15 Mart 2022 11:27

Hakları için g(ö)revde olan sağlık çalışanları bugün de iş bıraktı: Önlüğümüzü çamura bulayamayacaklar

“14-15 Mart’ta g(ö)revdeyiz” diyerek iş bırakan sağlık emekçileri eylemlerinin ikinci gününde taleplerini yineledi, “Hakkımızı istiyoruz. Hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Sağlık emekçileri özlük ve ekonomik hakları için “14-15 Mart’ta g(ö)revdeyiz” diyerek bugün de iş bıraktı. İstanbul'da iki ayrı yerde eylem yapan sağlık çalışanları taleplerini yinelerken, TTB Merkez Konseyi de yaptığı açıklama ile dün Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmak isteyen tabiplere yapılan müdahaleye ve 89 yaşındaki Prof. Erdinç Köksal'ın yere düşürülmesine tepki gösterdi.

"ARTIK SÖZ DEĞİL İCRAAT GÖRMEK İSTİYORUZ"

Taleplerinin yerine getirilmesi ve sağlık alanında yaşanan sorunların çözülmesi için iş bırakan sağlık emekçileri İstanbul’da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir araya geldi. Bir kez daha haklarını isteyen sağlık emekçileri iktidara seslendi: “Hakkımızı istiyoruz. Hiçbir yere gitmiyoruz.”

Burada konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, artık bayram tadında bir bayram yapmak istediklerini belirterek “Özellikle bu tıp bayramında hepimizi rencide eden söylemlerle, davranışlarla karşılaştık. Ama bunlar bizi yıldıramaz. Hiçbir yere gitmeyeceğimizi de sürekli olarak haykırmaya devam edeceğiz” dedi. SES Anadolu Şube Eş Başkanı Nurdan Gürer, 14 Mart’ın sağlık hizmetinin metalaştırılarak alınıp satılan bir mala dönüştürülmesine, sağlıkta artan şiddete, uzun çalışma saatleri ve iş yükü altında ezilerek modern kölelik koşullarına, isyan edenlerin haftası olduğunu söyledi.

Asistan Hekim Berkay Ünlü ise özellikle pandemiyle birlikte asistan hekimler üzerindeki yükün ve sömürünün arttığına dikkat çekerek “Artık biz söz duymak istemiyoruz, icraat görmek istiyoruz” diye konuştu. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Ekmez, emeklerinin karşılığını alamadıkları bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülleri kalmadığını söyleyerek “Oyalama istemiyoruz. Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

AİLE HEKİMLERİ: CEZA SÖZLEŞMESİNİ GERİ ÇEKİN

İş bırakan aile hekimleri ise İstanbul Kadıköy'de bir araya geldi. İktidara ve Sağlık Bakanlığı’na seslenen aile hekimleri “Aile hekimliği sistemi çökme noktasına geldi. Ceza sözleşmesini hemen geri çekin” dedi.

14 Mart'ın artık seslerini duyurmaya çalıştıkları bir gün haline geldiğine dikkat çeken İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Sercan Ahmet Uluç “14 Mart artık bizim için hak arama ve sorunlarımızın çözümü için sesimizi duyurmaya çalıştığımız gündür” dedi. Aile hekimleri olarak özlük haklarında iyileştirmeler beklerlerken 30 Haziran 2021’de yayımlanan Ceza Yönetmeliği ile iş güvencelerinin ellerinden alındığını belirten Uluç, "Attığımız her adıma bir cezai düzenleme ile bizleri susturma sindirme çabasına gidildi. Hiçbir yere gitmeden daha kaliteli sağlık hizmeti için durmaksızın çalışan bizler üzülerek söylüyoruz ki, ülkemizde aile hekimliği sistemi tıkanma hatta çökme noktasına gelmiştir. Sağlık sistemi can çekişiyor" diye konuştu.

"ÖNLÜĞÜMÜZÜ ÇAMURA BULAYAMAYACAKLAR"

TTB Merkez Konseyi, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen İstanbul Tabip Odası heyetine yapılan müdahalenin mesleklerine yapıldığını belirterek “Bugün önlüğümüzü çamura bulamaya çalışanlara karşı her yeri beyaza boyama günüdür” dedi.

Tam da ‘Giderlerse gitsinler’ sözlerinin ardından yapılan müdahaleye tepki gösterilen TTB açıklamasında “Tüm eylemlerimizde yerini koca bir çınar gibi alan Emekli Hekimler Kolu Temsilcimiz Dr. Erdinç Köksal’a yapılan muamele, her bir hekimin hafızasına ve öfkesine eklenmiştir. Bizim önlüğümüz yıllardır karartmalara ve dün çamura bulamaya çalışanlara rağmen bembeyazdır. Bu yüzden ‘Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına sahip çıkma günü’ diyerek çıktık bu yola. Bugün, Erdinç Hocamızın emeklerini görünür kılma, önlüğümüze çamur bulaştıranlara karşı her sağlık kurumunu beyaza boyama günüdür” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

104 ülkedeki 258 nehir incelendi, Ergene dünyanın en yoğun ilaç atığı barındıran nehirleri arasında

SONRAKİ HABER

Manisa'da sağlık emekçileri g(ö)revin ikinci gününde de alanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa