Kapı açık gidin dendi. Biz genç hekim ve asistanlarla devam ederiz dendi. Bizim asistan kardeşlerimiz burada. Biz hep beraberiz” dedi. Hekimler “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganı ile karşılık verdi.
“BÖYLE DEVAM ETMEYECEK”
Hekimler gidiyor olmaktan acı çekiyorken siyasetçilerin bu durumdan rahatsız olmadığını dile getiren Menteş, “Biz onlarda çözüm arar iken onlar bizlere kapıyı gösteriyorlar. Bir de diğer ülkelerden hekim getireceklerini söylüyorlar. Hekimlik bu kadar ucuz ve basit mi? Bu ülkenin hekimlerine ve sağlık emekçilerine verdiğiniz değer bu mu?” diye konuştuktan sonra “Böyle mi devam edecek?” sorularına hekimler ve sağlıkçılar defalarca “Hayır” diye cevap verdi.
(Adana/EVRENSEL)
HOPA | HALK, SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DESTEK VERDİ
Hopa'da sağlıkçılar sağlık alanında yaşanan sıkıntıları ve sağlıktaki sorunları dile getirmek amacıyla iş bıraktı.
Hopa Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri, temel taleplerini dile getiren sloganlar attı.
Sağlık emekçilerinin yoğun katılımının gerçekleştiği açıklamanın ardından iş bırakma eylemi başladı.
Sağlık emekçilerinin eylemi hasta yakınlarının da büyük desteğini gördü. Hastanedeki hasta yakınları da sağlık emekçilerinin yanında yer alarak onların bu haklı taleplerini içeren eylemlerine destek verdi. (Hopa/EVRENSEL)
DERSİM | SES VE HEKİMSEN’DEN ORTAK EYLEM
Sağlık emekçilerinin; mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına karşı yapılan greve Dersim’deki sağlık emekçileri ve hekimler Devlet Hastanesi önünden ses verdiler. Hastane önünde toplanan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) üyesi sağlık emekçileri yaptıkları açıklamada taleplerini sıraladı.
SES adına açıklama yapan Dr. Eylem Şengül Petek 14 Mart’ın pandeminin başından beri “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” diyenlerin mücadele haftası olduğunu söyledi. Petek, sağlık emekçilerinin; Cumhurbaşkanı tarafından hekimlerin emeğini, niteliğini, değerini ve kamusal sağlık hizmetlerini hiçe sayan ‘gidiyorsa gitsinler’ söylemiyle sarsıldıklarını ama şaşırmadıklarını belirterek “Sendikal hakları, insan hak ve hürriyetlerini yok sayan insan hak ve hürriyetlerini yok sayan bu yönetim anlayışı tam da sorunlarımızın esas nedenidir ve Tıp Bayramı da bu nedenle de bayram olarak kutlanamamaktadır" dedi.
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİNİN EN ACİL TALEPLERİ
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin en acil taleplerinin derhal karşılanması gerektiğini belirten Petek’in sıraladığı talepler özetle şöyle:
- Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
- Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun.lsun.
- Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın Sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatılmasından vazgeçilmelidir.
- 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın.3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın.
- Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Ceza yönetmeliği kaldırılsın.
"HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ"
HEKİMSEN adına açıklama yapan Op. Dr. Müslüm Özer Biz hekimler, hekimlerin 14 Mart’ta bayram yapmadıklarını, yas tuttuklarını söyleyerek “Bizler artık kendimizi öksüz-yetim, dışlanmış, ezilmiş ve hakarete uğramış görmek istemiyoruz. Fakat bütün bunlar olurken, biz yine de hiçbir yere gitmiyoruz. Anamızdan- babamızdan, eşimizden-çocuğumuzdan ayrı kalırken, Bizler, “giderlerse gitsinler!” denmeyi hak edecek ne yaptık?” diye konuştu.
"HAKARETE UĞRAMAYI, DARBEDİLMEYİ, ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ"
Özer, hekimlerin tek derdinin ücretmiş gibi lanse eden söylemlerin, hekimleri derinden yaraladığını söyleyerek “Aldığımız uzun ve zorlu eğitim ve verdiğimiz emekler karşısında biz hekimler olarak aldığımız ücretin zaten yetersiz olduğuna değinme gereği bile duymuyoruz. Bizler işimizi canla başla yapar iken hakarete uğramayı, darp edilmeyi, şiddeti kabul etmiyoruz! Bizler can kurtarırken öldürülmeye razı gelmiyoruz! Bizler hak ettiğimiz hekimlik onuruna yakışır muamele görmek istiyoruz. Bizler devletimizin memurları olarak ötekileştirilmeyi kabul etmiyoruz!” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)
BURSA | "SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI İFLAS ETMİŞTİR"
14 Mart Tıp Bayramı'nı grevde karşılayan sağlık emekçileri Setbaşı’nda toplanıp basın açıklaması yaparak Heykel’e yürüdü. Yürüyüş boyunca sağlık emekçileri sık sık, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" "Susmuyoruz korkmuyoruz hiçbir yere gitmiyoruz” sloganı attı. Setbaşı'nda toplanan hekimler adına açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu.
Polis hekimlere yoldan yürünmemesi gerekçesiyle müdahale etmek istese de hekimler yürüyüşünü gerçekleştirdi. Heykel'e çelenk bırakıldıktan sonra bando eşliğinde İstiklal Marşı okumak isteyen hekimlere polis, bando ile okunamayacağını söyledi. Kısa süreli gerginliğin ardından hekimler bando eşliğinde İstiklal Marşı'nı okudu.
"Hiçbir yere gitmiyoruz! Emperyalizme karşı direnen hekimler kötü yönetimlere karşı da direnmeyi sürdürecektir, hiç kimsenin kuşkusu olmasın"
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 14, 2022
Bursa'da iş bırakan hekimler ve sağlık çalışanları yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi#14MartTıpBayramıhttps://t.co/eckoVBGGXo pic.twitter.com/J5OIxyKaDI
“EMEĞİMİZE, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Sağlıkta Dönüşüm Programının toplumun sağlığını koruyamadığı gibi sağlıkçıların emeğini de yok saydığını belirten Türkkan, "Hiçbir yere gitmiyoruz! Emperyalizme karşı direnen hekimler kötü yönetimlere karşı da direnmeyi sürdürecektir, hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bilmenizi isteriz ki siz emeğimizi bizleri görmezden gelmeye devam ettikçe; bizler de tüm haklılığımızla sizin karşınızda durmaya, emeğimize geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
"Sağlıkta Dönüşüm Programı iflas etmiştir" diyen Türkkan, “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz” diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL)
DİYARBAKIR | "SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI” ÇIKARILSIN
Diyarbakır’da sağlık çalışanları, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları önünde bir araya gelerek açıklamanın yapıldığı Dağkapı Meydanı’nda buluştu.
Açıklamaya kentteki meslek odaları, siyasi partiler de katıldı. Açıklamayı yapan Elif Turan, özlük hakları, ekonomik haklar, güvencesizlik, şiddet, mobbing olmak üzere sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekerek "14 Mart Sağlık Haftasını, 'bayram' olarak kutlayabilmek için bu yıl 14-15 Mart 'grev' haftamızdır. Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili 'Sağlıkta Şiddet Yasası' çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun. Performans, ek ödeme değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın. Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren uygulamalara son verilsin. Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin. Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın. Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın. Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulsun” dedi.
"VAZGEÇMİYORUZ HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ"
"Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz!"
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 14, 2022
Diyarbakır'da greve çıkan hekimler ve sağlık çalışanları Dağkapı Meydanı'nda bir araya geldi#14MartTıpBayramıhttps://t.co/eckoVBGGXo pic.twitter.com/oBBG7kTcdy
Ardından konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlıkçı çalışanlarına yönelik “gidiyorsa gitsinler” sözlerine tepki göstererek “Taleplerimiz için yan yana, omuz omuzayız. Aslında biz 15 Aralık-8 Şubatta alanlara çıktık, g(ö)rev etkinliği gerçekleştirdik. Oyalama değil, fazlası değil hakkımız olanı istiyoruz. Bu memleket bizim, biz binlerce yıldır bu topraklarda sağlık hizmeti ürettik, hekimlik yaptık, yan yana durduk, bundan sonra da bu topraklarda hizmet üretmeye devam edeceğiz, hekimlik yapmaya devam edeceğiz. Vazgeçmiyoruz hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.
Son olarak konuşan Diş Hekimleri Odası Başkanı Yılmaz Sağır da sağlık çalışanlarının sorunlarının değişmediğini aynı olduğunu belirterek “Emek bizim söz bizim” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)