1915 Çanakkale Köprüsü, Erdoğan'ın konuştuğu törenle açıldı
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nü açtı. Şirketlere günlük 45 bin araç garantisi verilen köprüden otomobiller 200 liraya geçecek.
Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA
Yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuştuğu törenle açıldı. Köprü için şirketlere günlük 45 bin geçiş garantisi verildi.
Geçişlerin ilk bir hafta ücretsiz olacağını duyuran Erdoğan, geçiş ücretinin otomobiller için 200 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Erdoğan, "Biliyorsunuz yap-işlet-devret… Ve buradan aldığı para, aylık yıllık bedel eğer yüklenici firmanın aleyhineyse farkı kim ödeyecek? Onu bizler devletin kasasından ödeyeceğiz" dedi.
March 18, 2022
Köprü, Asya ve Avrupa’yı denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştiriyor.
Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprü, kısmen inşa hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olarak faaliyet gösterecek.
Köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya’daki Akashi Kaikyo Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü oldu.
ERDOĞAN YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİ SAVUNDU
Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:
"1,5 saatlik yol sadece 6 dakikada tamamlanacak; yılda 415 milyon avro akaryakıt tasarrufu sağlanacak. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor.
Yap İşlet Devret modeli ile inşa ettiğimiz son eserdir. İnşallah devamı gelecek, bununla kalmayacağız. Ülkemizde bu modelin en başarılı örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır.
Bu model ile peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir."
"200 LİRACIK"
Erdoğan'ın kurdele keserken köprü geçiş ücreti için "200 liracık" ifadesini kullanması dikkat çekti.
March 18, 2022
GEÇİŞ ÜCRETİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CNN Türk yayınında "Feribot ücretleri var 100 TL otomobil için, kişi başı da 6 TL ödeme yapıyorsunuz. Yarım saat için... Burada 6 dakikada geçeceksiniz. Osmangazi Köprüsü 184 TL ücret alıyoruz. Burada da makul bir bedel olacak" demişti. Bakan, daha önce de geçiş ücreti için 15 avroyu telafuz etmişti.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da "Yurttaşlarımız feribot ücretini bile ödemeye zorlanıyordu" dedi. Vatandaşların, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçse de geçmese de söz konusu firmalara her gün yaklaşık 675 bin avro aktarılacağını belirten Paylan, "Bu şirkete her gün 11 milyon lira garanti ödemesi yapacak. 1 yılda tam 15 milyar lira köprü garanti ücreti şirkete verilecek" dedi.
Paylan, "Mesele köprü yapmak değil, yurttaşlarımızı köprüden ücretsiz geçirmek. Mesele o köprü için yıllarca garanti vermek değil, köprüyü kamu kaynaklarıyla yapabilmek. Böyle borçlanmalarla, avro, dolar garantileriyle ben de köprü yaparım. Ama maalesef bu köprü yurttaşlarımızın üzerinde bir kambur yaratacak ve Hazineye her yıl milyarlarca lira yük bindirecek" değerlendirmesini yaptı.
AVRASYA TÜNELİ’NDE HEDEF TUTTURULAMAMIŞTI
Pek çok köprü ve otoyola verilen yüksek geçiş garantilerine ulaşılamıyor. Avrasya Tüneli’nden 2017-2021 arasında 5 yılda 120 milyonun üzerinde aracın geçmesi gerekiyordu. Ancak Bakan Karaismailoğlu’nun verdiği bilgilere göre geçiş sayısı yalnızca 79 milyonda kaldı.
Garanti edilen ama geçmeyen araçların araçların ücreti ise Hazine’nin kasasından şirketlere ödeniyor. (EKONOMİ SERVİSİ)