16 Mart 2022 12:15

AKP, kadına karşı şiddet ve sağlık çalışanları hakkındaki düzenlemeyi TBMM'ye sundu

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Fotoğraf: Fatih Kurt/AA

Paylaş

AKP, kadına yönelik şiddetin önlenmesine ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Mecliste yaptığı basın açıklamasında, "Kadına karşı şiddetin engellenmesi amaçlayan ve sağlık çalışanlarımızın özlük haklarını düzenleyen kanun teklifimiz ile huzurlarınızdayız. Teklif, kadın cinayetlerinde iyi hal indiriminin kaldırılmasından ısrarlı takibin suç sayılmasına kadar; sağlık çalışanlarımızın özlük haklarından tazminat güvencesine kadar pek çok önemli düzenleme içeriyor. Dün imzaya açılan kanun teklifimizi Meclis Başkanlığı'na vereceğiz. Haftaya komisyonda görüşülmesini ümit ediyoruz. Komisyonun kabulü halinde de bir sonraki hafta Genel Kurul'da görüşmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.   

TEKLİFTE NELER VAR?

TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİNİN SINIRLANDIRILMASI

Düzenlemeyle, takdiri indirim nedenleri belli konularla sınırlandırılmaktadır.

Takdiri indirim nedeni olarak sadece;

  • Failin geçmişi,
  • Sosyal ilişkileri,
  • Fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları,
  • Cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri,

göz önünde bulundurulabilecektir.

Failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek,

Failin salt indirim almaya yönelik (kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması vb.) duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak,

Takdiri indirim uygulanması halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecektir.

NİTELİKLİ HAL DÜZENLEMELERİ

Kadına karşı şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla, aşağıda belirtilen suçların kadına karşı işlenmesi halinde cezası arttırılmaktadır.

  • Kasten öldürme (ceza müebbet iken ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılmaktadır).
  • Kasten yaralama (cezanın alt sınırı 4 aydan, 6 ay hapse çıkarılmaktadır).
  • Tehdit (cezanın alt sınırı 6 aydan, 9 ay hapse çıkarılmaktadır).
  • İşkence (cezanın alt sınırı 3 yıldan, 5 yıl hapse çıkarılmaktadır).
  • Eziyet (cezanın alt sınırı 2 yıldan, 2 yıl 6 ay hapse çıkarılmaktadır).

Ayrıca kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunun konusunun sağlık hizmeti olması halinde, verilecek cezanın 1/6 oranına kadar artırılacağı kabul edilmektedir.

ISRARLI TAKİP SUÇU

Israrlı takip fiilleri, müstakil suç olarak düzenlenerek;

Israrlı şekilde;

  • Fiziken takip etmek,
  • Haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak,

Fiillerinin, mağdurda ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da mağdurun kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olması hali suç olarak kabul edilmektedir.

Suçun temel cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlenmektedir.

Israrlı takip suçunun;

Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi,

Mağdurun okulunu, işyerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,

Hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesi,

Nitelikli hal olarak düzenlenmekte ve ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olarak belirlenmektedir.

TUTUKLAMADA KATALOG SUÇ DÜZENLEMESİ

  • Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu,
  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten yaralama veya canavarca hisle işlenen suçlar,
  • Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu,

tutuklama nedeni varsayılan katalog suçlar arasına alınmaktadır.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR İÇİN AVUKAT GÖREVLENDİRİLMESİ

Vekili bulunmayan şiddet mağduru kadınlara istemleri halinde, baro tarafından ücretsiz olarak avukat görevlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda;

  • Kasten yaralama (madde 86),
  • Israrlı takip (madde 123/A),
  • İşkence (madde 94),
  • Eziyet (madde 96),
  • Çocukların cinsel istismarı (madde 103),

suçlarında avukat görevlendirilecektir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKKINDA YÜRÜTÜLEN SUÇ SORUŞTURMALARINDA “İZİN” MÜESSESESİ

Düzenlemeyle, hem kamu kurum ve kuruluşlarında, hem de özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanları hakkında, sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle soruşturma yapılabilmesi Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine bağlanmaktadır.

DEVLETİN, ÖDEDİĞİ TAZMİNAT SEBEBİYLE İLGİLİ SAĞLIK ÇALIŞANINA RÜCUSU

Kamu kurum ve kuruluşları ile Devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalarından kaynaklı zararların tazmini için açılan davalar sonucunda Devlet tarafından ödenen tazminatın ilgilisine rücusu bakımından Mesleki Sorumluluk Kuruluna yetki verilmekte ve bu Kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda rücusuna karar verilen miktar bakımından ilgili sağlık çalışanına dönülmesi sağlanmaktadır.

AV. KOÇAK: DÜZENLEMELER İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDE YER ALIYORDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 4. Olağan Genel Kurulu'nda Kadına yönelik şiddete ilişkin çeşitli düzenlemelerin yer aldığı reform paketinin detaylarını açıklamıştı.

Pakette yer alan düzenlemeleri değerlendiren Eşitlik İçin Kadın Platformundan Av. Yelda Koçak, “Bahsedilen düzenlemeler zaten İstanbul Sözleşmesi’nde yer alıyordu. İstanbul Sözleşmesi, örf adet gelenek görenek sözde namus gibi keyfi uygulamaların kadına yönelik şiddette indirim gerekçesi olmaması gerektiğini söylüyordu. İstanbul Sözleşmesini kaldırıp sonra İstanbul Sözleşmesi içindeki bazı şeylerin vaadinde bulunmak, düzenlemenin getirdiklerinin yanı sıra götürecekleri de akıllara getiriyor. O da Medeni Kanun’a müdahaledir, nafaka halkının kaldırılmasıdır, boşanma usulünün erkekler lehine değiştirilmesidir. Böyle düzenlemeleri öne sürüp medeni hakların gasbedilmesini perdelemeye çalışıyorlar. Önce İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar imza atsınlar” çağrısında bulunmuştu.

YARGITAYIN İNDİRİM KARARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

3 gün önce Yargıtay Ceza Genel Kurulu; TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz'ın evlenme teklifini reddettiği Orhan Munis tarafından katledilmesine ilişkin görülen davada sanık için uygulanan ceza indirimini onamıştı. Cinayeti "tasarlanarak" değil; "duygusal çöküntü ve anlık hiddetle işlediği"ni ileri süren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kararın gerekçesinde “Kadın evlenmeyi kabul etse katil cinayeti işlemeyecekti” ifadelerini kullanmıştı. Yargıtay’ın bu kararı kadın cinayetlerinde rutinleşen mahkemelerin takdir indirimi kararlarını yeniden tartışmaya açmıştı.

ERDOĞAN, SAĞLIK DÜZENLEMESİNİ "MÜJDE" DİYEREK DUYURMUŞTU

Doktorlara yönelik, "Gidiyorlarsa gitsinler" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde, sağlıkta yeni düzenlemelerin ayrıntılarını "müjde" diyerek duyurmuştu. 

Erdoğan, sağlık çalışanlarının özlük hakları için yapılacak düzenlemeleri şöyle açıklamıştı: 

“İlk müjdemiz, sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları çözecek yöntemle ilgilidir. Görevleri sırasında işlenen kasten yaralama suçu, CMK kapsamında kataloğa dahil ediliyor. Böylece bu tür suçlar konusunda izlenecek yol, hakim ve savcılar bakımından görünür hale geliyor. Bu suça verilen ceza sağlık hizmetleri söz konusu olduğunda artırılıyor."

"İkinci olarak, ilgili mesleki sorumluluk kurulu oluşturuyoruz. Tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılması bu kurulun iznine bağlı olacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile devlet üniversitelerinde görev yapan personele idare tarafından ödenen tazminatın rücu edip etmeyeceğine bu kurul karar verecek. Rücu ise kasıt durumunda yapılacak."

"Üçüncü müjdemiz, sağlık çalışanlarımızın maaş ödeme sistemlerinde ve mali haklarında önemli iyileştirmeler sağlıyoruz. Sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak, aylıklarının tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecek. Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Sistemi etkinleştirilecektir. Merkezi Yönetim Bütçesi'nden performans ödemesi için ilave kaynak aktarılarak, ek ödemelerde artış yapılacaktır."

"Dördüncü müjdemiz, sağlık çalışanlarının ücretlerinde yaptığımız iyileştirmelinin emeklilere de yansıyacak olmasıdır. Hemşireler başta olmak üzere 3600 ek gösterge kapsamına alınacaklarını da hatırlatmak istiyorum. Bu çalışma yapılırken, hekim emeklilerinin maaşları da ele alınacaktır."

"Beşinci madde ise, aile hekimlerinin ücretlerinde artıştır."

Erdoğan'ın açıklamalarında sağlıkçıların grevlerde dile getirdiği çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve 5 dakika olan muayene süresinin artırılması taleplerine dair başlıklar ise yer almamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konut fiyat endeksinde tırmanış sürüyor, endeks ocakta yüzde 13,1 arttı

SONRAKİ HABER

Beyazıt Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı: Hesabını soracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa