Bakanlık Topçam'daki pasaların kaldırılmasını düşünecekmiş!
Topçam köyünde, Coşkun ailesinin maden şirketi çalışanlarının silahlı saldırısına uğramasıyla ilgili TBMM'ye yazılı soru önergesi veren TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in sorularına yanıt verildi.
Topçam köylüleri Çoşkun ailesine destek açıklaması yaptı (Arşiv) Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Aydın'ın Çine İlçesine bağlı Topçam köyünde, evlerine 60 metre ötedeki Eysim Madencilik'in taş ocağına karşı mücadele eden Coşkun ailesinin maden şirketi çalışanlarının silahlı saldırısına uğraması ile ilgili TBMM'ye yazılı soru önergesi veren TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in sorularına yanıt verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtında birçok soruyu "mevzuata uygun" diye geçiştirirken bölgedeki pasaların yerinin değiştirilmesi konusunun İl Çevre Müdürlüğü tarafından yeniden değerlendirileceği ifade edildi.
MADEN YEDİ YILDA TOPÇAM'I YEDİ BİTİRDİ
11 Aralık 2021 tarihinde akşam saatlerinde evlerinin önünde maden çalışanlarının silahlı saldırısına uğrayan Ali ve Cennet Coşkun ailesi şans eseri yara almadan kurtulmuşlardı. Ailenin ve avukatının talepleri sonrası olay yerine 1 saat sonra gelen jandarma ekipleri ise doğru düzgün araştırma yapmadan ve şüphelilerin ifadesini almadan ayrılmışlardı.
TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil maden karşıtı aileye yönelik silahlı saldırı olayını ve yöredeki madencilik faaliyetlerinin çevre-sağlık etkilerini yazılı soru önergesi ile TBMM'ye taşımıştı.
Kadıgil’in soru önergesinde Topçam köyünde 7 yıl önce faaliyete başlayan Eysim Madencilik'e ait taş ocağında, dinamitle yürütülen faaliyet nedeniyle, patlamalardan kaynaklı, tarım ürünleri ve yaşam alanlarının toz altında kalması, hayvanların yaralanması, Coşkun ailesinin evlerinde maddi hasarın oluşması gibi mağduriyetlerin altı çizilmişti.
HER ŞEY MEVZUATA UYGUNMUŞ!
Kadıgil’in soru önergesinde bölgede kuvars ve feldspat madenlerinin çıkarıldığı yaklaşık 25 maden ocağının çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği, maden ocaklarında çalışan işçiler soludukları zehirli toz yüzünden silikozis ve KOAH gibi hastalıklara yakalandığı, bölgede yaşayan insanlarda ise kanser hastalıklarının arttığı iddiaları da yer almıştı. Kadıgil’in sorularına yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Coşkun ailesine silahlı saldırı olayı ile ilgili soruları İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanması gerektiğini ileri sürerek yanıtsız bıraktı.
PASA YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ TEKRAR DEĞERLENDİRELİM
Bölgede yapılan madencilik faaliyetlerinin ÇED mevzuatına uygun olduğunu ileri süren Kurum, çevre kirliliği ve sağlık etkileri ile ilgili soruları da yine ilgili mevzuatlara uygun yanıtı ile geçiştirdi. Madencilik faaliyetleri sonrası çıkan pasaların aynı bölgeye depolanması ile ilgili ise "pasa depolama alanın yerinin değiştirilmesi konusu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından yeniden değerlendirecektir." yanıtını verdi.
SİLAHLI SALDIRININ KAPATILMASINA BİR ADIM KALDI!
Öte yandan Coşkun Ailesine yönelik silahlı saldırı ile ilgili Çine Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen kovuşturmaya gerek yok kararına yapılan itiraz da Aydın 2. sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Ailenin avukatı silahlı saldırı olayında jandarmanın şüpheliler ve saldırı olayı ile ilgili gerekli incelemeyi yapmamasından kolluğu görevlendiren savcıyı da sorumlu tutuyordu. Buna karşın hem jandarmanın görevi ihmal hem de silahlı saldırı ile ilgili suç duyurularından Çine Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya gerek yok kararı vermişti. Bu kararlara karşı Sulh Ceza Mahkemesine yapılan itirazlar da reddedilirken ailenin avukatı Hicran Danışman ortada olan gerçeklerin hukuken de tespit edilmesi için sonuna kadar gideceklerini, bu kararlara karşı kanun yararına bozma yoluna başvuracaklarını söyledi.