Yirmibirmart: Ötekiye dair tüm kimliklerin bir parçası olmaya çalışıyoruz
Online şiir, edebiyat, kültür ve sanat platformu Yirmibirmart birinci yaşını kutluyor. Yayın kuruluyla geride bıraktıkları bir yılı konuştuk.
Üst sıradakiler: Ezgi Örnek, Cenk Kolçak, Nil Ucuzsatar Danışmaz; alt sıradakiler: Emrullah Alp, Fatoş Avcısoyu Ruso, Şahin Altuner | Fotoğraflar: Kişisel arşiv
İsmail AFACAN
İstanbul
Online şiir, edebiyat, kültür ve sanat platformu Yirmibirmart birinci yaşını kutluyor. E-dergi olarak okurlarına sunduğu aylık şiir dergisinde bugüne kadar, toplamda 131 şairin 159 şiirine yer verdi. Almanca, Arapça, Boşnakça, Farsça, Hırvatça, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kürtçe, Yunanca ve Zazaca olmak üzere 11 farklı dilde 39 çeviri şiiri okurlarıyla buluşturdu. Kültür sanat haberleri, öykü, makale, inceleme ve video söyleşiler de yayımlayan platformun yayın kurulunda, Ezgi Örnek, Fatoş Avcısoyu Ruso, Nil Ucuzsatar Danışmaz, Cenk Kolçak, Emrullah Alp ve Şahin Altuner bulunuyor. Yirmibirmart’ı yayın kuruluyla konuştuk.
"EMEK DOLU BİR YILDI BİZİM İÇİN"
Yirmibirmart bir yaşında…Sizin için nasıl bir yıl geçti?
Dünyayı etkisi altına alan meşum pandemiden dolayı kültür sanat alanının yeni yeni hareketlenebildiği bir yıldı. Bu süreçte kolektif olarak bir araya gelerek, bizim de bu alanda “Sözümüz var” diyerek yola çıktık. Tanıklıklarla, tanışmalarla, şiirle, kültür ve sanatla, iyi ve kötü haberlerle geçen yorucu ancak emek dolu bir yıldı bizim için. Yolculuğumuz boyunca bize eklenenler, yolda olmanın en güzeli yanı olsa gerek.
Kuruluş açıklamanızda “Sistem dışı, genç, yeni, tutarlı ve teorik derinlik barındıran, sistemin gazabına uğrayanların sesi ve alışılmışın dışında olabilmeyi düstur edinen bir yayın çizgisini okurla buluşturmayı hedefliyoruz” demiştiniz. Bunu ne kadar başarabildiniz?
Kurulduğumuz günden bu yana yayın çizgimizden şaşmadığımızı, yukarıda da belirtilen yayın politikamızı yine aynı düsturla koruyabildiğimizi söyleyebiliriz. Popüler kültürün bir parçası olmak yerine onu bizim bir parçamız yaparak verili olan dili, bilgiyi, alışkanlığı bozmaya çalıştık. Eğer varsa bir başarımız, önemli olan bu başarıyı sürdürülebilir kılabilmektir.
"EKSİKLİKLERDEN BAHSEDEBİLİRİZ"
Geçtiğimiz bir yıla baktığınızda neleri başaramadınız? Vermek istediğiniz öz eleştiriniz var mı?
Vadettiğimiz bazı alanlardaki içerik üretimleri konusundaki eksikliklerden bahsedebiliriz. Örneğin şiir ve kültür sanat haberlerine kıyasla teorik, eleştiri ve inceleme yazıları gibi bazı ana başlıklarımızda ayrıca podcast alanında henüz istediğimiz sayıda ve nitelikte doygunluğa ulaşamadık diyebiliriz. Bu konuda beklentilerimiz devam ediyor.
E-dergide 100’ün üzerinde şiir yayımladınız. Yayımlanan şiirler ülke şiirine dair nasıl bir profil çiziyor?
Evet, bugüne kadar toplamda 131 şairin 159 şiirine yer verdik ve 11 farklı dilde 39 çeviri şiir yayımladık. Yayımladığımız şiirler hem bize hem de okurlarımıza çağdaş şiiri yakından takip etme olanağı sunuyor. Her ne olursa olsun, şiirin ülkemizde asla bitmeyeceğine ve yenilikçi girişimlerle kendine bir gelecek kurmaya çalıştığına dair bir izlenimimiz var.
"DİLİMİZE HİÇ ÇEVRİLMEYEN ŞİİRLERE ULAŞTIK"
Yirmibirmart şiirimizde nasıl bir boşluğu dolduruyor? Bu süreçte şiirimize nasıl bir katkı sundu?
Çok dilli eserlere yer vermeye çalışıyoruz. Erişebildiğimiz kapı komşularımıza soruyoruz öncelikle sizde şiir var mı diye; Süryanice, Ermenice, Lazca, Kürtçe, Zazaca, Yunanca, Boşnakça, Sırpça, İtalyanca, Farsça... Dilimize hiç çevrilmeyen şiirlere ulaştık, şairlerini tanıttık. Birçok şairin kitaplarında yer almayan ya da henüz dosyası bulunmayan şairlerin şiirlerine yer vermek de bir ayrıcalık sağlıyor. Bu bağlamda dergimiz online bir arşiv görevi de görüyor. Bu ülkenin, bu coğrafyanın ve dünyanın şiirine uzanmaya çalışıyoruz. Ötekiye dair tüm kimlikleri kabul ederek değil onun bir parçası olmaya çalışarak, anlamaya, katkı sağlamaya özen göstererek hareket ediyoruz. Bu anlamda şiirini kendi dilinde hiç yayımlamamış veya kendi dilindeki eseri paylaşacak mecra bulamamış eser sahiplerine de ulaşmış oluyoruz.
"SESLİ HAFIZAYI ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ"
Yeni yaşınızda geçen yıldan farklı olarak yapmak istediğiniz yeni projeler var mı?
Eksik bıraktığımız bazı alanlar var, Podcastleri arttırmak, birçok konuda yapacağımız söyleşilerle sesli hafızayı çoğaltmak istiyoruz. Her dilden eser almaya çalıştığımız için eksik kalan dillere ulaşmak istiyoruz.
"HEP BİRLİKTE MÜZİKLİ VE ŞİİRLİ BİR AKŞAMI KARŞILAYACAĞIZ"
Bugün birinci yılınızı kutlayacaksınız. Biraz programdan bahseder misiniz?
Saat 19.00’da İstiklâl Caddesi’nde bulunan DAM mekanda okurlarımız ve yazarlarımızla buluşacağız. Yirmibirmart sanat kolektifi olarak konuklarımızla tanışmamızın ardından hep birlikte müzikli ve şiirli bir akşamı karşılayacağız. Herkese açık olan davetimizde henüz hiç karşılaşmadığımız, bize katkı sağlayan ve çoğalmamıza vesile olacak arkadaşlarla bu kez yüz yüze tanışmayı ümit ediyoruz.