Bursa’da sağlık emekçileri hakları için seslendi
Özlük ve ekonomik hakları için çıktıkları grevin ikinci gününde de iş bırakan sağlık emekçileri, Bursa'da Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Bursa Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şubesi, özlük ve ekonomik hakları için çıktıkları grevin 2. gününde Bursa Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bursa Şehir Hastanesi Poliklinikler girişinde Bursa Tabip Odası ve SES ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Taksim’de Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen hekimlere polisin müdahale etmesini kınadığını belirterek sözlerine başlayan Bursa Tabip Odası Başkanı Alparslan Türkkan, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti.
14 Mart’ın uzun çalışma saatleri, iş yükü, mobbing ve angarya gibi modern kölelik çalışma koşullarına isyan edenlerin, karşı duranların mücadele haftası olduğunu belirten SES Bursa Şube Başkanı İrfan Açık, “Önlenebilir bir hastalık nedeniyle, 553 çalışma arkadaşını yitiren ‘yaşam hakkı’ yok sayılanların haftasıdır 14 Mart. Pandeminin başında kahraman ilan edilip alkışlatılan, sonrasında değersizleştirenlerin haftasıdır 14 Mart” dedi.
İrfan Açık, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun.
- Performans, ek ödeme değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın.
- 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın.
- Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere yıllık 90 gün üzerinden tam olarak uygulansın.
- OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın. Taşeron çalışma ortadan kaldırılsın.
- Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Ceza yönetmeliği kaldırılsın.
- Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
- Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin, eczacılık fakültelerinin, diş hekimliği fakültelerinin, hemşirelik fakültelerinin, sağlık bilimleri fakültelerinin ve sağlık meslek yüksekokullarının açılmalarına son verilsin.
- Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
- Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.
- Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın
- Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleri aracılığıyla, halk da merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler eliyle süreçlere dâhil olsun.
- Şehir hastanelerine, özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçeler kamu sağlık kurumlarına aktarılsın
- Her işyerine kreş açılsın, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda kalmasın.
- Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulsun.
(Bursa/EVRENSEL)