Meslek liselilerin gelecek kaygısı büyüyor
OSTİM’de staj yerlerinde konuştuğumuz meslek liseliler, geleceklerinin güvencesiz olduğu noktasında hemfikir.
Fotoğraf: Pixabay
Sinancem ALİKOÇ
Ankara
Meslek lisesi öğrencileri pandemi dönemi boyunca uygulanan uzaktan eğitim programlarında fiilen eğitim almadı, birçoğu ekonomik nedenlerle staj yerlerinde çalışmak durumunda kaldı. Gelecek kaygısının gençler arasında oldukça yaygınlaştığı bu dönemde “Geleceğini erken yaşta kurmak” zorunda bırakılan meslek liseliler zor koşullarda yaşıyor. OSTİM’de bir meslek lisesinde eğitim gören metal bölümü öğrencileri ile okuldaki eğitimi, staj yerlerindeki sorunları ve geleceğe dair görüşlerini konuştuk. Zaman zaman staj, mesleki eğitim konusunda birbiriyle farklı fikirlere sahip olan öğrenciler geleceklerinin güvencesiz olduğu noktasında hemfikir. Öğrenciler bu noktada en temel nedenin ise memleketteki ekonomik problemler olduğunu ifade ediyor.
Metal Bölümü Öğrencisi Umut Şahin meslek lisesini, iş garantisi yüksek olduğu için ve hemen hayata atılmak istediği için tercih ettiğini söylüyor. Neden bu kadar genç yaşta hayata atılmak istediğini sorduğumuzda ise “Üniversite okuyup marketlerde kasiyerlik yapmak istemiyorum. Buradan çıkınca en azından mesleğimi elime alacağım” ifadelerini kullandı. Okuldaki mesleki eğitimi yeterli bulduğunu söyleyen Uğur, öğretmenlerinin ilgi ve alakasından memnun ancak geleceğini güvenceli görmediğini belirtiyor. Nedenini sorduğumuzda ise Türkiye’de her şeyin çok hızlı değiştiğini, ekonomik durumun kendini ve yaşıtlarını kaygılandırdığını söylüyor. Bunun sadece kendi görüşü değil arkadaşlarının da genel görüşü olduğunu belirten Uğur daha güvenceli bir gelecek istediğini dile getiriyor.
"UCUZA DOYABİLMEK İÇİN UZAKTAKİ YERLERE GİDİYORUZ"
Yine başka bir Metal Bölümü Öğrencisi Sungur arkadaşına katılarak, “Ekmeğe zam gelecekmiş, ulaşıma zam gelecekmiş. Bu yaşta bunları düşünmek zorunda kalıyoruz” diyor. Gençlerle görüştüğümüz sırada Ankara’da özel halk otobüsleri ve dolmuşlar kontak kapatmıştı. Öğrencilerin okula gelirken bile akaryakıt zamlarından dolayı ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Sungur “Bugün dolmuşlar çalışmadı diye okula gelemedik, yarın paramız yok diye gelemeyeceğiz, bundan çekiniyorum” dedi. Sungur “Daha ucuza doyabilmek için okulumuzun yakınındaki yerleri değil uzak olsa da ucuz yerleri tercih ediyoruz” dedi.
Amcasının ve babasının küçük bir atölyesi olduğunu ifade eden başka bir Öğrenci Ömer, sanayinin durumunun iyi olmadığını, siparişler azaldığı için küçük esnafın her kritik dönemde batma tehlikesi geçirdiğini belirtti. Kendisi dahil meslek liseli gençlerin birçoğunun hayalinin kendi işini kurmak olduğunu belirten Ömer, “Baba mesleği olduğu için metal bölümünü seçtim. Daha kolay yoldan iş hayatına atılalım dedikçe kaygılarımız artıyor” diyor.