Gübre fiyatları yeniden artışa geçti
Bir yılda 7 kat artan gübre fiyatları tekrar yükselişe geçti. Üretici gübrenin yanına yanaşamıyor, tarımsal üretimde verim düşme tehlikesinde.
Fotoğraf: MA
Ülkede bir yıl içinde yüzde 342 oranında zamlanan gübrede, yüzde 30 indirim yapılmasından sonra fiyatlar tekrar yükselişe geçti. Tarımda üst gübrenin atılacağı süreçte tırmanan fiyatlar üreticiyi de tüketiciyi de olumsuz etkileyecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gübrenin tarım kredi kooperatiflerinin satış merkezlerinde yüzde 30 indirimli satılacağının açıklamasının ardından birkaç gün fiyatlarda yaşanan gevşeme yönünü hızla yükselişe çevirdi. Fiyatlar gevşemesi ile “Belki biraz daha düşme olur” umuduyla gübre alımı yapmayan çiftçi, tekrar artan fiyatlar nedeniyle gübrenin yine yanına yaklaşamaz oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesine verilen yanıtta, yıllık gübre fiyatı artışının yüzde 342 olarak açıklandığını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK bir yıllık artışı yüzde 152, Tarım ve Orman Bakanlığı yüzde 342 olarak açıkladı. Aslına bakılırsa gübre fiyatlarındaki artış yüzde 500’leri buluyor. Cinsine göre 6-7 kat artan gübreler var” dedi. Gürer, toplamda bir üretim döneminde bölgelere göre en az 1 dekarda kuru tarım yapılan alanlar için 65 kg, sulu tarım yapılan alanlar için de 85 kg gübrenin atılması gerektiğini kaydetti.
FİYATLAR 6-7 KAT ARTTI
Gübrenin yüzde 30 indirimli satılacağının duyurulmasının ardından fiyatlarının yeniden yükseldiğine dikkat çeken Gürer, “Tarlaların ekildiği dönemde alt gübre alıp toprağına gübre atamayan üretici, şimdi fiyatların daha da artması nedeniyle üst gübre de alamayacak durumda. Üretici bu şartlarda gübre alamaz, o nedenle de verim kaybı ve rekolte kaybı kaçınılmaz olur. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi şarttır. Çiftçi kredi faiz borçları silinmeli, mazotta en az yüzde 50 fiyat indirilmeli, tarımsal sulama elektrik fiyatları düşürülmeli ki tüketiciye uygun fiyatlar ile ürün ulaşsın” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)