RSF: Türkiye gazetecileri korumak için hızla harekete geçmeli
İLGİLİ HABERLER

Gazeteci Güngör Arslan’ı öldüren tetikçi: 2 kişi geldi, "Arslan’ı öldüreceksin, seni rahat ettireceğiz" dedi

Ses Kocaeli Gazetesi sahibi Güngör Arslan silahlı saldırı sonucu öldürüldü

Gazeteci Güngör Arslan soruşturmasında 10 tutuklama

TGS: Güngör Arslan dosyası tetikçiyle kapatılamaz
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gazeteci Güngör Arslan'ın son 12 ay içinde öldürülen ikinci gazeteci olarak kayda geçmesinin ardından, Türkiyeli yetkilileri, gazetecilerin güvenliğini garanti altına alacak acil önlemler almaya çağırdı.
Ses Kocaeli İnternet Sitesinin Editörü Güngör Arslan (60), Kocaeli'nin merkezi İzmit'teki ofisinde 19 Şubat'ta silahla vurularak öldürüldü. Mart 2021'de bir radyo sunucusunun öldürülmesi öncesinde, 2009'dan bu yana Türkiye'de hiçbir gazeteci öldürülmemişti.
Polis, Arslan'ı öldürmek için kiralandığı şüphesiyle Ramazan Özkan adlı 21 yaşındaki bir genci tutukladı. Ayrıca, cinayeti gerçekleştirmesi için Özkan'a para teklif ettiği iddia edilen Avukat Ersin Kurt da dahil olmak üzere dokuz şüpheli daha tutuklandı.
"CİNAYET GÖZ GÖRE GÖRE YAŞANMIŞTIR"
RSF'nin Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Bu cinayet göz göre göre yaşanmıştır, çünkü Güngör Arslan sürekli tehdit mesajları aldığı halde yetkililerce harekete geçilmemiş ve Arslan'ı koruma görevi yerine getirilmemiştir.
Azmettiriciler dahil olmak üzere on zanlının hızlı bir şekilde tutuklanması, etkili bir yargılama yapılabileceğini göstermektedir. Bu kabul edilemez suçun hem faillerinin hem de azmettiricilerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz ve davayı yakından takip etmeye devam edeceğiz. Açık tehditler alan gazetecilerin gerekli korumaya sahip olması ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi için hükümet hızla harekete geçmelidir." dedi.
Arslan, son dönemde yayımladığı bir dizi makale ile Kurt'u Kocaeli belediyesi ihalelerini alarak avukatlık meslek yasasını ihlal etmekle suçlamıştı. Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP ile ittifak yapan milliyetçi bir parti olan MHP'ye yakınlığıyla biliniyor. Arslan, sosyal medya paylaşımlarında defalarca kendisini tehdit altında hissettiğini söylemişti.
ŞİDDET SARMALI
2019 yerel seçimlerinden bu yana Türkiye'de gazetecilere yönelik sözlü saldırılar ve siyasi düşmanlık istikrarlı bir şekilde artmıştır. Bu durum, mevcut cezasızlık ortamını daha da kötüleştirmekte ve yolsuzlukla bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişileri yolsuzluğu haber yapan yerel gazetecilere saldırmaya teşvik etmektedir.
Yüksek rütbeli şahsiyetlerin "sorun yaratan" gazetecilerin tutuklanması için adalet sistemine uyguladığı tehdit ve baskılar, ülkeyi, yankısı Türk toplumuna yayılan rahatsız edici bir şiddet sarmalına sokuyor. Araştırdıkları kişilerle aynı çevrede yaşayan yerel gazeteciler çoğunlukla daha kolay hedef oluyor ve tehdit alan gazeteciler korunmuyor.
Mart 2021'de öldürülen gazeteci, Bursa Radyosu Rahmet FM'de program sunan 46 yaşındaki Hazım Özsu'ydu. “Kutsal değerler” hakkındaki yorumlarını takdir etmeyen bir dinleyicisi tarafından vurularak öldürüldü. Katil olduğu iddia edilen Halil Nalçacı, altı gün sonra tutuklandı.
Özsu'dan önce en son medya cinayeti kurbanı, yerel televizyon kanalı Marmara TV'nin haber müdürü ve Güney Maramara Yaşam gazetesinin yayıncısı Cihan Hayrsevener'di. Aralık 2009'da Bandırma'da bir caddede yürürken 3 kurşun yarasıyla öldürüldü. Cinayetin failleri ve azmettiricileri uzun hapis cezalarına çarptırıldı.
Türkiye'de 1990 ile 1996 yılları arasında Güneydoğu Anadolu'da TSK ile PKK üyeleri arasındaki çatışmaların zirvesinde rapor edilen 20 kadar vaka da dahil olmak üzere, 1990'lardan bu yana öldürülen ya da kaybolan 40 gazeteci vakasının çoğu cezasız kaldı.
Türkiye, RSF'nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et